Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020. (VIII.19.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 01. 01

Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2020. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról



Tokod Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8a. pontjában kapott felhatalmazás, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Sztv.) 60. § (1) bekezdése és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39. §-a értelmében az alábbiakat rendeli el:


1. § A rendelet célja, hogy a tanyagondnoki szolgálat szabályozott keretek között:

  • biztosítsa a község egyéb belterületi lakott helyeken élők életkörülményeinek javítását,
  • az ellátottak számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgáltatásokhoz való hozzájutást elősegítse,
  • a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja,
  • biztosítsa a lakosságot érintő információk gyűjtését és továbbítását.


2. § (1) A rendelet hatálya Tokod-Ebszőnybánya településrészre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a Tokod-Ebszőnybánya településrészen életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.


3. § A tanyagondnoki szolgáltatás során alapfeladatnak minősül az óvodáskorú gyermekek óvodába szállítása.


4. § (1) Az óvodások szállítási feladata azt jelenti, hogy meg kell oldani a Tokod-Ebszőnybánya településrészen élő gyermekek (2) bekezdésben meghatározott intézménybe történő szállítását és hazaszállítását, amennyiben igény van rá.

(2) Az óvodai nevelést ellátó intézmény neve és székhelye:

Tokodi Mesevár Óvoda - Minibölcsőde (2531 Tokod, Köztársaság utca 3.)

(3) A szállítási szolgáltatás térítésmentes.


5. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége kérelem alapján nyílik meg.

(2) A kérelem történhet szóban vagy írásban. A kérelem a polgármesternél, vagy a tanyagondnoki szolgáltatást ellátónál terjeszthető elő. Az igénybevétel feltételeiről a kérelmezőt értesíteni kell.

(3) A polgármester a kérelmezőt értesíti a szolgáltatás igénybevételéről. Elutasítás esetén az értesítés írásban történik.

(4) A szolgáltatás igénybevételének jogosságát a tanyagondnoki szolgálatot ellátó személy ítéli meg. Az igénybevétel jogtalanság gyanúja esetén haladéktalanul megkeresi a hivatal adott ügyben illetékes munkatársát, aki intézkedik a jogosultság megvizsgálása tárgyában. 


6. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat egy fő kinevezett  tanyagondnok látja el. A munkavégzéshez hivatali gépjármű biztosított.

(2) A tanyagondnok felett a főbb  munkáltatói jogkört a képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogkört  a polgármester gyakorolja.

(3) A tanyagondnoknak a feladatait a munkaköri leírásban, valamint a polgármester utasításának megfelelően kell ellátnia.

(4) A feladatokat a személyzeti irataiban meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni. A munkarendjét a feladatellátáshoz legjobban igazodó rend szerint kell megállapítani.

(5) A tanyagondnoki szolgálatot a tanyagondnok szabadsága, betegsége vagy egyéb távolléte (pl. továbbképzés) esetében helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.

 (6) A tanyagondnok a tevékenységéről évente egy alkalommal beszámol a képviselő-­testületnek.

(7) A tanyagondnoki szolgálat működtetésével, üzemeltetésével kapcsolatos költségvetési bevételeket, kiadásokat, egyéb költségvetési elszámolásokat a Tokodi Polgármesteri Hivatal látja el.  


7. § Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.




          Bánhidi László                                 dr. Gál Gabriella

  polgármester                                            jegyző



A rendeletet kihirdettem.

Tokod, 2020. augusztus 19.


                                                                            dr. Gál Gabriella

                                                                                      jegyző


Mellékletek