Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a dorogi piac működéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2023. 10. 28

Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a dorogi piac működéséről és üzemeltetéséről

2023.10.28.

Dorog Város Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Dorog, Mária út 25-29., 906 helyrajzi számú 247 m2 alapterületű ingatlanon található piacra (a továbbiakban: piac), annak területére, továbbá a piac fenntartójára, üzemeltetőjére.

(2) A jelen rendelet hatálya kiterjed minden olyan természetes személyre, egyéni vállalkozóra, mezőgazdasági őstermelőre, egyéni cégre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli szervezetre (a továbbiakban együtt: piaci árusító), aki/amely a piacon bármilyen értékesítő vagy szolgáltató tevékenységet folytat.

(3) Jelen rendelet hatálya kiterjed továbbá a piacon vásárló, illetve a piac területén tartózkodó minden személyre.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelniük a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

2. A piac létesítése

2. § A piac létesítéséről, helyéről, típusáról és megszüntetéséről – a település-fejlesztési és -rendezési előírások, valamint a vonatkozó egyéb jogszabályok keretei között - a Dorog Város Önkormányzat képviselő-testülete dönt.

3. A piac fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) A piac fenntartója Dorog Város Önkormányzata (a továbbiakban: fenntartó).

(2) A piac üzemeltetési feladatait a Kincstári Szervezet (a továbbiakban: üzemeltető) végzi, aki ennek keretében a fenntartó megbízásából és nevében vezeti a piacot, ellátja azok hasznosításával, fenntartásával, üzemeltetésével, működtetésével kapcsolatos feladatokat, és a fenntartó nevében jogosult eljárni

(3) Az üzemeltető feladata

a) az árusítóhelyek kijelölése;

b) az árusítás zavartalanságának biztosítása;

c) a piaci rend fenntartása;

d) a piac területének tisztántartása, a piaci napokon keletkezett kommunális hulladék gyűjtése, téli időszakban a hóeltakarítási, síkosságmentesítési feladatok ellátása, nyilvános illemhely fenntartása és üzemeltetése;

e) a használati és bérleti díjak beszedése, befizetések ellenőrzése, és elszámolása;

(4) Az üzemeltető köteles elősegíteni az ellenőrzésre jogosult hatóságok tevékenységét.

4. A piac működésének rendje és az árusítás feltételei

4. § (1) A piac területén a termékek árusítására az alábbi árusító helyek kerültek kialakításra:

a) 3 db üzlethelyiség,

b) 8 db árusító asztal.

(2) A piaci árusítók kötelesek az árusító helyen, a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni, a nevüket, címüket, székhelyüket, telefonszámukat.

(3) Tilos az árusításra ki nem jelölt helyeket, közlekedési útvonalakat árusításra igénybe venni. A piac közlekedő útjait folyamatosan szabadon kell tartani, ezeken a területeken árut, göngyöleget, kézikocsit vagy egyéb tárgyat tárolni tilos.

(4) A piaci árusító az általa értékesített terméket, göngyölegét az asztalán vagy alatta, valamint a közlekedésre nem használt területeken helyezheti el a leborulás veszélye nélkül. Az árusító helyek előtti, és azok melletti területeken rekeszből és egyéb tárolásra alkalmas eszközből történő értékesítés nem megengedett. A jelen pont szerinti árusítás – kivételes esetekben – csak az üzemeltető előzetes hozzájárulása esetén lehetséges.

(5) A piaci árusító köteles elfogadni, hogy arculati megjelenítése a piac teljes arculati és kommunikációs irány mutatása alapján, üzemeltető előzetes engedélyével lehetséges. A piac területén megállító táblák kihelyezése, valamint a bérlemények külső falára reklámtáblák elhelyezése szintén az üzemeltető előzetes engedélyével megengedett.

(6) A piaci árusító az általa elfoglalt árusító helyet köteles tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani. A helyhasználat megszűnését követően az árusító helyet eredeti állapotában hagyhatja el és köteles az árusítás helyén keletkezett hulladékot az arra kijelölt helyen elhelyezni, valamint a nem értékesített árut elszállítani.

(7) Raktározást, tárolást az üzemeltető nem vállal, a saját áru elhelyezéséről a piaci árusító köteles gondoskodni.

(8) A piac teljes területén a nyitvatartási idő alatt csak gyalogosforgalom engedélyezett. A piac területére kutyát (vakvezető és szolgálati rendőrkutya kivételével) az állattartás szabályainak megtartásával lehet bevinni.

(9) Az üzemeltető által elrendezett piaci árusítóasztalokat elvinni, megbontani vagy más módon mozgatni tilos. Az árusítóasztalok elhelyezési rendszerének megváltoztatása nem engedélyezett.

(10) A piac területére romlott, romlásnak indult, illetve egyébként bűzt árasztó árut vagy anyagot bevinni vagy ott tárolni tilos.

