Nyergesújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásának szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 17

Nyergesújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásának szabályairól

2024.02.17.

Nyergesújfalu Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján - az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdés meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nyergesújfalu Város Önkormányzat Képviselő-testületére (továbbiakban: Képviselő-testület), annak szerveire (polgármester, bizottságok), Nyergesújfalui Polgármesteri Hivatalra (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) és Nyergesújfalu Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervekre.

2. Az önkormányzati költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, a hiány mértéke

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetésének

a) költségvetési bevételének főösszegét 3 587 410 777 forintban

b) költségvetési kiadásainak főösszegét 4 087 958 570 forintban állapítja meg.

(2) Az önkormányzat

a) működési bevételeinek főösszegét 2 830 219 777 forintban

b) működési kiadásainak főösszegét 3 124 152 963 forintban állapítja meg.

(3) Az önkormányzat

a) fejlesztési és felhalmozási jellegű bevételeinek főösszegét 757 191 000 forintban

b) fejlesztési és felhalmozási jellegű kiadásainak főösszegét 963 805 607 forintban

állapítja meg.

(4) A tárgyévi költségvetési bevételek és kiadások különbözeteként megállapítja a hiány összegét 500 547 793 forint összegben.

(5) A költségvetésben tervezett tárgyévi költségvetési bevételek és tárgyévi kiadások közötti egyensúlyt a finanszírozási bevételek teremtik meg. A tárgyévi hiányt 500 547 793 forint előző évi költségvetési maradvány igénybevétele finanszírozza.

3. Az önkormányzat bevételei

3. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, a Nyergesújfalui Napsugár Óvoda, a Nyergesújfalui Benedek Elek Óvoda, a Nyergesújfalui Bóbita Óvoda és Bölcsőde és az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár bevételeit és kiadásait az 1. melléklet szerint, a költségvetési bevételeket a 2. melléklet szerint állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, a Nyergesújfalui Napsugár Óvoda, a Nyergesújfalui Benedek Elek Óvoda, a Nyergesújfalui Bóbita Óvoda és Bölcsőde és az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár finanszírozási bevételeit a 3. melléklet szerint állapítja meg.

4. Az önkormányzat kiadásai

4. § (1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg kiemelt előirányzatait az Önkormányzatra a 4. melléklet, a Polgármesteri Hivatalra az 5. melléklet, a Nyergesújfalui Napsugár Óvoda, a Nyergesújfalui Benedek Elek Óvoda, a Nyergesújfalui Bóbita Óvoda és Bölcsőde, valamint az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár vonatkozásában a 6. melléklet szerint állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az államháztartáson kívülre és az államháztartáson belülre nyújtott működési célú támogatásokat, az ellátottak pénzbeli juttatásait, valamint az intézményi ellátottak pénzbeli juttatásait a 7. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület a felhalmozási kiadási előirányzatok tekintetében a beruházási előirányzatokat célonként és költségvetési szervenként a 8. melléklet, a felújítási előirányzatokat feladatonként és költségvetési szervenként a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, a Nyergesújfalui Napsugár Óvoda, a Nyergesújfalui Benedek Elek Óvoda, a Nyergesújfalui Bóbita Óvoda és Bölcsőde és az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár finanszírozási kiadásait a 10. melléklet szerint állapítja meg.

5. § Nyergesújfalu Város Önkormányzati Képviselő-testülete Nyergesújfalu Város Önkormányzatának tartalékát 1 047 138 454 forint összegben hagyja jóvá.

6. § A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, a Nyergesújfalui Napsugár Óvoda, a Nyergesújfalui Benedek Elek Óvoda, a Nyergesújfalui Bóbita Óvoda és Bölcsőde és az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár 2024. évi engedélyezett létszámösszesítőjét a 11. melléklet szerint állapítja meg.

7. § A Képviselő-testület az Önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 12. melléklet szerint állapítja meg.

8. § A Képviselő-testület az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások bemutatását a 13. melléklet szerint állapítja meg.

9. § A Képviselő-testület az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011.(XII.30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát a 14. melléklet szerint állapítja meg.

