Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2022. 12. 01

Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

2022.12.01.

Gyöngyösoroszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A rendelet tárgyi hatálya Gyöngyösoroszi Község közigazgatási területén működő közterületi térfigyelő rendszerre terjed ki.

2. § A rendelet és a közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja a közbiztonság és bűnmegelőzés erősítése, segítése, az állampolgárok biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása, a közterületek rendjének elősegítése, az állampolgárok személyi-és vagyonbiztonságának, továbbá a magán- és köztulajdon védelme, a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a közbiztonság, közrend biztosításában részt vevő hatóságok közötti együttműködés erősítése.

3. § (1) Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata a 2. §-ban meghatározott célok megvalósítása érdekében Gyöngyösoroszi Község közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.

(2) A közterületi térfigyelő rendszer az Önkormányzat tulajdonát képező azon műszaki, informatikai eszközök összessége, melyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését, felhasználását, továbbítását, törlését.

4. § A Képviselő-testület a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére és kezelésére a Gyöngyöstarjáni Közös Önkormányzati Hivatal határozattal kijelölt köztisztviselőjét (a továbbiakban: köztisztviselő) jelöli ki.

5. § (1) A köztisztviselő a közterületi térfigyelő rendszer kezelésére, a térfigyelő kamerákkal készített felvételek figyelésére, rögzítésére, tárolására, felhasználására, továbbítására, törlésére a közterület-felügyeletről szóló törvényben, valamint az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvényben meghatározottak szerint jogosult.

(2) A képfelvevőkkel készített felvétel a közterület-felügyeletről szóló törvényben meghatározott eljárásokban használható fel.

(3) A köztisztviselő a képfelvétel kezelése során a hatályos adatvédelmi jogszabályok alapján megteszi a szükséges szervezési, technikai és egyéb adatbiztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy az érintett személy személyes adatait illetéktelen személy tudomására jutásától megóvja, továbbá az adattörlésre vonatkozó törvényes határidők teljesüljenek.

(4) A köztisztviselő a közterület-felügyeletről szóló törvényben foglaltak szerint biztosítja, hogy a képfelvételen szereplő személy – a felvétel törlésének időpontjáig - a róla készült felvételt megtekinthesse, továbbá az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben foglaltak alapján a róla készült felvételről másolatot kapjon. A betekintésekről a köztisztviselő külön nyilvántartást vezet.

6. § A képfelvevők helyét, valamint a képfelvevőkkel megfigyelt közterületek meghatározását jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

7. § Ez a rendelet a kihirdetés követő napon lép hatályba.

1. melléklet

a közterületi térfigyelő rendszerről szóló önkormányzati rendelethez

Sorszám

Közterület

Hrsz.

Megnevezés

1

Gyöngyösoroszi, Kossuth Lajos. u. 76.

321

Videóközpont, KMB irodaK

2

Gyöngyösoroszi, Kossuth Lajos. u.

272

Templom átjátszó

3

Gyöngyösoroszi, Móricz Zs. u. 19.

1108/2

Kamera

4

Gyöngyösoroszi, Vörösmarty Mihály u. 1.

158

Kamera

5

Gyöngyösoroszi, Kossuth Lajos u. 125.

271/1

Kamera

6

Gyöngyösoroszi, Petőfi S. u. 136.

395

Kamera

7

Gyöngyösoroszi, Virág u. 3.

89

Kamera

8

Gyöngyösoroszi, Kossuth Lajos u. 8.

271/1

Kamera

9

Gyöngyösoroszi, Kossuth Lajos u. 55.

271/1

Kamera