(11) A romlásnak indult árut a piaci árusító köteles az árusítóhelyről haladéktalanul eltávolítani. Amennyiben a piaci árusító az eltávolítási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az üzemeltető köteles őt erre felszólítani.

(12) Az árusító helyet használaton kívüli göngyöleggel, illetve a piaci tevékenységet nem szolgáló egyéb eszközökkel elfoglalni tilos.

(13) A piaci árusító a jogszabályi előírásokon túlmenően köteles betartani az üzemeltető által előírt egyéb tisztasági előírásokat is (takarítás, fertőtlenítési-, rovar- és rágcsálóirtási kötelezettség, stb.). Az üzemeltető jogosult ellenőrizni a jelen pontban foglalt kötelezettség teljesítését.

(14) A piaci árusító köteles az árusításhoz szükséges engedélyeket és kötelező nyilvántartásokat az árusítás teljes ideje alatt magánál tartani és ezeket felhívásra az ellenőrzést végzőnek bemutatni, és a szakértői vizsgálathoz szükséges árumintát ingyenesen rendelkezésre bocsátani.

(15) Az üzemeltető a jogszabályi rendelkezéseken túlmenően egyéb baleset-megelőzési és munkabiztonsági szabályokat is előírhat. A piac területén ezek betartása mindenki számára kötelező.

(16) A piaci árusító az üzemeltetőnek vagy bármely más személynek okozott károkért a polgári jog általános szabályai szerint felel.

(17) A piac területén - a rájuk vonatkozó jogszabályok előírásai szerint - a közterület-felügyelők is intézkedhetnek.

5. Az üzemeltető kötelezettségei és az általa nyújtott külön szolgáltatások

5. § (1) A piac területén lévő utak és közös használatú helyiségek folyamatos tisztántartásáról az üzemeltető gondoskodik.

(2) Az üzemeltető a piacon évente két alkalommal (tavasszal és ősszel) nagytakarítást, illetve rovar- és rágcsálóirtást tart.

(3) A piaci árusítók az üzemeltető által végzett takarításokat - az üzemeltető által meghatározott módon - kötelesek elősegíteni.

(4) Az árusítóhelyek és az üzlethelyiségek folyamatos tisztántartása a helyfoglalók, illetve a bérlők feladata. Ennek során be kell tartani az üzemeltető által meghatározott előírásokat.

6. § (1) A helyfoglalók által fizetett helypénz, illetve bérleti díj magában foglalja:

a) a terület használatát;

b) a közhasznú vízvételi helyek használatát;

c) a térvilágítás díját, és

d) a fertőtlenítés, valamint a rovar- és rágcsálóirtás költségeinek arányos részét.

(2) Az üzlethelyiségekben a víz- és áramfogyasztás költségét a bérlőknek a felszerelt mérőórák szerint, ezek hiányában átalány formájában kell megfizetniük.

7. § Az üzemeltető az általános piaci működés mellett, előre meghirdetett - tematikus - piacnapok így különösen bolhapiac, virágpiac, gyerekpiac, antik piac stb. megtartását rendelheti el. Az üzemeltető a tervezett eseményekről legalább 14 nappal korábban értesíti a piaci árusítókat. A tematikus piacnapokon a meghirdetése előtt már bérelt árusítóhellyel rendelkező piaci árusító számára – amennyiben a tematikus piacnapon nem kíván árusítani - az üzemeltető, a piaci árusító kérésére a tematikus piacnapra korábban kifizetett helyhasználati díjat egy későbbi helyhasználat esetén beszámítja.

6. Nyitvatartási rend

8. § (1) A napi nyitvatartási időt úgy kell meghatározni, hogy az igazodjon a vásárlók igényeihez. Az üzemeltető köteles gondoskodni a nyitvatartási rend folyamatos közzétételéről.

(2) Amennyiben ettől eltérően a piac más napokon – így különösen munkaszüneti napokon és december 24. napján – is nyitva tart, az üzemeltető köteles az eltérő nyitvatartási időről a lakosságot előzetesen tájékoztatni.

7. Az árusítóhelyek hasznosítása

9. § A piacon lévő, üzlethelyiségnek nem minősülő árusítóhelyeket (a továbbiakban: árusítóhely) a piaci árusítókkal kötött megállapodás (a továbbiakban: helyhasználat) útján kell hasznosítani.

10. § (1) Helyhasználat csak határozott időre adható. A helyhasználási engedély fajtái:

a) napi helyhasználat;

b) tartós helyhasználat.

(2) A napi helyhasználat egy - a benne meghatározott - árusítási napon jogosít árusításra. Napi helyhasználat az árusítás megkezdése előtt kérhető. Napi helyhasználat esetén a piaci árusító napijegyet kap, és helypénzt fizet.

