Gyöngyöshalász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Gyöngyöshalász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.03.01.

Gyöngyöshalász Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya az Önkormányzat közigazgatási területén fekvő Római Katolikus Egyház tulajdonában álló, Gyöngyöshalász Köztemető elnevezésű, 3212 Gyöngyöshalász, 483. hrsz. alatti temetőre terjed ki. A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, eltemettetőkre, a temetőkben temetkezési szolgáltatást, valamint a temetőkben egyéb temetői munkát (pl.temetési hely építése) végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre, valamint a temetőt látogatókra.

2. A temető fenntartásának rendje

2. § Az önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

d) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek karbantartását, takarítását;

e) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

f) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

3. A temető használatának rendje

3. § (1) A temető minden nap 07.00 órától 20.00 óráig tart nyitva.

(2) temetőt a nyitvatartási idő leteltekor a látogatóknak, engedélyezett munkálatokat végző vállalkozóknak külön felszólítás nélkül el kell hagyniuk.

(3) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(4) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni - a mozgáskorlátozottakat szállító jármű, temetkezési szolgáltatást és engedélyezett munkálatokat végzők kivételével – tilos.

(5) A temető területén tilos a szertartások rendjét, a kegyeleti jog gyakorlását akadályozni, mások kegyeleti érzéseit sértő módon viselkedni, a temető csendjét indokolatlanul zavarni, szeszes italt fogyasztani.

(6) A temetőbe állatot bevinni, vakvezető kutya kivételével, tilos.

(7) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(8) A sírhely gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata, ennek keretében köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

(9) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak, növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(10) A temető területén a tűzgyújtás, a tűzrakás, az avar, az elszáradt virágmaradvány elégetése tilos. A temető területén a gyertyagyújtás megengedett azzal, hogy az életet, testi épséget vagy vagyontárgyat nem veszélyeztethet.

(11) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a bokrokat, a növényzetet, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(12) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(13) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen a víz.

(14) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(15) A megrongálódott, valamint javítás, felújítás céljából megbontott temetési helyeket, sírjeleket 90 napon belül helyre kell állítani. Az Önkormányzat a 90 napos határidőt kérelemre legfeljebb egy alkalommal további 90 nappal meghosszabbíthatja.

(16) A temetési hely, sírjelkialakításához, építéséhez, felújításához, karbantartásához, szükséges építőanyagokat csak a kivitelezés idejéig lehet a temetőben tárolni. Ezt leszámítva építő- és egyéb anyagok tárolása a temetőben tilos.

(17) Az eredeti helyéről a megrongálódás következtében földre került sírjelek darabjait az Önkormányzat által meghatározott határidőn - de legfeljebb 30 napon - belül a temetési hellyel rendelkezni jogosult köteles elszállítani vagy az elszállításáról gondoskodni.

(18) A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

4. A sírhelyek méretei

4. § (1) Koporsós temetés esetén a sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abba elhelyezhető legyen.

(2) A koporsós temetkezés céljára használt sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,1m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 méter,

b) kettős sírhely: hossza 2,1m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 méter,

c) gyermeksírhely: hossza 1,3 m, szélessége 0,60 m, mélysége legalább 2 méter.

(3) A sírok egymástól lévő távolsága 60 cm. A régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie

(4) A sorok közötti távolságnak 0,6-1,0 m-nek kell lennie.

(5) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 0.8 méter.

(6) A sírbolt belső hossza 220- 250 cm. A sírbolt alját és oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen ki kell képezni. A sírbolt tetejét legalább 300 kg/m2 hasznos terheléssel kell számítani. A fedőlapot is ennek a teherbírásnak megfelelően kell készíteni, oly módon, hogy a sírbolt légmentesen záródjék.

(7) A sírbolt fenntartásáról annak birtokosa, a birtokos elhalálozása után pedig azok kötelesek gondoskodni, akik a birtokos rendelkezése szerint a sírboltba temetkezhetnek.

(8) Ha a sírbolt létesítője nem rendelkezett arról, hogy kik temetkezhetnek a sírboltba, annak házastársát, egyenes ági rokonait, továbbá az utóbbiak házastársait lehet benne eltemetni.

(9) Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, a fenntartó felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a sírbolt helyreállításáról.

(10) Ha a felhívás eredménytelen maradt, a fenntartó a sírbolt felett rendelkezni jogosult költségére gondoskodik a sírbolt, síremlék eltávolításáról.

5. A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) egyes sírhely esetén 25 év, vagy az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év;

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év;

c) sírbolt esetén 60 év;

d) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

e) urnasírbolt esetén 60 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadóak.

(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár vagy ha a temetési hely megszűnik.

(5) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyről kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jogokról nyilvántartást kell vezetni.

(7) A temetési hely megváltásáért és újraváltásáért díjat kell fizetni.

(8) A temetési hely megváltási és újraváltási díját az 1. melléklet tartalmazza.

(9) A temetési hely megváltási és újraváltási díjának mértékét az önkormányzat évente felülvizsgálja.

(10) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

6. Síremlékek, sírboltok

6. § (1) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék csak a fenntartó engedélyével létesíthető.

(2) Síremléket előregyártott elemből is lehet létesíteni. Amennyiben a síremlék, sírszegély, fedlap elkészítésére a helyszínen kerül sor, a hozzátartozó köteles a területet eredeti állapotába visszaállítani.

(3) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát.

(4) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos. A felállított síremléket csak a fenntartó engedélyével lehet eltávolítani. Síremlék megsemmisítése tilos.

(5) Sírbolt csak a fenntartó hozzájárulásával építhető.

(6) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a rendelkezői minőségét a nyilvántartásba bejegyeztette.

7. A díszsírhelyre vonatkozó szabályok

7. § (1) Gyöngyöshalász Község Önkormányzata azoknak az elhunyt személyeknek, akik a települési közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használata a temető fennállásáig díjtalan.

(3) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját értesíteni kell.

(4) A díszsírhely gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ennek hiányában a temető tulajdonosa gondoskodik.

8. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 13/2017. (IX.22.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Temetői díjak

1. A temetési helyek megváltásának és újraváltásának díjai (ÁFA mentes):

1.1. egyes sírhely esetén 28 800 Ft

1.2. kettős sírhely esetén 40 000 Ft

1.3. sírbolt esetén:

1.3.1. - kétszemélyes sírbolt: 85 000 Ft

1.3.2. - négyszemélyes sírbolt: 170 000 Ft

1.3.3. - hatszemélyes sírbolt: 274 300 Ft

1.4. urnafülke és urnasírhely esetén 15 000 Ft

1.5. urnasírbolt esetén

1.5.1. - kétszemélyes urnasírbolt: 65 000 Ft

1.5.2. - négyszemélyes urnasírbolt: 125 000 Ft

1.6. egyes gyermek sírhely esetén 1 000 Ft

1.7. csonkolt testrészek és halva született gyermek sírhely esetén 1 000 Ft.

2. A temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók a fenntartó felé díjat fizetnek, melynek összege 3.000.-Ft/temetés (A díj az ÁFA-t tartalmazza)