Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 7.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 07

Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 7.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2023.03.07.

Tokod Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Tokod Nagyközség közigazgatási területén Tokod, 215/9 helyrajzi szám alatt működő önkormányzati tulajdonban lévő köztemetőre, az ott folyó temetkezési és temető fenntartási, sírhely használati tevékenységekre, továbbá a köztemetőben tevékenységet végző természetes és jogi személyekre terjed ki.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben megjelölt köztemetőre vonatkozóan a 1999. évi XLIII. törvény 13. § (1) bekezdése szerinti temető fenntartási feladatát ellátja, míg az 1999. évi XLIII. törvény 16. § szerint részletezett temető üzemeltetést kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.

2. Temető részei, sírhelyek megváltása

2. § (1) A temetőben temetkezési helyként koporsós, és urna- és gyermek sírhelyek válthatók meg. A fenntartó engedélyével sírbolt és díszsírhely is kialakítható.

(2) A temető rendeltetés szerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek:

a) Kossuth Lajos utcából és a Temető utcából közelíthető meg

b) gyalogos és gépjárművel járható utak vannak kialakítva

c) ravatalozó

d) vízvételi helyek 3 darab

e) hulladékgyűjtő konténer 2 darab

f) nyilvános illemhely

(3) A ravatalozó használata a temetési szertartáshoz kötött.

3. § (1) Az egyes temetési helyeket az elhunyt hozzátartozóinak, illetve a temettetést megrendelőknek meg kell váltani és ezzel a temetési hely felett a 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 18. §. (1) bekezdésének a) b) c) d) pontjaiban meghatározott időtartamra rendelkezési jogosultságot szereznek. A rendelkezési jogosultság a sírhely használati idejének lejártakor az üzemeltetővel való egyeztetés nyomán meghosszabbítható.

(2) Kettős és mélyített sírok esetében a rendelkezési jogosultság idejét az utolsó rátemetéstől időarányosan kell számítani.

(3) A temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodás érdekében még élő személy részére temetési hely nem váltható meg.

3. Sírhelyek méretei

4. § Az egyes temetkezési helyek méreteit a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

4. Temetőben végzett tevékenységek

5. § (1) Hamvasztás után a hamvakat tartalmazó urnát, vagy urnakoporsót:

a) koporsós sírhelyen rátemetéssel

b) urnasírhelyen

c) sírboltban

d) urnasírboltban lehet elhelyezni.

(2) Az egyes temetési helyeken elhelyezhető koporsók, illetve hamvakat tartalmazó urnák száma összesen:

a) egyes sírhely esetében 2 koporsó mélyített sírba és 2 urna talajszint alatt elhelyezve

b) kettes sírhely esetében 4 koporsó mélyített sírba és 4 urna talajszint alatt elhelyezve

c) gyermeksírhely esetében 2 gyermekkoporsó vagy 1 gyermekkoporsó és 1 urna talajszint alatt elhelyezve

d) urnasírhely esetében 2 urna talajszint alatt és 2 urna urnafülkében síremléken

e) sírbolt esetében a sírboltkönyvben rögzítettek szerint 2, 4 vagy 6 koporsó és 2, 4 vagy 6 urna kizárólag a sírbolt belsejében.

(3) A temetőben síremlék műtárgyak elhelyezésére a szabványoknak és a temető üzembiztonsági előírásainak megfelelően kerülhet sor.

6. § (1) A temetési helyek magánszemélyek között jogügylet tárgyai nem lehetnek.

(2) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles saját költségén gondoskodni a sírhely, síremlék vagy sírbolt fenntartásáról, gondozásáról, helyreállításáról. A gondozási kötelezettség a szomszédos sírhelyig tartó terület feléig terjed ki.

(3) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(4) A temetőben a temetési helyek bekerítése tilos.

7. § (1) A temetőben bármilyen vállalkozásszerűen végzett munkát kizárólag az üzemeltetőnek történt bejelentés után, annak írásos engedélye alapján lehet megkezdeni.

(2) A köztemetőben az elhunyt hűtésével, ravatalozásával a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urna elhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének használata kötelező.

8. § (1) A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári, vagy évelő lágyszárú virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje ültethető, mely nem terjed túl a sírhely oldalhatárán. Fákat csak a temető fenntartója ültethet.

(2) A sírhelyekről lekerülő hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet elhelyezni.

(3) Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld azonnali elszállításáról az építtető köteles gondoskodni.

