Bajna Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (XII.4.) önkormányzati rendelete

Bajna Község Önkormányzat Képviselő- testületének 8/2014.(XII.4.) rendelete a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám - megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 23

Bajna Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (XII.4.) önkormányzati rendelete

Bajna Község Önkormányzat Képviselő- testületének 8/2014.(XII.4.) rendelete a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám - megállapítás szabályairól

2023.05.23.

Bajna Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, és Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. §1

2. § (1) A rendelet hatálya Bajna község közigazgatási területén lévő lakó-, igazgatási és egyéb épületek, építési telkek, valamint földrészletek házszámának, helyrajzi számának megállapítására, annak feltüntetési módjára, valamint az érintett ingatlanok tulajdonosaira terjed ki.

3. § (1) Minden közterületet el kell nevezni. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Bajna Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül kell megállapítani.

(3) Az utcák, épületek közötti szervízutakat, gyalogutakat, mezőgazdasági célú területet és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

4. § (1) A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni és előtérbe kell helyezni Bajna község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira, kulturális, természeti, történelmi értékeire, sajátosságaira, vagy a közterületnek a településen belüli elhelyezkedésére utaló névadást.

(2) A település közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet. Ez alólkivételt képeznek a különböző helyrajzi számon lévő, de természetben egymás folytatásában elhelyezkedő azonos típusú közterületek.

(3) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről, elhelyezkedésről, fogalomról lehet elnevezni.

5. § (1)2 Közterületet elnevezni a magyar nyelvhelyességi szabályok szerint, röviden és közérthetően kell.

(2)3 Személyről történő elnevezés esetén azon személyről lehet közterületet elnevezni, aki

a) a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett; tevékenysége a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta és közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) élete, munkássága Bajna községhez vagy a térséghez kötődik és hozzájárult a település vagy a térség fejlődéséhez, illetve példa értékű lehet a község lakói számára.

6. § (1) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést közzé kell tenni, és a döntésről értesíteni kell az Okmányirodát, az illetékes földhivatalt, rendőrkapitányságot, postahivatalt, tűzoltóságot, mentőállomást, és a közmű-szolgáltatókat.

7. § (1) Az épületeket, valamint az építési telkeket házszámmal kell ellátni.

(2) A házszám megállapítása hivatalból vagy az ingatlan tulajdonosának kérelemére történhet.

(3) A házszámot közterület nevéhez, magánút nevéhez, illetve ha ez nem lehetséges belterületi, illetve külterületi településrész-névhez kapcsolódóan kell megállapítani. Név nélküli közterület, magánút illetve településrész esetében a házszámot az út helyrajzi számához kapcsolódóan kell megállapítani.

(4) Amennyiben a (3) bekezdés szerinti házszámozásra nincsen mód, az ingatlant helyrajzi számával kell megjelölni.

8. § (1) A házszám arab szám, továbbá - amennyiben ez szükséges - arab szám és alátöréssel az ABC nagybetűit vagy újabb arab számot felhasználó kombináció lehet, illetve az előbbiekhez még további, lépcsőházra, épületre utalás tehető.

(2) Egy közterülethez, településrész-névhez tartozóan több azonos házszám nem tartozhat. Egy épület, építési telek - a (3), (4) és (5) bekezdésben foglaltak kivételével - egy házszámot kap.

(3) Ha egy telken belül több épület házszámozása szükséges, az épületek önálló házszámmal is elláthatók. Amennyiben az épületek bejáratai nem azonos közterületre nyílnak, a házszámozás a tényleges közterületi kapcsolathoz igazodóan is történik.

(4) Társasház lépcsőházanként, bejáratonként, és sarokház a tényleges közterületi kapcsolathoz igazodóan lépcsőházanként, bejáratonként több házszámmal is ellátható.

(5) Telekalakításkor, illetve megosztáskor a házszámokat a kialakult állapothoz igazodva kell megállapítani.

9. § (1) Teljesen vagy részben már beépített területen a házszámozás a kialakult állapotnak megfelelően történik. Az újonnan kialakuló közterületeknél a házszámot a környező utcákban kialakult állapot figyelembevételével kell meghatározni. A zsákutcát a bejáratától kezdve kell számozni. A jobb és bal oldal meghatározásánál a számok növekedési irányába történő haladást kell figyelembe venni.

(2) A kialakult rendnek megfelelően a kétoldalt számozandó közterületek jobb oldala kapja a folyamatos páros, a bal oldala a folyamatos páratlan számokat. Az egyoldalas utcában a számozás folyamatosan is történhet. Amennyiben ezen szabályok alapján a házszámok növekedésének sorrendje nem állapítható meg egyértelműen, úgy a számok növekedésének az irányát egyedileg kell megállapítani. Új utcák nyitása esetén a meglévő útra történő csatlakozástól nézve a jobb oldal a folyamatos páros, a bal oldala a folyamatos páratlan számokat kapja.

(3) A beépítésre szánt területen az építési szabályoknak megfelelően kialakított vagy kialakítható építési telkeket a házszámozás során figyelembe kell venni.

(4) Ha a számsoron belül telekalakítás, vagy egyéb ok miatt újabb épület, építési telek beszámozása szükséges - a 4. § (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - az azonos számot betű vagy szám alátöréssel kell megkülönböztetni.

(5)4 A már meglévő, megállapított házszám megváltoztatása estén figyelembe kell venni, hogy

a) minél kevesebb érintett lakcímének megváltoztatására legyen szükség;

b) új házszámot a rendezetlen, nem egyértelmű házszámozás esetén állapítsunk meg;

c) a házszám megváltoztatása esetén a változással járó költségeket az ingatlan tulajdonosa viseli.

10. § (1) A házszám megjelölésére - a várható időjárási hatásoknak ellenálló - házszámtáblát kell elhelyezni az épület használatbavételének napjával egyidejűleg, illetve a telekalakítást követő 60 napon belül.

(2) A házszámot az épület közterülettel érintkező homlokzatán, annak bejárat felőli részén, előkertes beépítési mód esetén - amennyiben közterületről a házszám nem lenne olvasható - a kerítésen a bejárat mellett, kerítés hiányában a telek közterületi határvonalán fém, műanyag, illetve fa rudazatra erősítve kell elhelyezni. A beépítetlen építési telek, illetve nyúlványtelek esetén az előbbieket értelemszerűen kell alkalmazni.

(3) A házszámot csak úgy szabad elhelyezni, hogy a környezet beépítési adottságaihoz, a táj- és településképhez illeszkedjen, a telek és az épület rendeltetésszerű használatát, megközelítését ne akadályozza, azok állagát ne rontsa.

(4) A helyrajzi szám feltüntetésére a házszámtábla elhelyezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

11. § (1) A házszámtábla, illetve a helyrajzi szám feltüntető tábla saját költségen történő elhelyezéséről, folyamatos karbantartásáról, pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(2) Az elhelyezett táblák megrongálása, beszennyezése, szövegének megváltoztatása, illetőleg eltávolítása - kivéve a karbantartás időtartamát - tilos.

12. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésekor meglévő közterületi elnevezéseket és házszámokat a hatályba lépés nem érinti.

Pallagi Tibor
polgármester

Elődné Lukács Erzsébet
jegyző

1

Az 1. §-t a Bajna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

2

Az 5. § (1) bekezdése a Bajna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (2) bekezdése a Bajna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. § (5) bekezdése a Bajna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.