Bajna Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (XI.2.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Bajna Község Önkormányzata Képviselő- testületének rendelete a közterületek használatáról

Hatályos: 2023. 11. 30

Bajna Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (XI.2.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Bajna Község Önkormányzata Képviselő- testületének rendelete a közterületek használatáról

2023.11.30.

Bajna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) E rendelet meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a településrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra, a vonatkozó közterület-használati díjak mértékét és fizetésének a módját, valamint szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Bajna község közigazgatási területén belül az állami, illetőleg önkormányzati tulajdonban levő, közhasználatra szolgáló földrészletekre, a földrészletek közhasználatra átadott részére, a közterülettel határos építmény közterületet fizikailag, illetőleg látványában érintő szerkezetére, felszerelésére, tartozékára, alkotóelemére, a helyi közutakra, a közforgalom elől el nem zárt magánutakra, a közutak műtárgyaira és tartozékaira (a továbbiakban: közterület).

2. § (1) A közterületet, az azon elhelyezkedő építményt, berendezést és felszerelést rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – bárki használhatja.

(2) Rendeltetésének nem megfelelő a közterület-használat, ha a használat a közterület mások által történő rendeltetésszerű használatát korlátozza vagy zavarja.

3. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért közterület-használati díjat kell fizetni. (2. sz. melléklet)

(2) A közterület használati kérelmet (1. sz. melléklet) a Bajnai Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén (2525. Bajna Kossuth L.u. 1) kell benyújtani, a kérelem elektronikus úton nem nyújtható be.

(3) A közterület-használati díjat egy összegben, közterület tényleges elfoglalása előtt kell megfizetni.

(4) A közterület-használati engedély az alábbiakat tartalmazza:

-a használható terület helyét, nagyságát,
-a használat időtartamát,
-a használat célját,
-a használat díját és befizetésének módját,
-a használatra jogosult adatait, amit jól látható módon fel kell tüntetni a tevékenység helyén.
(4) A közterületet csak úgy szabad használni, hogy a többi terület rendeltetésszerű használatát ne zavarja.
(5) A közterület-használati engedély jogosultja (továbbiakban engedélyes) köteles az igénybe vett terület és 5 méteres környezetét folyamatosan tisztán tartani és a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról gondoskodni.
(6) Az engedélyes köteles a közterület-használati engedélyt a helyszínen tartani és azokat az engedélyező hatóság ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.
(7) A közterület-használati engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes az abban foglaltaktól eltérő tevékenységet folytat vagy a közterület-használat díj esedékes részletét határidőre nem fizeti meg.
(8) A polgármester a közterületek használatát köteles rendszeresen ellenőrizni.
(9) A közterület használati engedéllyel vagy engedély nélkül megbontott közterület (burkolat, füves, virágos, stb. területek) helyreállítását annak kell elvégeznie, aki a közterületet felbontotta.
a) 1
b) A közműépítési, javítási munkák befejezése után a munkálatokat végző köteles a területet helyreállítva átadni.
c) A közterület helyreállításánál a szakszerűséget meg kell követelni. Ennek megfelelően a közművekkel érintett területen, azok előzetes engedélye alapján, csak kézi földkiemelést lehet alkalmazni. Földkitermelés esetén a munka befejeztével a visszatemetésről a felbontást végzőnek haladéktalanul gondoskodni kell. Visszatöltéskor max. 30 cm-es rétegenkénti tömöríteni szükséges. Út helyreállítását az üzembe helyezéstől számított 15 napon belül kell elvégezni, min. 18 hónap garanciával úgy, hogy a munkagödör felső aszfaltrétegét körbe 10 cm-rel szélesebbre kell elkészíteni, mint a munkagödör szélessége. A téli, illetve technológiailag alkalmatlan időben az ideiglenes helyreállítást kell megkövetelni – ami betonnal történő lefedést jelent. Ilyen esetben meg kell határozni a végleges helyreállítás idejét.
d) Abban az esetben, ha a közterület helyreállítását az arra kötelezett felszólítás ellenére sem teljesíti, az önkormányzat a helyreállítást elvégezheti, és a helyreállítás tényleges költségét a kötelezettre hárítja.
(10) Alépítményes közművek (csatorna, gáz, telefon, víz) építési és javítási munkáinak esetén a közterület szakszerű felbontását és helyreállítását az érintett szolgáltató végzi el.

4. § (1) Díjfizetési kötelezettség nélkül használható a közterület:

a)az önkormányzat megrendelésére végzett üzemeltetési, fenntartási és építési munkákhoz kapcsolódó nem közlekedési célú igénybevétel esetén,
b)a közúti közlekedés irányítását, szabályozását szolgáló berendezések, közúti jelzések elhelyezése esetén.
(2) A polgármester kérelemre – településfejlesztési, kulturális célt szolgáló közterület-használat esetén – a díjat elengedi.

5. § Nem adható közterület-használati hozzájárulás:

a)közút területére a közút kezelőjének hozzájárulása nélkül (kivéve a közút nem közlekedési célú igénybevétele);
b) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására;
c) a jó erkölcsöt sértő áruk bemutatására, kiállítására és forgalmazására.
d)1 m2-nél nagyobb területű cégér, címtábla, reklám, hirdető berendezés, mozgatható kirakat.

6. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen járműnek minősül:

a)Hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező vagy az, a hatósági jelzéssel rendelkező jármű, amely szemmel láthatóan nem üzemképes, karosszériája erősen elhasználódott, rongálódott, szétbontása megkezdődött, felbakolt állapotban van, nyílászárói nem zárhatóak, funkcionális alkatrészei, ablakai, szélvédői hiányoznak és a polgármester előzetes felszólítására a közterület használati hozzájárulás beszerzésére tulajdonosa, üzembentartója 8 napon belül nem intézkedik.
b)Baleset következtében károsult, a baleset során üzemképtelenné vált és elhagyott, s a helyszínről 3 napon belül el nem szállított jármű.
(2) Gépjárművet közterületen tárolni csak közterület-használati engedély birtokában lehet.
(3) Tárolásnak minősül a közterületen a buszok, 3,5 tonna feletti tehergépjárművek 2 órát meghaladó parkolása.

7. § (1) Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bajna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008.(VI.18.)Ö. k. sz. rendelete a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről.

1

A 3. § (9) bekezdés a) pontját a Bajna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 2. melléklet a Bajna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Bajna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.