(4) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni, a sírok mellé ülőpadot elhelyezni.

(5) A temető tisztán tartását üzemeltető végzi.

9. § (1) A temetőt a temetőlátogatók részére

a) április 1-től szeptember 30-ig reggel 7.00 - 20.00-ig

b) október 1-től március 31-ig reggel 8.00 - 18.00-ig kell nyitva tartani.

Október 31. és november 1. napján a nyitvatartási idő 22.00-ig tart.

(2) A temetőben 10 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A temetőben tilos reklámot, hirdetést elhelyezni, virágot és bármely más tárgyat árusítani.

10. § (1) Az üzemeltető engedélye nélkül a temetőben sem koporsós temetés, sem urnaelhelyezés, vagy szórás nem végezhető.

(2) Amennyiben az üzemeltető tudomására jut bármely módon történt illegális temetés, urnaelhelyezés, szórás, azt a fenntartó felé jelenteni köteles, aki jogi eljárást kezdeményez az illegális temetést végzővel szemben.

11. § (1) A veszélyessé vált síremlékek esetében üzemeltető a balesetveszély elhárítása érdekében a szükséges beavatkozást azonnal elvégzi. Ezt követően a további helyreállítási feladatok elvégzésére a sírhely fenntartóját felszólítja.

(2) A felszólítás eredménytelensége esetén a helyreállítási munkálatokat az üzemeltető elvégzi és ennek költségeit áthárítja a sírhely fenntartójára.

12. § (1) A sírjel szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető üzemeltetője ellenőrzi.

(2) A temetőben végzendő minden munkát - kivéve a hozzátartozók, vagy megbízottjuk részéről történő sírgondozást, valamint a sírhely díszítését szolgáló növénybeültetést - a temető üzemeltetőjének engedélyével lehet végezni.

(3) A temető területén munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos sírhely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet. Szükség esetén a munkavégzést fel kell függeszteni.

(4) A temetőben kegyeleti okból elhelyezett gyertya, mécses kizárólag a tűzveszély elkerülésével lehetséges.

(5) A megváltott sírhelyeket a hozzátartozó köteles rendszeresen gondozni.

(6) A temető területére bármely temetkezési vállalkozás, amelyet az eltemettető megbízott, az üzemeltetővel történt előzetes egyeztetés után munkanapokon 7.00-15.00 óráig szállíthat be elhunytat az alábbi szabályok szerint:

a) Az elhunytat, illetve urnát azonosítás céljából üzemeltetőnek át kell adni.

b) Koporsós temetés esetén az elhunytat legkésőbb a temetést megelőző munkanapon üzemeltető által biztosított halottas házba előzetes egyeztetés alapján be kell szállítani, ahol az azonosítás után lehet lezárni a koporsót.

c) Urnás temetés esetén elegendő a temetés napján a temetést megelőző legkésőbb 3 órával az urnát azonosításra átadni.

d) Előzetes egyeztetés alapján munkaidőben történő elhunyt átvételéért üzemeltető semmilyen külön díjat nem számol fel.

e) A munkaidőn túl, illetve munkaszüneti napokon beszállított elhunyt átvételéért üzemeltetőt a mindenkori árjegyzéke alapján megállapított ügyeleti díj illeti meg.

(7) A temető létesítményei közül díjmentesen vehető igénybe

a) sírgondozás céljára víz

b) a sírgondozásból keletkező koszorú- és virágmaradvány hulladékelhelyezésére kijelölt gyűjtőedény.

5. Temetői díjak

13. § A sírhelyek megváltásáért, a temetői létesítmények igénybevételéért, az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokért díjat kell fizetni. A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek temető-fenntartási díjat kell fizetni. A díjak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

6. Temető rendjének fenntartása

14. § (1) A rendeletben rögzített szabályok megsértése esetén üzemeltető a sírhely gondozóját írásban - határidő megjelölésével - felszólítja a jogellenes magatartás megszüntetésére, valamint az eredeti állapot helyreállítására.

(2) A felszólításban megjelölt határidő eredménytelen elteltét követően üzemeltető a szükséges munkálatokat elvégzi, ennek költségeit a sírhely fenntartására jogosult részére áthárítja.

15. § Hatályát veszti a temetőről és temetkezésről szóló 2/2014.(II. 27.) önkormányzati rendelet

16. § Ez a rendelet 2023. március 7-én lép hatályba.