Császár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 01

Császár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események szabályairól

Császár Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva hivatali időn túli és a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményekre a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya Császár község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya az anyakönyvi események közül a házasságkötésre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya a (2) bekezdésben meghatározott anyakönyvi eseményeken az e rendeletben megjelölt többletszolgáltatásokat igénybe vevőkre és a Kisbéri Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetőire terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

  • a) hivatali munkaidő: hétfő-csütörtök: 7:30-16:00, péntek: 7:00-13:00
  • b) hivatali helyiség: a Kisbéri Közös Önkormányzati Hivatal Császári Kirendeltségének hivatali helyisége
  • c) többletszolgáltatás díja: hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések lebonyolításáért fizetendő díj.

A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés többletszolgáltatás igénybe vételére a szándék bejelentésével egyidejűleg írásbeli kérelmet kell benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni:

  • a) a házasságkötés tervezett időpontját, pontos helyszínét,
  • b) nyilatkozatot arról, hogy a külső helyszínen az eseményhez méltó körülmények biztosítottak.

(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezhető, amennyiben az esemény helyszíne megfelelően méltóságteljes és biztonságos, ahol biztosítottak a szükséges technikai eszközök. A helyszín és az eszközök biztosítása a házasulók feladata. A megrendelőnek biztosítania kell az esemény alatt az anyakönyv és az anyakönyvvezető fölé sátor felhúzását vagy fedett részben való biztonságos tartózkodását.

(3) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény helyszíne lehet különösen: étterem, szálloda díszterme, lakóház kertje, ha biztosítják az ünnepélyes rendezvény lebonyolításához szükséges feltételeket. A helyszínt előre meg kell tekinteni. A jegyző az anyakönyvvezető javaslatára a közreműködést megtagadhatja, ha a házasulók a ceremónia ünnepélyes megtartásának feltételeit nem tudják biztosítani.

(4) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseménynek az engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti. Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt csak hivatali munkaidőn túl lehet engedélyezni úgy, hogy azt a hivatali helyiségben lezajlott utolsó anyakönyvi szertartás utáni időpontra lehet felvenni.

(5) Az anyakönyvi eseménynek a hivatali helyiségen kívül történő szolgáltatásért a megrendelők az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló orvosi igazolással alátámasztott súlyos egészségi állapota, mozgásképtelensége miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés. A rendkívüli körülmény fennállásáról és a díj elengedéséről a jegyző dönt.

A többletszolgáltatás díja

4. § (1) Az anyakönyvi események többletszolgáltatási díjai:

  • a) hivatali munkaidőn túl, hivatali helyiségben: 10.000,-Ft
  • b) hivatali helyiségen kívüli, külső helyszínen: 20.000,- Ft
  • c) hivatali munkaidőn túl és hivatali helyiségen kívüli, külső helyszínen: 25.000,-Ft

(2) Az anyakönyvvezetőnek a többletszolgáltatást tartalmazó házasságkötésért fizetendő díja 5.000,-Ft, melyet a fenti díjak tartalmaznak A díjak egy alkalmat tartalmaznak. A szolgáltatási díjak a Kisbéri Közös Önkormányzati Hivatal bevételét képezik.

(3) A szolgáltatási díjat a rendezvényt megelőzően 15 nappal korábban kell a Kisbéri Közös Önkormányzati Hivatal számlájára átutalással vagy postai csekken megfizetni. A befizetés teljesítéséről a befizető számlát kap. Szolgáltatási díj megfizetésének hiányában a rendezvény nem tartható meg.

(4) Amennyiben a házasulandók a házasságkötési szándékuktól visszalépnek, vagy a szertartáson nem jelennek meg, úgy részükre az e rendelet alapján megfizetett díjat nem lehet visszafizetni, kivéve, ha a szertartásra valamelyik érintett fél halála miatt nem kerül sor.

(5) Az anyakönyvvezető félévente, a félévet követő hónap 10. napjáig a közreműködés tényleges rendje alapján nyilvántartást készít, melyet a Jegyző igazol.

Záró rendelkezések

5. § (1) Jelen rendelet 2021.október 01-jén lép hatályba.

(2) Jelen rendelet szabályait a hatálybalépését követően bejelentett anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni.

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályt veszti Császár Község Önkormányzat Képviselő testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 9/2011. (VIII.09.) önkormányzati rendelete.

6. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.