Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2022. 01. 01
a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdése alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben határozhatja meg a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.
Annak érdekében, hogy az egyes önkormányzati rendeletekben meghatározott magatartási szabályok megszegése esetén szankció legyen alkalmazható, a Téglási Polgármesteri Hivatal elkészítette az ezt szabályozó önkormányzati rendelet tervezetét.
A rendelet-tervezet azokat a szabályszegéseket tartalmazza, amely magatartási szabályok betartása fontos a helyi közösség számára, és azok nem minősülnek bűncselekménynek vagy szabálysértésnek, valamint azok elkövetőit magasabb szintű jogszabály nem fenyegeti ágazati (hulladékgazdálkodási, vízgazdálkodási, levegővédelmi, állatvédelmi, tűzvédelmi, zajvédelmi, növényvédelmi) közigazgatási bírság kiszabásával.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi, tárgyi és területi hatályát szabályozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 2. §-hoz
Az értelmező rendelkezéseket tartalmazza.
A 3. §-hoz
A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése esetén lefolytatásra kerülő eljárásra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, melyek szerint a közigazgatási hatósági eljárás a jogellenes cselekmény, állapot észlelésétől számított 3 hónapon belül indítható meg, az eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.
A 4. §-hoz
A szabályszegés elkövetőjével szemben alkalmazható közigazgatási szankciókat tartalmazza, miszerint figyelmeztetés vagy természetes személyek esetében ötvenezer forintig, jogi személy esetében ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.
Az 5–13. §-hoz
A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes megatartásokra vonatkozó részletes rendelkezéseket tartalmazza.
Ennek megfelelően a rendelet-tervezete a település jelképeinek használata, a közterületi névtáblák, házszámtáblák elhelyezése, a közterület használata, a köztisztaság biztosítása, a felszíni vizek elvezetése, a zöldterületek használta, a fás szárú növények védelme, a zaj és fénykibocsátás, valamint a temető használata tekintetében részletesen meghatározza azokat a magatartásokat, amelyek tanúsítása megvalósítja a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését.
A 14. §-hoz
A rendelet hatályba lépése vonatkozásában alkalmazni kell a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. § rendelkezéseit, miszerint a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.