Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi népszavazás kezdeményezéséről

Hatályos: 2022. 12. 16

Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.16.
a helyi népszavazás kezdeményezéséről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Nsztv.) 92. §-ában foglaltak alapján felhatalmazást kapott a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben határozza meg a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számát.
Lábatlan Város Önkormányzata a szervezeti és működési szabályzatról szóló 18/2021. önkormányzati rendeletének (a továbbiakbn:SzMSz) 46. §-ban szabályozta a kérdést.
A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal szakmai iránymutatásban jelezte a Képviselő-testület számára, hogy a helyi népszavazás kezdeményezéséről ne az SzMSz-ben rendelkezzen, hanem alkosson róla külön rendeletet. Az Nsztv. 34. § (1) bekezdés c) pontja rendelkezik arról, hogy a népszavazást kezdeményező választópolgárok száma nem lehet kevesebb, mint 10 százalék, és nem lehet több a választópolgárok 25 százalékánál.
Javasolom, hogy a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok száma az eddigi szabályozásnak megfelelően a választópolgárok 20 százalékában kerüljön meghatározásra.