Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2019. (VII.31.) önkormányzati rendelete

a Budakeszi város közművelődési feladatairól

Hatályos: 2023. 09. 29

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2019. (VII.31.) önkormányzati rendelete

a Budakeszi város közművelődési feladatairól

2023.09.29.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy Budakeszi lakosságának művelődési érdekeit, kulturális szükségleteit, valamint a helyi lehetőségeket és sajátosságokat figyelembe véve meghatározza Budakeszi Város Önkormányzata közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) A feladatellátás során Budakeszi Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézményének működéséről és szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően az Önkormányzat az intézményi és szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely Budakeszi város kulturális életét gazdagítja.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában részt vevő állampolgárokra;

b) Budakeszi Város közművelődési intézményeire, azok alkalmazottaira;

c) Budakeszi területén működő azon intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, társulásokra, magánszemélyekre, akik a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják, és akikkel az Önkormányzat Képviselő-testülete a feladatok ellátására közművelődési megállapodást köt.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei

3. § (1) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatás keretében minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét. Ennek megfelelően az Önkormányzatnak az alábbi közművelődési alapszolgáltatások megszervezését kell biztosítania:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása.

(2)2 Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatai ellátásáról elsősorban közművelődési megállapodás keretében a kizárólagos tulajdonában álló Erkel Ferenc Művelődési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: 2092 Budakeszi, Fő utca 108., telephelye: Nagy Sándor József Emlékház és Idegenforgalmi Információs Pont, 2092 Budakeszi, Fő utca 187.), valamint az Önkormányzat által fenntartott Nagy Gáspár Városi Könyvtár útján gondoskodik.

(3) Az Önkormányzat a saját fenntartású intézményei számára biztosítja az ellátandó alapszolgáltatásoknak megfelelő infrastrukturális és tárgyi feltételeket, eszközöket. Az önkormányzat biztosítja az intézmények működtetéséhez szükséges, az ellátandó alapszolgáltatásoknak megfelelő számú és képzettségű szakember foglalkoztatását.

(4)3 A Erkel Ferenc Művelődési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint a Nagy Gáspár Városi Könyvtár szolgáltatásai az 1. mellékletben meghatározottak szerint ingyenesen vagy térítési díj ellenében vehetők igénybe.

(5)4

Az önkormányzat által támogatott közművelődési feladatok

4. § Az Önkormányzat kiemelten az alábbi közművelődési feladatokat támogatja:

a) A helyi társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítése;

b) A település sajátos kulturális fogyasztásszerkezetéhez igazodva (agglomerációs fekvés, az új budakeszi lakosok magas aránya) széleskörű programkínálat nyújtása;

c) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőség megteremtése, az informális és a nonformális tanulás lehetőséginek megteremtése, ismeretterjesztő alkalmak szervezése;

d) a település kulturális értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése (különös tekintettel a település német nemzetiségi múltjára), helytörténeti gyűjtemény, a helytörténeti munkák megjelenítése;

e) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúrák megismertetése, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartása, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és közösségei kulturális eseményeinek segítése;

f) a település nagy rendezvényeinek méltó megszervezése, megemlékezés a nemzeti és helyi ünnepekről;

g) a szabadidő kulturált és művelődési célú eltöltéséhez, az igényekhez alkalmazkodó rendezvények szervezése;

h) a képző-, ipar- és népművészet hagyományos tevékenységeinek gyakorlásához bemutatók, kiállítások szervezése, fellépési alkalmak biztosítása;

i) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseik segítése;

j) széleskörű, igényes gyermekprogramok és családi programok szervezése;

k) az életkor-, érdeklődés-, élethelyzet szerint szerveződő klubok, körök tevékenyégének támogatása.

Egyéb helyi közművelődési feladatok

4. § A helyi közművelődési tevékenység támogatása érdekében az Önkormányzat szerepet vállal:

a) Budakeszi város nagy rendezvényeinek rendszeres megszervezésében.

b) Az Önkormányzat a kiemelt városi ünnepségeinek és közművelődési rendezvényeinek támogatását éves rendezvénytervben hagyja jóvá, és a költségvetési lehetőségek függvényében a rendezvényeket megvalósító intézmények, civil szervezetek számára támogatást biztosítanak.

A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátását saját költségvetésből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét és címzettjeit az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

Közművelődési megállapodás megkötésének elvei

6. § (1) Budakeszi egészének kulturális életét gazdagító közművelődési tevékenységek megvalósítása érdekében, külön döntések alapján az Önkormányzat közművelődési megállapodásokat köthet.

(2) A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a biztosítandó közművelődési alapszolgáltatások körébe tartozó részfeladatokat, és azok díját,

b) a közművelődési alapszolgáltatások biztosításával kapcsolatban a helyi lakossággal és annak önszerveződő közösségeivel történő kapcsolattartás elveit, főbb szempontjait,

c) a közművelődési alapszolgáltatásokban érintettek körét, akiknek többsége a rendelet hatálya alá tartozó legyen,

d) a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei által ingyenesen vagy térítési díjért igénybe vehető közművelődési alapszolgáltatásokat,

e) a közművelődési alapszolgáltatás igénybevételi lehetőségeinek minimális időtartamát és rendszerességét, a közösségi színtér vagy közművelődési intézmény közművelődési célú minimális nyitvatartását,

f) a megállapodás személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeit, valamint

g) közművelődési alapszolgáltatások biztosításában legalább 1 fő középfokú közművelődési szakember közreműködését.

Hatályba léptető rendelkezések

7. § (1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti jelen rendelet hatályba lépésével Budakeszi város közművelődési feladatairól szóló 15/1999. (VI.11.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Alapszolgáltatás: 5

ingyenes

térítési díj ellenében biztosított

műkedvelő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, helyszín biztosítása

X

a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

X

a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása

X

az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása

X

az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása 6

X

a tehetséggondozás- és-fejlesztés feltételeinek biztosítása

X

1

A bevezető a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (4) bekezdése a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (5) bekezdését a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

5

Az 1. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása” sora a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.