Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017. (IX.8.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 19

Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017. (IX.8.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás szabályairól

2023.04.19.

Tokod Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1)1 Az Önkormányzat szociális célú tűzifa támogatást nyújt a Tokodon életvitelszerűen tartózkodó azon kérelmezőnek, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, és a háztartás nem rendelkezik 2 köbmétert meghaladó mennyiségű tűzifával, ha a lakóingatlanának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

(2) A kérelmezőnek anyagi és büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoznia kell arról, hogy a tűzifát fűtési célra saját háztartásában használja fel.

(3) A kérelem benyújtása a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon történik.

(4) A szociális célú tűzifa iránti kérelem elbírálásánál előnyt élveznek:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra jogosultak. A települési támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(4a)2 Nem állapítható meg szociális célú tűzifa támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek a családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt az Esztergomi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályával.

(4b)3 A szociális célú tűzifa támogatás feltétele, hogy a támogatást igénylő az általa lakott házat, lakást, és annak környezetét tartsa rendben, az ingatlana előtti járdát tartsa tisztán.

(4c)4 A háztartási szilárd hulladék begyűjtésére vonatkozó érvényes szerződéssel rendelkezzen.

(5) A szociális célú tűzifa támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 3 köbméter.

(6) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(7) A szociális célú tűzifa támogatást természetbeni ellátásként kell megállapítani.

(8) A támogatási kérelemről átruházott hatáskörben a Népjóléti Bizottság – határozattal – dönt.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Tóth Tivadar
polgármester

dr. Gál Gabriella
jegyző

1

Az 1. § (1) bekezdése a Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. § (4a) bekezdését a Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

3

Az 1. § (4b) bekezdését a Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

4

Az 1. § (4c) bekezdését a Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.