(3) A tartós helyhasználat esetén a piaci árusító az üzemeltetővel szerződést köt. A tartós helyhasználat legrövidebb időtartama egy hónap, leghosszabb időtartama egy év lehet. A tartós helyhasználat időtartama - kérelemre - több alkalommal is meghosszabbítható.

(4) A tartós helyhasználatot az árusítás megkezdése, illetve a már meglevő helyhasználat időtartamának lejárta előtt legalább 3 munkanappal az üzemeltetőtől kell kérni.

(5) Igénylőnek a tartós helyhasználati szerződés megkötése előtt vagy napijegy kiváltásakor az árusításra vonatkozó jogosultságát igazoló okiratot (cégkivonat, egyéni vállalkozói engedély vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvány) be kell mutatnia az üzemeltető részére.

(6) A helyhasználat másra nem ruházható át.

11. § (1) A piacon a piaci árusítók csak az üzemeltető által, illetve a helyhasználati megállapodásban meghatározott helyen és feltételekkel árusíthatnak.

(2) A piaci árusító az árusítóhelyet önkényesen nem változtathatja meg, a kijelölt helyen kívül nem árusíthat, ott árut illetve göngyöleget nem rakhat le.

(3) A tartós helyhasználat megújítása esetében a piaci árusító részére - lehetőség szerint - továbbra is a korábbi árusítóhely használatát kell biztosítani.

(4) Ha valamely tevékenység folytatását jogszabály hatósági engedélyhez köti, a helyhasználatra csak ennek bemutatását követően kerülhet sor. A mezőgazdasági őstermelő esetében az engedélyben megjelölt termékeken kívül más termék árusítása nem megengedett.

(5) Az üzemeltető a kedvezőbb, gazdaságosabb helykihasználás érdekében a kijelölt árusítóhelyet megváltoztathatja. Ebben az esetben az új helynek kereskedelmi szempontból azonos értékűnek kell lennie a korábbival.

12. § (1) Az üzemeltető - a piac befogadóképességének határáig - az árusítóhelyeken mindazok számára köteles lehetővé tenni a piaci árusítást, akik részére azt a jogszabályok megengedik.

(2) A helyhasználat a nyitvatartási idő végéig jogosít árusításra.

(3) Napi helyhasználat esetén a piaci árusítók az érkezés sorrendjében helyezkedhetnek el. Ha a piaci árusító az árusítóhelyet a nyitvatartási idő vége előtt végleges jelleggel elhagyja, azt az üzemeltető - több alkalommal is - másnak kiadhatja.

(4) Tartós helyfoglalási engedély esetén, amennyiben a piaci árusító az árusítóhelyét a nyitvatartás kezdő időpontjában nem foglalja el, úgy azt az üzemeltető az adott napra másnak is kiadhatja.

13. § (1) A helyhasználati díj az a forintban kifejezett, négyzetméterre időarányosan számított pénzösszeg, amelyet a piac meghatározott területének használatáért a piaci árusító fizetni köteles az üzemeltető részére. A tartós és a napi helyhasználati díjak összegét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A piaci árusító kizárólag a kifizetett árusításra szánt területnagyságot foglalhatja el.

8. A piacon lévő üzlethelyiségek bérletére és bérbeadására vonatkozó különös szabályok

14. § A piac területén lévő üzlethelyiségeket az Önkormányzat, a - mindenkor hatályos - helységek bérletére vonatkozó rendelete alapján hasznosítja.

9. Piacvezetői és piacfelügyelői jogkörök

15. § A piacvezető különösen az alábbi feladatokat látja el: az árusítóhelyek értékesítése, az árusító helyek kijelölése, a helyhasználati díj beszedése, a piac területén rendezvények szervezése, a piaccal kapcsolatos egyéb kreatív és kommunikációs feladatok ellátása.

16. § A piacfelügyelő az üzemeltető képviseletében eljárva a piac rendjének biztosítása érdekében ellenőrzi a kereskedelmi, szolgáltató tevékenyéget folytatók jogosultságát, kezeli a vásárlói panaszokat, közreműködik a szakhatóság által végzett ellenőrzésekben, a piaci házirend (a továbbiakban: házi rend) megsértése esetén az abban meghatározott szankciókat alkalmazhatja, illetve jogsértés esetén pedig értesíti az illetékes hatóságot, amely hatóság szükség esetén megindítja a hatáskörébe tartozó eljárást.

10. Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet 2023. október 28-án lép hatályba.

1. melléklet a 18/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelethez

Helyhasználati díjak

1. Napi díj: 1500 Ft/nap/m2

2. Napi díj (őstermelő): 1200 Ft/nap/m2

3. Havi díj: 10.500 Ft/hó/m2

4. Havi díj (őstermelő): 8.400 Ft/hó/m2