Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2005. (VII.15.) önkormányzati rendelete

a parkoló építés pénzbeli megváltásáról, parkolóalap- képzésről és felhasználásról

Hatályos: 2023. 04. 28

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2005. (VII.15.) önkormányzati rendelete

a parkoló építés pénzbeli megváltásáról, parkolóalap- képzésről és felhasználásról

2023.04.28.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi. LXXVIII. tv. 6. §. alapján, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) kormányrendelet (továbbiakban: OTÉK) 42. §. (10), (11) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, valamint a helyi körülményekből adódó sajátosságokra - a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy az építési engedélyezési eljárások során lehetővé tegye a személygépjármű várakozóhely / továbbiakban: gépjármű várakozóhely / megváltását és ezzel elősegítse az építési igények teljesítését azon településrészeken, ahol az épületek megközelítéséhez és használatához szükséges gépjármű várakozóhely kialakítása telken belül nem biztosítható.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Budakeszi város közigazgatási területén a beépítésre szánt területen belül kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli társaságra, aki (amely):

a) rendeltetésmód változást kérelmez, mely során az előírt gépjármű várakozóhely szám növekedik,

b) építési, vagy fennmaradási engedély kérelmet nyújt be bármely funkciójú építmény építésére, bővítésére,

c) meglévő épületek, intézmények forgalomnövekedése miatt felmerülő igények esetén,

melyhez az OTÉK 42. §. alapján előírt számú gépjármű várakozóhely saját telken nem biztosítható műszaki szempontból.

3. §1 (1) A gépjármű várakozóhely létesítésére vonatkozó kötelezettséget a Jegyző az építésügyi hatósági eljárásban határozattal állapítja meg.

(2) Amennyiben az OTÉK-ban meghatározott számú gépjármű várakozóhelyek elhelyezése nem lehetséges, az építtető gépjármű várakozóhelyeket a (7), (9) bekezdések alapján és a 4. §-ban foglaltak szerint megválthatja.

(3) Az önkormányzat kataszteri nyilvántartást fektet fel a meglévő és létesítendő, megváltásra kerülő gépjármű várakozó helyekről.

(4) A gépjármű várakozóhely megváltás csak abban az esetben lehetséges, ha 400 m-en belül, önkormányzati tulajdonú közterületen a gépjármű várakozóhely megépíthető, vagy rendelkezésre áll.

(5) A gépjármű várakozóhely megváltás összegének megállapítására e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjövezeteket kell figyelembe venni.

(6) A gépjármű várakozóhely megváltási alapdíj összegét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(7) A megváltható gépjármű várakozó helyek száma maximum 50 %, mely indokolt esetben 100 %-ra emelhető a főépítész és a polgármester jóváhagyása alapján. Egyébként a megváltható parkolóhelyek száma maximálisan 20 db lehet.

(8) Tömegközlekedési eszköz megállójától 50 m-en belül elhelyezkedő, a vonatkozó országos rendelet értelmében 60 gépkocsinál több elhelyezésére kötelezett ellátó, szolgáltató vagy egészségügyi létesítmény esetén a gépjármű várakozóhelyeinek száma közlekedési vizsgálat alapján maximum 50%-al csökkenthető a főépítész és a polgármester jóváhagyásával. A használatbavétel után két évenként a közlekedésvizsgálat megismételendő és indokolt esetben a megváltandó gépjármű várakozóhely szám az érvényes jogszabályok szerinti szintre emelendő.

(9) A (7) bekezdésben fogalt rendelkezéseket nem kell alkalmazni és - a Főépítész, valamint a polgármester jóváhagyásával - a tervezett parkoló építési tevékenység akkor is engedélyezhető, ha az építtető a tervezett építkezés helyszínétől - a közterületi telekhatártól - légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül – a polgármester által meghatározott helyen - a szükséges számú parkolót végleges jelleggel megépíti közterületen. Ezt a kötelezettséget az építési engedély megadása előtt a 4. számú melléklet szerinti nyilatkozat megadásával szükséges vállalni.

A megváltás módja

4. § (1)2 A gépjármű várakozóhely megváltására vonatkozó kérelmet a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani. A kérelmet a Főépítész véleményezését követően a jegyző bírálja el.

(2)3 A várakozóhelyek megváltására az építtetővel e rendelet 3. számú melléklete4 szerinti szerződést kell megkötni.

(3)4 A várakozóhely megváltási összeget a szerződés szerinti ütemezésben, minimum 50 %-át a szerződéskötést követően 15 napon belül, további részét a használatbavételi engedély kérelem benyújtásakor, de legkésőbb 1 éven belül kell befizetni.

(4) A várakozóhelyek megváltásáról szóló szerződés egy példányát és a szerződés szerinti befizetés tényének igazolását az építtetőnek az építési engedélyezési dokumentációhoz csatolni kell.

