Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 03. 05

Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2024.03.05.

Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törény 40.§ (3) bekezdésében, valamint a 41.§ (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2 pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Földes nagyközség területén lévő köztemetőre, valamint ennek fenntartásával, üzemeltetésével és a temetkezés rendjével kapcsolatos valamennyi tevékenységre.

(2) Földes nagyközség területén temetkezni a földesi 10., 11/1. hrsz-ú köztemető területén lehet.

(3) A működő köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Földes település lezárt temetői: a Deák Ferenc utcai 0315. hrsz-ú, bárándi úti 1473/1. hrsz-ú és Kisfaludy úti 0396. hrsz-ú temetők.

(5) A köztemetőben temetkezési szolgáltatás és a temetkezéssel kapcsolatos valamennyi tevékenység a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv., valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm.rendelet (továbbiakban: Korm.rendelet) szabályainak betartásával végezhető.

(6) A működő köztemető rendeltetésszerű használatához a Ttv-ben és a Korm.rendeletben meghatározott tárgyi és infrastrukturális feltételeken kívül az alábbi feltételeket kell biztosítani:

a) temető előtti kerékpártároló

b) temető előtt gépjárműparkoló

c) temetőben kiépített utak mellett pihenőpadok

2. A köztemető üzemeltetése

2. § (1) Az önkormányzat a működő köztemető üzemeltetéséről, fenntartásáról kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretein belül gondoskodik.

(2) Az üzemeltető köteles a köztemetőhöz tartozó épületek, berendezések működtetéséről, a hűtőberendezések folyamatos üzemben tartásáról gondoskodni. Köteles a köztemető zöldfelületének folyamatos gondozását, a temetői utak tisztán tartását, hóeltakarítását, a temető területén keletkezett hulladékok összegyűjtését, rendszeres elszállítását, a kerítés, kapu javítását és a közművezetékek működtetését, javítását biztosítani.

(3) A köztemető üzemeltetője a képviselő-testület előtt a tárgyévet követő év június 30. napjáig évente beszámol az üzemeltetéssel összefüggő bevételeiről és kiadásairól.

3. A köztemető rendje

3. § (1) A temetőt a nyitva tartási időben lehet igénybe venni. A temető használatával és igénybevételével kapcsolatos, az üzemeltető közreműködését igénylő ügyeket a az üzemeltető ügyfélfogadási idejében lehet elintézni.

(2) A temető nyitvatartási rendje:

a) november 1-től március 31-ig 8 órától 17 óráig

b) április 1-től október 31-ig 7 órától 20 óráig

(3) A Halottak Napi, valamint az azt megelőző, továbbá azt követő napok esetleges eltérő nyitvatartását az üzemeltető a polgármesterrel való egyeztetést követően határozza meg, melyről az üzemeltető tájékoztatja a lakosságot.

(4) A temetőt a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell hagyni.

(5) A temető nyitvatartási rendjét az üzemeltetőnek a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

4. § (1) A temetőlátogatók kegyeletüket úgy róhatják le, hogy közben nem zavarhatják a köztemetőben folyó temetési szertartást. A ravatalozó terem a temetési szertartás ideje alatt látogatható.

(2) A temetőben 14 évnél fiatalabb gyermek csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A temetőben tilos

a) hangoskodni, zenét hallgatni, továbbá bármely olyan tevékenységet végezni, mely a kegyeleti érzést sérti vagy sértheti, és a látogatókat megbotránkoztathatja

b) járművel közlekedni, kivéve a halottaskocsit és a mozgáskorlátozott személyt szállító járművet, valamint az üzemeltető engedélyével síremlék-készítés céljából szállítást végző járművet

c) a sírokat, a sírokra ültetett növényeket megrongálni, a temetőben nyíló és ott elhelyezett virágokat a temetőből kivinni

d) a sírok díszítését megrongálni, csonkítani, bepiszkítani, a díszítő tárgyakat illetéktelen személynek elvinni vagy eltávolítani

e) minden olyan magatartás, amely a temető zöldfelületét, útjait, parkosítási tevékenységét érinti

f) olyan tárgyat a temető területén elhelyezni, mely nem a sír, sírbolt díszítésére szolgál

g) tüzet rakni

(4) A temetőben tilos szemetelni. Az elhervadt virágokat, koszorúkat, az elhasznált csomagoló anyagot és minden más hulladékot kizárólag ezek gyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtőbe szabad elhelyezni. A temetőben lévő hulladékgyűjtőbe a temetőn kívül keletkezett hulladékot elhelyezni tilos.

(5) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(6) Az elbontott sírkő ártalmatlanításáról és elszállításáról a temetésre kötelezett köteles gondoskodni. A kihelyezett hulladékgyűjtőbe az nem helyezhető.

(7) A temetőlátogatók kötelesek

a) a ravatalozót, a sírokat, a síremléket, a temető létesítményeit, építményeit rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni

b) a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen,

c) a kegyeleti gyertyákat és mécseseket a köztemető zárása előtt fél órával eloltani.