10. § A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, a Nyergesújfalui Napsugár Óvoda, a Nyergesújfalui Benedek Elek Óvoda, a Nyergesújfalui Bóbita Óvoda és Bölcsőde és az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár kötelező és önként vállalt feladatait a 15. melléklet szerint állapítja meg.

11. § A Képviselő-testület az Önkormányzat által ellátott államigazgatási feladatok bevételeit és kiadásait a 16. melléklet szerint állapítja meg.

5. A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

12. § A Képviselő-testület meghatározza, hogy az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról polgármester előterjesztésére a Képviselő-testület dönt.

13. § (1) A Képviselő-testület a rendeletben foglalt feltételek esetén, bruttó 500 000.- forint összeghatárig a polgármester számára lehetővé teszi a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását, és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást.

(2) A polgármester az (1) bekezdés szerinti jogával a Képviselő-testület két ülése közötti időszakban élhet, feltéve, hogy a döntés hiányában a következő Képviselő- testületi ülésig eltelt idő alatt az önkormányzat

a) üzleti érdeke sérülne,

b) kár vagy vagyoni hátrány érné,

c) egyéb közérdek, vagy méltányolható magánérdek helyrehozhatatlanul sérelmet szenvedne.

(3) A polgármester az (1) bekezdés szerinti döntéséről a következő ülésen beszámol. A Képviselő-testület dönt a polgármester beszámolójának elfogadásáról.

14. § A Képviselő-testület Nyergesújfalu Város Önkormányzata, Nyergesújfalui Polgármesteri Hivatal, a Nyergesújfalui Napsugár Óvoda, a Nyergesújfalui Benedek Elek Óvoda, Nyergesújfalui Bóbita Óvoda és Bölcsőde és az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár esetében is az előirányzatok átcsoportosításának jogát magának tartja fenn.

15. § A Képviselő-testület a polgármester előterjesztésére a költségvetési rendeletét szükség szerint módosítja, figyelemmel a következőkre:

a) költségvetési év első hat hónapjához,

b) a költségvetési év első kilenc hónapjához kapcsolódóan és az

c) éves beszámoló készítését megelőzően december 31-i állapotnak megfelelően.

16. § (1) A Képviselő-testület meghatározza, hogy az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős. A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szervek kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(3) Az Önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával vállalhatnak.

17. § (1) A Képviselő-testület a 2023. évi költségvetési maradvány elszámolásánál kimutatott összeget a tartalékok emelésére fordítja.

(2) A Képviselő-testület a 2024. évi költségvetésben a tervezett előirányzatot meghaladó (többlet) és szabad felhasználási bevételeket a tartalékok emelésére fordítja.

18. § A Képviselő-testület Nyergesújfalu Város Önkormányzata által támogatott alapítványok, más nem önkormányzati civil szervezetek, egyesületek számára számadási kötelezettséget ír elő a céljelleggel - nem szociális ellátásként - juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról, melyet minden esetben a megkötött együttműködési megállapodásban rögzít.

19. § A folyamatosan támogatott civil szervezetek negyedéves ütemezésben, időarányosan, előre részesülnek a támogatás kiutalásában.

20. § A helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának végrehajtó szerve - a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal történő megállapodás alapján - a Polgármesteri Hivatal.

6. Számlavezetés és pénzellátás

21. § Nyergesújfalu Város Önkormányzata, Polgármesteri Hivatal, a Nyergesújfalui Napsugár Óvoda, a Nyergesújfalui Benedek Elek Óvoda, Nyergesújfalui Bóbita Óvoda és Bölcsőde és az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár számlavezető pénzintézete az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. Nyergesújfalui Fiókja.

22. § Az ideiglenesen szabad pénzeszközök rövid távú - 12 hónapnál nem hosszabb távú hasznosítására - betéti elhelyezésére a polgármester a gazdasági osztályvezető pénzügyi ellenjegyzésével jogosult, a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett.

23. § A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület eseti felhatalmazása alapján a polgármester gyakorolja.

7. Záró rendelkezések

24. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a költségvetési szervek vezetőit az önkormányzat költségvetésében előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére, azzal, hogy a bevételek beszedése kötelezettségként jelenik meg, míg a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultsága nem jár felhasználási kötelezettséggel, tehát a kiadási előirányzatok a maximálisan felhasználható előirányzatokat jelentik.

(2) A rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

25. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.