Tokodaltáró Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015.(IV.2.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 27

Tokodaltáró Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015.(IV.2.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

2023.05.27.

Tokodaltáró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: falomb, faág, gally, cserje- és díszcserje ága és levele, szőlő, gyümölcsfa nyesedéke, kaszálék, egyéb növényi maradványok (továbbiakban: avar és kerti hulladék).

2. § A település területén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

3. §1 (1) Avar és kerti hulladék égetését - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - március, április, szeptember, október és november hónapokban, hétfőtől csütörtökig – kivéve ünnepnapokon – 14.00 óra és 19.00 óra között lehet végezni.

(2) Tokodaltáró Község Önkormányzatának tulajdonában lévő Tokodaltáró, 2448 helyrajzi számú ingatlanon – Orgona utcai zöldhulladék-lerakó - avar és kerti hulladék égetését egész évben hétfőtől-péntekig 7.00 óra és 19.00 óra között, szombaton 8.00 óra és 12.00 óra között lehet végezni. Ünnepnapokon avart és kerti hulladékot égetni a 2448 helyrajzi számú ingatlanon sem szabad.

4. § Tilos az avar és kerti hulladék égetése közterületen, valamint ködös, esős, szeles időben. Az égetendő hulladék kizárólag avar és kerti hulladékot tartalmazhat.

5. § A füstképzés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell.

6. § Avar és kerti hulladék égetését kizárólag nagykorú, cselekvőképes személy végezheti.

7. § A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni. Az égetést végző személy köteles gondoskodni a tűz helyszínén olyan eszközök és felszerelések készenlétben tartásáról, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

8. § Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról. A helyszín elhagyása előtt meg kell arról is győződni, hogy az égetés helyén túl saját, illetve a szomszédos ingatlanokon a tüzelésből eredően nem keletkezett-e újabb tűzfészek, újabb veszélyforrás.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Petrik József
polgármester

Tóth Gábor
jegyző

1

A 3. § a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.