6/2015 (III.31.) önkormányzati rendelete

a "tiszta udvar, rendes ház" cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2020. 07. 01

Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a „tiszta udvar, rendes ház” cím alapításáról és adományozásáról

(egységes szerkezetben a 7/2020. (VI. 30.) önkormányzati rendelettel)



Tokod Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény. 42. § 3. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A Cím alapítása


1. §


(1) Tokod Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő címet alapít a település esztétikus képének kialakítása, kulturált lakókörnyezetének fejlesztése céljából, a zöldfelületek bővítése, gondozása érdekében.


(2) A „Tiszta udvar rendes ház” elismerő címre pályázhat, vagy jelölhető a település közigazgatási területén lévő lakóingatlan tulajdonosa vagy használója.


(3) A „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő címet évente legfeljebb 3 pályázó, jelölt nyerheti el.


(4) Az elismerés formája a „Tiszta udvar, rendes ház” feliratú, 30 cm x 15 cm nagyságú, a település címerét ábrázoló, falra szerelhető tábla, valamint egyszeri díjazás a Környezetvédelmi Alap terhére, kertészeti árudában elkölthető, 10.000 Forint, azaz Tízezer Forint értékű vásárlási utalvány formájában.


(5) A (4) bekezdés szerinti emléktáblát az elismerő címet elnyerő lakóingatlanra kell rögzíteni. A rögzítésről a lakóingatlan tulajdonosa, használója gondoskodik.


2. A Cím adományozása


2. §


(1) A „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő cím adományozható annak a lakóingatlan tulajdonosnak, használónak; akinek az ingatlanán található épület, kert, udvar (a beültetett virágok és növények vonatkozásában is) harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetéhez.


(2) Tokod Nagyközség Önkormányzatának Pénzügyi Bizottsága a helyi civil szervezetek vezetőinek bevonásával tartott helyszíni szemlét követően tesz javaslatot a Képviselő-testületnek az elismerő cím adományozására.


(3) Az elismerő cím adományozásához és visszavonásához a Képviselő- testület egyszerű többségű döntése szükséges.


(4) Az elismerő címet elnyert lakóingatlan tulajdonosa, vagy használója a cím elnyerésének évét követő 5 egymást követő évben nem vehet részt a pályázaton az elismerő címmel érintett ingatlan vonatkozásában. 


(5) Abban az esetben, ha az elismerő címmel érintett ingatlan a cím elnyerésének évét követő 5 egymást követő éven belül elidegenítésre kerül, vagy annak használója személyében változás történik, úgy az új tulajdonos, használó személyére a (4) bekezdésben foglalt korlátozás nem vonatkozik.



3. Eljárási szabályok


3. §


(1) A „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő cím elnyerésére a pályázatot minden év július 1. napjáig kell meghirdetni.


(2) A pályázatot a Polgármester hirdeti meg az Önkormányzat honlapján, valamint hirdetmények útján.


(3) „Tiszta udvar rendes ház” elismerő címre a pályázatot jelentkezőként a lakóingatlan nagykorú természetes személy tulajdonosa, illetve használója; jelölőként Tokod Nagyközségben lakcímmel rendelkező és ott életvitelszerűen lakó, nagykorú természetes személy nyújthatja be.


(4) A pályázatot, illetve jelölést a meghirdetést követő 30 napon belül személyesen, elektronikusan, vagy postai úton lehet Tokod Nagyközség Önkormányzatához eljuttatni.


(5) Az elismerő cím adományozásáról a Képviselő-testület dönt a pályázat jelentkezési határidejétől számított 30 napon belül.


4.§


(1) Az elismerő címek évente egy alkalommal, az augusztus 20-ai rendezvény keretében kerülnek átadásra. 


(2) Az elismerő címmel kitüntetettetek nevét közzé kell tenni Tokod Nagyközség Önkormányzatának honlapján, valamint hirdetmények útján.


5.§


Az elismerő címet vissza lehet vonni, ha a kitüntetett ingatlana, vagy az ingatlana előtti közterület rendezetlenné, elhanyagolttá vált, vagy parlagfűvel fertőzött lett.


6.§


Nem indulhat pályázóként, jelölést nem kaphat az a személy, aki a pályázatok elbírásában részt vesz, valamint ezen személyek közeli hozzátartozói, továbbá az a személy, akinek az önkormányzattal szemben lejárt határidejű köztartozása áll fenn.


4. Záró rendelkezés


7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





  

Tóth Tivadar

dr. Gál Gabriella

polgármester

jegyző




A rendeletet 2015. március 31. napján kihirdettem.





dr. Gál Gabriella


jegyző







Mellékletek