Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 05

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2022.11.05.

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló belügyminiszter által közzétett pályázati kiírás alapján a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:

1. § (1) Az Önkormányzat a Rendeletben foglaltak alapján a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Gyöngyössolymos községterületén életvitelszerűen élő, a a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §. (1)–(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

(3) E rendelet célja, hogy a pályázati kiírásra benyújtott támogatási igény alapján elnyert, és a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében kiegészítő támogatásként biztosított szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésére álló keret mértékéig a rászoruló személyeknek a 2022. évi pályázatban biztosított keretből maximum 5 erdei m3, szociális célú tűzifát biztosít vissza nem térítendő természetbeni támogatásként. Az ellátás annak az ingatlan tulajdonosnak vagy bérlőnek adható, aki lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja és időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező

a) háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át (99.750,- Ft),

b) egyszemélyes háztartás esetén a 400 %-át (114.000,- Ft), öregségi nyugdíj jogosultság esetén csak a saját jogon kapott nyugellátást kell figyelembe venni,

c) gyermekét egyedül nevelő szülő, továbbá olyan család esetében, ahol fogyatékos vagy tartósan és súlyosan beteg személy él, az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400 %-át (114.000,- Ft),

d) a vagyonának külön-külön számított összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének harmincszorosát(855.000,- Ft), együttes forgalmi értéke öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcvanszorosát (2.280.000,- Ft) nem haladja meg.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint:

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) települési támogatásra mely különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével függ össze - jogosult,

d) a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos gyermeket nevelők,

e) 3 vagy több kiskorú gyermeket nevelők,

f) egyedül élő időskorúak,

g) aki mozgáskorlátozott, vagy az a család, akinek a családjában

mozgáskorlátozott személy él, és ezt hiteles dokumentummal igazolja.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) A szociális célú tűzifa támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatás nem kérhető.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől - az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett,

b) akinek lakóingatlana tűzifával nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem adható.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az 1. melléklet szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2022. november 25. napjáig folyamatosan lehet benyújtani a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatalban A kérelmeket a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Szociális,- Kulturális,- Oktatási-, és Sportbizottság bírálja el, aki határozattal dönt a szociális tűzifára való jogosultságról.

(3) A juttatás házhoz szállításáról az önkormányzat 2023. január 15. napjáig térítésmentesen gondoskodik. A tűzifa átvételét a jogosult a 2. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § (1) A támogatás forrása a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás elnevezésű pályázat szerinti Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat számára megállapított támogatás, továbbá a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében biztosított kiegészítő támogatás és az ehhez kapcsolódó önrész és szállítási költség.

(2) A támogatás összmennyisége nem haladhatja meg a 116 erdei köbméter (keménylombos tűzifa) mennyiséget.

(3) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételnek megfelelnek és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek - el kell utasítani.

(4) Amennyiben a jogosult a természetbeni támogatásként biztosított tűzifát értékesíti vagy nem a háztartása fűtésére hasznosítja, köteles a tűzifa bruttó árának, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.

6. § A rendelet 2022.április 15. napján hatályát veszti.

7. § Ez a rendelet 2022. november 5-én lép hatályba.