Császár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 01

Császár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.01.01.

Császár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Császár 381 helyrajzi számú temető a Császári Református Egyház tulajdonában és fenntartásában van.

(2) A temető használatát a tulajdonos, fenntartó, ( a továbbiakban együtt: tulajdonos ) és az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási megállapodásban rögzíti.

(3) A temető területén belül található ravatalozó épület Császár Község Önkormányzatának tulajdonában van, fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az 1. § ( 1 ) bekezdésében írt temetőben folyó temetkezési és temető fenntartási, sírhely használati tevékenységekre, továbbá a temetőben tevékenységet végző természetes és jogi személyekre.

3. § (1) A temetőben

a) egyes sírhelyek

b) családi kettős, hármas, négyes sírhelyek,

c) sírbolt helyek (kriptás temetési helyek)

temetkezési helyeket kell biztosítani.

(2) A sírhelyek mérete: koporsós és urnás temetés esetén

a) egyes sírhely 100 cm x 200 cm,

b) családi kettős sírhely 200 cm x 200 cm

c) családi hármas sírhely 200 cm x 300 cm,

d) családi négyes sírhely 200 cm x 400 cm

e) sírbolt helyek (kriptás temetési helyek) 300 cm x 300 cm és 300 cm mély.

(3) A sírhelyek közötti minimális távolság 60 cm.

(4) A temetési hely kijelölésére a tulajdonos temetőgondnoka jogosult.

(5) A temetési hely megjelölésére szolgáló sírjel saját költségen létesíthető. A síremlékek és tartozékaik, valamint az emlékoszlopok alapozása csak előre gyártott elemekből készülhet és az alapozás felső síkja az eredeti terepszintet nem haladhatja meg.

(6) A síremlék mérete a sírhely méretét nem haladhatja meg.

4. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama mind a koporsós, mind az urnás temetés esetében 100 év.

(2) A sírhely feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni. (3) A sírhely feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért fizetendő díj 85.000,-forint. A díjat minden esetben a tulajdonos részére és a temetést megelőzően kell megfizetni. A Császári Református Egyházközség fenntartói részére sírhelydíjakat nem számít fel.

(3) A sírhely újraváltásának időtartama 100 év. A sírhely feletti rendelkezési jog a rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható).

(4) A 3. § (2) bekezdésében írt sírhelyek esetében a rendelkezési jogosultság idejét az utolsó rátemetéstől kell számítani.

(5) Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a sírhely megváltását nem vállalja, vagy a felhívásra a meghatározott időn belül nem válaszol, a temető tulajdonosa elrendelheti:

a) a síremlék, sírbolt elbontását,

b) exhumálás esetén a maradványok, hamvak közös sírban való elhelyezését

c) a sírbolt hasznosítását.

(6) Az elbontott síremlék megőrzéséről és védelméről a temető tulajdonosa a bontástól számított további egy évig köteles gondoskodni, majd egy év után a helytörténeti szempontból értékes vagy művészi kivitelezésű síremléket a temető kijelölt helyén elhelyezheti, vagy a fentiekbe nem sorolható síremléket értékesítheti.

(7) A hasznosításból, értékesítésből befolyt összegeket kizárólag a temető fenntartására lehet fordítani.

(8) Az önkormányzat és a tulajdonos a (3) bekezdésben írt díjon felül további temetkezési szolgáltató kivételével temetőfenntartási hozzájárulási díjat, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételére vonatkozó, a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat nem állapít meg.

5. § Az Önkormányzat a temetőben

a) a temető megközelítését szolgáló közutat,

b) gépjármű-parkolót,

c) ravatalozót,

d) halott-hűtő berendezést,

e) vízvételi lehetőséget és

f) illemhelyet

díjmentesen biztosít.

6. § (1) A létesítmények közül térítésmentesen használható:

a) a sírgondozás céljára használt víz,

b) a kijelölt hulladék lerakóhely, ahol temetőben rendeltetésszerűen keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt lehet elhelyezni és

c) a ravatalozó.

(2) A ravatalozó és a ravatalozóban található kegytárgyak és berendezések - a hűtő kivételével - kizárólag a temető nyitvatartási idejében és csak temetkezési szertartás céljára használható. A ravatalozó és a ravatalozóban található hűtő használata díjmentes.

(3) A temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladékot a vállalkozó köteles saját költségén a munka befejezésével egyidejűleg elszállítani. A temető területére gépkocsival behajtani csak a tulajdonos hozzájárulásával, a sírlátogatás, illetve munkavégzéshez szükséges ideig lehet.

(4) A temetőben végzett vállalkozási tevékenység végzésének idejét, módját a temető tulajdonosával a munkavégzés megkezdése előtt legkésőbb 3 munkanappal egyeztetni kell, azt megkezdeni csak a tulajdonos írásos hozzájárulása alapján lehet. A vállalkozók tevékenységét a temető tulajdonosa ellenőrzi és hangolja össze. A feltételek be nem tartása a temetőben végzendő tevékenységük megszüntetését vonhatja maga után.

