Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

az egyes családi események lebonyolításának szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 01

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

az egyes családi események lebonyolításának szabályairól

2023.05.01.

Téglás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Téglási Polgármesteri Hivatal hivatali helyiségében, vagy azon kívül a város közigazgatási területén, anyakönyvvezető közreműködésével megtartott családi események kapcsán alapszolgáltatást igénybe vevőkre és az ott közreműködő személyekre.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) családi esemény: névadó, házassági évforduló, házassági nyilatkozat megerősítése, polgári temetés, elhalt személyről megemlékezés,

b) alapszolgáltatás névadó, házassági évforduló, házassági nyilatkozat megerősítése során: ünnepi beszéd, emléklap, hivatali helyiség biztosítása, zeneszolgáltatás, hangosítás,

c) alapszolgáltatás polgári temetés során: búcsúztató beszéd,

d) a b) pont szerinti alapszolgáltatáshoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatás különösen: irodalmi közreműködő, pezsgős koccintás, asztali virágdísz elhelyezése,

e) hivatali helyiség: a Téglási Polgármesteri Hivatal nagyterme (4243 Téglás, Kossuth Lajos utca 61.),

f) hivatali munkaidő: hétfőtől-csütörtökig 7.30 - 16.00 óra, pénteken 7.30 - 13.30 óra,

g) hivatali időn kívüli a családi esemény, ha lebonyolítása hivatali munkaidőn kívülre nyúlik, vagy kezdete hivatali munkaidőn kívülre esik, vagy lebonyolítására szabadnapokon kerül sor.

3. § (1) A családi esemény lebonyolítása iránti igényt a Téglási Polgármesteri Hivatal anyakönyvi csoportjánál kell bejelenteni.

(2) A családi eseményen közreműködő anyakönyvvezető a 2. § b) és c) pontja szerinti alapszolgáltatást biztosítja, a 2. § d) pontja szerinti kiegészítő szolgáltatás igénye esetén, annak személyi és tárgyi feltételeit az igénylő biztosítja.

(3) A családi esemény hivatali helyiségen kívül történő megtartása iránti igény esetén a jegyző, illetve a megbízásából közreműködő anyakönyvvezető - a polgári temetés kivételével - a helyszínen meggyőződik arról, hogy az esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartásának feltételei rendelkezésre állnak-e.

(4) Az alapszolgáltatás biztosítására a jegyző megállapodást köt az igénylővel.

(5) A megállapodás nem köthető meg, mennyiben a helyszín nem alkalmas a családi esemény megtartására.

4. § (1) A családi esemény hivatali időben és hivatali helyiségben való lebonyolítása térítésmentes.

(2) A családi esemény hivatali helyiségben való lebonyolításáért - az (1) bekezdésben foglalt kivétellel - díjat kell fizetni, melynek összege:

a) hivatali időn kívül 25 000 forint,

b) szabadnapon 40 000 forint.

(3) A családi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolításáért díjat kell fizetni, melynek összege:

a) munkanapon 25 000 forint,

b) szabadnapon 60 000 forint.

(4) A (2)–(3) bekezdésben szereplő díjak összege nem tartalmazza az általános forgalmi adót.

(5) A díjat a Téglási Polgármesteri Hivatal költségvetési számlájára kell befizetni legkésőbb a családi eseményt megelőzően 5 nappal.

(6) Amennyiben a családi eseményre nem kerül sor – és azt az anyakönyvvezető részére legkésőbb a családi esemény előtti második napon írásban bejelentik – a befizetett díjat a hivatal visszafizeti.

(7) Amennyiben a külső helyszínen, illetve a hivatali időn túl megtartandó családi eseményt a jegyző nem engedélyezi, a befizetett díj visszajár.

5. § Az anyakönyvvezető a hivatali időn kívüli családi esemény lebonyolításáért, ha a közszolgálati szabályzatban meghatározott szabadidő kiadását nem kéri:

a) munkanapon bruttó 20 000 forint,

b) szabadnapon bruttó 35 000 forint,

c) szabadnapon hivatali helyiségen kívül bruttó 50 000 forint

díjazásra jogosult.

6. § Ez a rendelet 2023. május 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követő bejelentésekre kell alkalmazni.