(5) Amennyiben az építési engedély köteles beruházás, illetve meglévő építmény rendeltetésének módosítása az ingatlanon lévő várakozóhelyek megszüntetését eredményezi, úgy az építtetőnek ezek helyett - az OTÉK szerinti várakozóhely szükségleten túlmenően - az építési telken a megszűntekkel azonos számú várakozóhelyet kell létesítenie, vagy azokat meg kell váltania.

A megváltási összegek felhasználása

5. § (1) A gépjármű várakozóhely megváltási befizetéseket az önkormányzat elkülönített parkoló alapként kezeli.

(2) Az elkülönített pénzalapot Budakeszi közigazgatási területén belül megvalósítandó gépjármű-várakozóhelyek vagy, és gépjárművek tárolására szolgáló létesítmények építésére - lehetőleg díjövezeten belül - lehet felhasználni.

(3) Az önkormányzat köteles a megépített parkolókat rendszeresen gondozni, felújítani, tisztítani, burkolatát rendszeresen karbantartani és a csapadékvíz elvezetését megoldani.

(4)5

(5) Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során oly módon változik, hogy annak az OTÉK szerinti várakozóhely szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.

(6)6 Meghiúsult építkezés esetén a megváltásról kötött szerződés hatályát veszti. Az építtető a befizetett összeget, illetve az építési szerződés neki fel nem róható okból való lehetetlenülése esetén annak a mindenkori jegybanki alapkamat időarányos részével növelt összegét - a kezelési költség levonásával - visszaigényelheti. Hatályát vesztette.

Értelmező rendelkezések

6. § (1) Megváltandó várakozóhelyek száma: az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, de legalább az előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű saját telken belüli elhelyezéséhez szükséges, műszaki okból nem biztosítható várakozóhelyek mennyisége.

(2) A várakozóhelyek megváltási alapdíja: e rendeletben egy gépjármű elhelyezésének kiváltásához szükséges, az önkormányzat által meghatározott pénzösszeg.

(3) A gépjármű várakozóhely megváltási díj: a megváltási alapdíj és a szükséges várakozóhely számának szorzataként képzett pénzösszeg.

(4) A gépjármű várakozóhely építési alap: a befizetett várakozóhely megváltási díjakból kizárólag várakozóhelyek kiépítésére fordítható, az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt pénzösszeg.

(5) Rendelkezésre álló gépjármű várakozóhely: az a parkoló, amely műszakilag kialakított és más engedélyezési kérelem keretében még kötelezettséggel nem terhelt.

(6) Országos hatályú rendelet az adott területre érvényes rendezési terv alapjául szolgáló országos rendelet (OÉSZ vagy OTÉK).

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2005. július 15. napján lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését követően indult építési engedélyezési eljárás során kell alkalmazni.

1. melléklet a 32/2005. (VII. 15.) önkormányzati rendelethez

A várakozóhely területi elhelyezkedése szerinti díjövezetek

1. I. díjövezet területei:

- védett településszerkezet területén, és a területét határoló utcák mindkét oldala

- GKSZ + VT + VK + különleges területek

- Kert utca mindkét oldala

- Makkosi utca mindkét oldala

- Szarvas tér

II. díjövezet területei:
- egyéb területek

2. melléklet a 32/2005. (VII. 15.) önkormányzati rendelethez7

Gépjármű várakozóhelyek érvényes megváltási alapdíjai terepszinten megvalósuló személygépkocsi parkolóépítés esetén2

1. Lakó funkció Egyéb

a) I. díjövezet 385.000,- Ft + ÁFA 495.000,- Ft + ÁFA

b) II. díjövezet 220.000,- Ft + ÁFA 330.000,- Ft + ÁFA

3. melléklet a 32/2005. (VII. 15.) önkormányzati rendelethez8

Szerződés a parkoló építés pénzbeli megváltására
mely létrejött
egyrészről Budakeszi Város Önkormányzata (2092 Budakeszi, Fő u. 179., képviseli: ………….; adószám: 15390022213; KSH-szám: 153900227511-321-13) – a továbbiakban: Önkormányzat
másrészről ………………………………………. építtető (székhely/cím: ….....…………………………) – a továbbiakban: Építtető
között az alulírott napon és helyen parkoló építés pénzbeli megváltására az alábbi feltételekkel:

1. Építtető az Önkormányzatnak a parkoló építés pénzbeli megváltásáról, parkolóalap- képzésről és felhasználásról szóló 32/2005. (VII. 15.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (8) bekezdése alapján ........................... db gépjármű-várakozóhelynek a Budakeszi, .......................................................... út (utca, tér) .............. hsz.) alatti kialakítását - mivel azt saját telkén nem tudja biztosítani - megváltja.