(5) A temetőben a temetés időpontját az eltemettető kívánságának figyelembe vételével a temetkezési szolgáltató határozza meg, a temetésfelvétel a temetkezési szolgáltató helyiségében történik.

(6) A temetőben eltemetésre kerülő holttesteket a temetkezési szolgáltató helyezi el a ravatalozóba, az eltemetésig a hűtőbe.

(7) A koporsó, urna és urnatartó temetőn belüli szállításáról a temetkezési szolgáltató gondoskodik. A szállítás gépjárművel, kerekes targoncával vagy kézben történhet.

(8) A temetéshez szükséges kellékeket a temetkezési szolgáltató biztosítja. A felravatalozás a ravatalozó helyiségben, vagy az e célra kijelölt ravatalozó helyen történik.

(9) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára - a gyászszertartás időtartama alatt nyitva lehet tartani.

(10) A sírhely kiásását a temetkezési szolgáltató végzi. A sírhely kiásását csak azt követően lehet megkezdeni, ha e rendeletben meghatározott díjak megfizetése igazolásra került. A sírt a jelen rendeletben meghatározott méreteknek megfelelően kell kiásni úgy, hogy a betemetés biztonságosan végrehajtható legyen, ne veszélyeztesse az élet- és vagyonbiztonságot.

(11) A sírba helyezésről, urna elhelyezéséről a temetkezési szolgáltató gondoskodik.

(12) A sírgödör visszahantolására - más temetési hely károsítása nélkül - a temetkezési szolgáltató köteles. A visszahantolás során gondoskodni kell a sírhely környezetének a sírhely melletti sírhelyekig történő rendezéséről is. Ha ez a temetéskor nem végezhető el, a temetkezési szolgáltató legkésőbb a temetés napját követő három napon belül gondoskodik annak elvégzéséről.

(13) A sírnyitást és az exhumálást a sírgödör fokozatos mélyítésével kell elvégezni úgy, hogy az a sírjelben, síremlékben kárt ne okozzon. Ha a sírnyitás előreláthatólag ezeket veszélyezteti, ezt jelezni kell a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy felé. A sírnyitást ebben az esetben a rendelkezni jogosult személy írásbeli hozzájárulása esetén lehet folytatni. A sírnyitás során fokozott gondot kell fordítani a biztonságos munkavégzésre, a munkavédelmi szabályok betartására és a kegyeleti jogok megtartására.

(14) Az exhumálás során felszínre kerülő holttest maradványok összegyűjtését a kegyeleti jogok megtartásával úgy kell elvégezni, hogy a temetőlátogatókat ne zavarja.

(15) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni tulajdonosnak.

(16) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról a temetkezési szolgáltató gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. Amennyiben az urna kiadását kérő személy az eltemettetővel nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti sorrendben az elhalt közelebb álló hozzátartozójától kell beszereznie.

(17) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(18) A vállalkozói tevékenység naponta 800-1900 óráig végezhető. Kivétel a síremlékek építése és karbantartása. Ezek a tevékenységek vasárnap és ünnepnapok kivételével 800-1800 között végezhetők.

(19) A munkálatok befejezését követő három napon belül a vállalkozó köteles helyreállítani az eredeti környezeti állapotot, elszállítva a munkavégzés során keletkezett, vagy feleslegessé vált anyagokat. Amennyiben a munkavégzés során keletkezett, vagy feleslegessé vált anyag a temető rendeltetésszerű használatát zavarja, úgy annak eltávolításáról egy napon belül kell gondoskodnia.

7. § (1) A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári, vagy évelő lágyszárú virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje ültethető, mely nem terjed túl a sírhely oldalhatárán, és nem nő egy méternél magasabbra. Az ennél magasabbra növő növényzettel tervezett beültetést a temető fenntartója felé be kell jelenteni, s a telepítés csak annak egyetértése után végezhető el. Fák csak a temető fenntartója hozzájárulásával ültethetőek.

(2) A temetkezési hely felett rendelkezni jogosult köteles saját költségén gondoskodni a sírjel tisztításáról, megrongálódás esetén helyreállításáról. A temetkezési hely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhelyet tisztán, hulladék- és gyommentesen tartani, e kötelezettsége az összes szomszédos sírhelyig tartó terület feléig terjed ki.

(3) A temetőben a temetési helyek bekerítése tilos.

8. § (1) A temető bejáratánál tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a temető térképet, a fenntartó megnevezését, pontos címét.

(2) A temetőben tilos reklámot, hirdetést elhelyezni, virágot és bármely más tárgyat árusítani.

(3) A temető nyitvatartási ideje:

a) február 1-től - március 31-ig 08.00 - 18.00 óráig,

b) április 1-től - november 15-ig 07.00 - 21.00 óráig,

c) november 16-tól január 31-ig 08.00 - 17.00 óráig.

(4) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(5) A nyitvatartási időn túl a temetőben magánszemély nem tartózkodhat.

(6) A temető területére állatot bevinni tilos.

9. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.