Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01
az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A közbiztonság javítása, a parkolási problémák felszámolása és a rendezett közterületek elérése érdekében egyre növekvő lakossági igény jelentkezik településünkön. A polgárőrség éves támogatása, a térfigyelő kamerarendszer napirenden tartása mellett közterület-felügyelő alkalmazása is folyamatosan napirenden volt. A legnagyobb kihívást a megfelelő végzettséggel rendelkező személy alkalmazása jelentette. 2021-től Nyergesújfalu Város Önkormányzata sikeresen működtet Közterület-felügyeletet. Szeptembertől lehetőségünk nyílik arra, hogy legfeljebb heti 20 órában foglalkoztassa az Önkormányzat a szomszédos településen dolgozó közterület-felügyelőt, melynek előfeltétele a szükséges döntések és rendőrségi megállapodás elfogadása.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 17. pontja alapján a települési önkormányzat köteles közreműködni a település közbiztonságának biztosításában. Az Mötv. 17. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat a helyi közbiztonságról, vagyonának, más értékének védelméről kényszerítő eszköz alkalmazására törvény alapján jogosult szervezet létrehozásával is gondoskodhat. Ezen tevékenységet a települési önkormányzat területe szerint illetékes megyei rendőr-főkapitánysággal kötött írásbeli együttműködési megállapodás alapján, a rendőrség szakmai felügyeletével végzi.
Az önkormányzati közbiztonsági feladatokat, az alkalmazható kényszerítő eszközöket, az együttműködési megállapodásra, valamint a szervezet működésére vonatkozó szabályokat, továbbá az e feladatokat ellátókkal szemben támasztott személyi feltételeket az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény (továbbiakban: Rendészeti tv.) határozza meg. A Rendészeti tv.-ben foglaltakat kell alkalmazni a közterület-felügyelőre is. Az önkormányzati rendészeti szervet a polgármesteri hivatal belső szervezeti egységként, önálló költségvetési szervként vagy költségvetési szerv belső szervezeti egységeként hozhat létre [Rendészeti tv. 3. § (1) bekezdés].
A fentiek alapján szükséges a szervezeti és működési szabályzat módosítása.