2. Építtető a ............................. db gépjármű várakozóhely megváltásáért a Rendelet 3. § (7) bekezdésében meghatározott 2. számú melléklete szerint ............................. Ft, azaz ........................................ forint megváltási díjat köteles megfizetni az Önkormányzat részére a 3. pontban meghatározottak szerinti részletekben.

3. Építtető a Rendelet 4. § (3) bekezdése szerint .......................... Ft megváltási összeget a szerződéskötést követő 15 napon belül köteles befizetni, ennek igazolását az építési engedély iránti kérelemhez mellékelni kell. A fennmaradó ……………… Ft megváltási összeget a használatbavételi engedély benyújtásáig, de legkésőbb a szerződéskötést követő 1 éven belül befizeti, ennek igazolását használatbavételi engedély iránti kérelemhez mellékelni kell.

4. Az Önkormányzat a Rendelet rendelkezéseinek megfelelően használja fel a befizetett megváltási összeget.

5. A szerződés bontó feltétele az építkezés meghiúsulása. Az Építtető a befizetett megváltási összeget a Rendelet 5. §. (6) bekezdésében foglaltak szerint visszaigényelheti.

6. Szerződő felek a jelen szerződésből eredő vitás kérdések elbírálására a Budakörnyéki Bíróság kizárólagos illetékességét kötik ki.

7. Jelen megállapodásban szabályozott kérdésekben a Ptk., valamint a parkoló építés pénzbeli megváltásáról, parkolóalap- képzésről és felhasználásról szóló 32/2005. (VII. 15.) rendelet előírásait kell alkalmazni.

8. Szerződő felek aláírásukkal tanúsítják, hogy a jelen 2 oldalból álló szerződést elolvasták, annak tartalmát megértették és mint akaratukkal mindenben megegyezőt írták alá.

9. A jelen szerződés 6 db eredeti, egymással teljes egészében megegyező példányban készült, amelyből 4 db Önkormányzatnál, 2 db az Építtetőnél marad.

Budakeszi, .…. ……….. …

Budakeszi Város Önkormányzata
Képviseli:

……………………..
Építtető

4. melléklet a 32/2005. (VII. 15.) önkormányzati rendelethez9

KÖTELEZETTSÉG-VÁLLALÁSI NYILATKOZAT
……………………………………………. (székhely: …………, képviseli: ............ ), mint Építtető (továbbiakban Építtető) a ……………………………… sz. alatti ingatlanon ………….. ügyszámon …............. engedély iránti kérelmet terjesztettem elő.
Az 253/1997 (XII. 20.) számú Korm. rendelet 42. § és a 4. sz. melléklete alapján meghatározott rendelkezések szerint …. db gépjármű elhelyezésére vonatkozó kötelezettségem áll fenn Budakeszi Város területén, amelyet a tervezett építkezés helyszínétől - a közterületi telekhatártól - légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül a …………. hrsz-ú területen végleges jelleggel megépítek.
Tudomásul veszem, hogy amennyiben a megépítési kötelezettségem teljesítését a parkolókra vonatkozó jogerős használatba-vételi engedéllyel nem tudom igazolni, az építmény használatbavételi engedélyének kiadását az építési hatóság megtagadja.

Budakeszi, ……év …………...hónap ….nap
-----------------------------------------
Építtető
1

Módosította a 11/2015. (V.7.) ör. 8. §. Hatályos 2015. május 8. napjától.

2

Módosította a 29/2019. (XII.2.) ör. 10. §. Hatályos 2019. december 3. napjától.Módosította a 11/2015. (V.7.) ör. 9. §. Hatályos 2015. május 8. napjától.Módosította a 44/2008. (XI.26.) ör. Hatályos 2008. szeptember 26. napjától.

3

Módosította a 41/2008. (IX.26.) ör. Hatályos 2008. szeptember 26. napjától.

4

Módosította a 44/2008. (XI.26.) ör. Hatályos 2008. szeptember 26. napjától.

5

Hatályon kívül helyezte a 14/2008. (IV.9.) ör.

6

A bekezdés harmadik mondatát hatályon kívül helyezte a 41/2008. (IX.26.) ör.

7

Módosította a 32/2008. (VIII.8.) ör. Hatályos 2008. augusztus 8. napjától.

8

Módosította a 44/2008. (XI.26.) ör. Hatályos 2008. november 26. napjától, de rendelkezéseit a 2009. január 1. után keletkezett ügyekben kell alkalmazni.Módosította a 41/2008. (IX.26.) ör. Hatályos 2008. szeptember 26. napjától. A 3. melléklet a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

Módosította a 32/2008. (VIII.8.) ör. Hatályos 2008. augusztus 8. napjától.