4. Temetési helyek, méretei

5. § (1) A köztemetőben az alábbi temetési helyekre végezhető temetés

a) a sírbolt

b) felnőtt sírhely

c) gyermeksírhely

d) urnasírhely

e) urnafülke

f) urnasírbolt

(2) A temetőben lévő sírhelyek méreteit a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A koporsós sírhelybe, urnafülkébe, urnasírba helyezhető urnák száma a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) A köztemetőben valamennyi temetési helyet sírjellel kell jelölni.

6. § (1) A sírhelytáblák közös érintkezési szakaszai között legalább 4 méter széles utat kell biztosítani.

(2) A sírhelytáblákon belül a sírhelysorokat egymástól minimum 1 méter távolságra kell elhelyezni.

(3) A sírhelysorokon belül a temetési helyeket, sírhelyeket egymástól minimum 60 cm távolságra kell elhelyezni.

(4) A sírhely nem foglalhat el a rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet.

(5) A sírkeretet körülvevő járda a sírhelyméreteken kívül maximum 30 cm széles lehet.

5. Temetési helyek használati ideje, megváltási díja

7. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta. A temetési hely feletti rendelkezési jogot másra átruházni nem lehet.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jogokról nyilvántartást kell vezetni.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama, azaz használati ideje

a) sírbolt esetén 60 év

b) felnőtt sírhely esetén 25 év

c) gyermek sírhely esetén 25 év

d) urnasírhely esetén 15 év

e) urnafülke esetén 15 év

f) urnasírbolt esetén 25 év

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (2) bekezdésben foglalt használati idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható). Az újraváltás időtartama sírbolt esetén 30 év, a további sírhelyek esetében megegyezik a megváltási idővel.

(5) A sírhelyek újraváltására a temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkező személy írásbeli kérelmére, az újraváltási díj megfizetését követően kerülhet sor.

(6) A temetési helyek megváltási és újraváltási díját a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(7) Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.

6. Kegyeleti tárgyak, sírhelygondozás szabályai

8. § (1) A temetőlátogató joga, hogy a temetési helyeken olyan kegyeleti tárgyakat helyezzen el, amelyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét.

(2) A köztemető területén csak a temetési helyek díszítésére szolgáló tárgyak, koszorúk, sírlámpák, virágok, cserepes virágok helyezhetők el.

(3) Az (1) bekezdésnek megfelelő kegyeleti tárgyakat akkor lehet szabadon elhelyezni a sírokon, ha azok méretüknél fogva nem engedélykötelesek.

9. § (1) A temető területén belül kizárólag a temetési helyre lehet növényeket ültetni.

(2) A temetési helyeken úgy lehet lágyszárú növényeket elhelyezni a sírhely földjébe vagy cserépbe, hogy azok a sírok közötti mozgást ne akadályozzák. Fás szárú növényt a sírhelyre ültetni tilos.

(3) A sírhely gondozásakor a szomszédos sírhelyeket nem szabad megrongálni, bepiszkítani.

(4) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező. A felhantolás magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(5) A polgármester a képviselő-testület által átruházott hatáskörben jogosult a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívni a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy sírbolt helyreállítására. Amennyiben az érintett a felhívásnak nem tesz eleget, és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére az önkormányzat nevében a polgármester szünteti meg.

7. A temetőben végzett temetkezési szolgáltatás

10. § (1) A köztemetőn belüli elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevétele kötelező.

(2) A temetkezési szolgáltatók a temető létesítményeinek igénybevételéért, továbbá az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokért az 5. mellékletben meghatározott díjakat kötelesek megfizetni.

8. A temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység

11. § (1) A köztemető területén egyéb vállalkozási tevékenységet végző sírkövesek, sírgondozók sírkőtisztítók és egyéb személyek kizárólag munkanapokon a temető nyitvatartási idejében a jogszabályi feltételek betartása mellett, az üzemeltetőnek tett előzetes bejelentés mellett végezhetnek munkát.

(2) Temetés ideje alatt vállalkozási tevékenység nem végezhető.

(3) A vállalkozó tevékenységét úgy köteles végezni, hogy

a) tevékenysége ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását

b) a munkavégzése során a szomszédos temetési hely ne sérüljön meg, eredeti állapota ne változzon

c) a munka ideje alatt a temetési helyek látogatását és a szertartások rendjét ne akadályozza.

(4) A temetkezési szolgáltatón kívül a temető területén vállalkozási tevékenységet végzők, különösen sírkövesek, sírkőtisztítók, sírgondozók a munkavégzés napjaira az üzemeltető részére az 5. mellékletben meghatározott temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(5) A vállalkozási tevékenységet végzők a temető területére gépjárművel történő behajtásért az üzemeltető részére a 5. mellékletben meghatározott díjat köteles fizetni.

12. §1

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 12. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

A 4. melléklet a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. melléklet a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.