Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a megnövekedett energiaköltségek lakossági szociális támogatásáról

Hatályos: 2022. 10. 28

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a megnövekedett energiaköltségek lakossági szociális támogatásáról

2022.10.28.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ban és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a Budakeszi Város közigazgatási területén - a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján – bejelentett lakóhellyel vagy bizonyíthatóan életvitelszerű tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-a szerinti személyekre terjed ki.

2. § A megnövekedett energiaköltségek lakossági szociális támogatására (a továbbiakban: szociális támogatás) való jogosultság feltételei a következők:

a) a kérelmező és a vele együttélő családtagok együttes jövedelme nem haladja meg a nettó 400 000 Ft-ot,

b) a kérelmezőnek és a vele együttélő családtagok egyikének sincs a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona,

c) a beérkezett havi energiaszámlák összértéke a kérelmező és a vele együttélő családtagok együttes jövedelmének 50%-át meghaladja, valamint

d) a kérelmező az energiaszámlákat befizette.

3. § (1) A szociális ellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet a fűtési szezonban, október 16. és március 31. között az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani a Budakeszi Polgármesteri Hivatalhoz.

(2) A szociális ellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a tartózkodás jogcímét igazoló iratokat;

b) a jövedelem típusának megfelelő hivatalos igazolást;

c) a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó, az egyetemes villamosenergia-szolgáltató, illetve az egyetemes földgázszolgáltató által a kérelmező nevére szóló számlát, és annak befizetéséről szóló igazolást.

(3) A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására vonatkozó eljárás költség- és illetékmentes.

(4) A jogosult a szociális támogatást kizárólag egy ingatlanra veheti igénybe.

(5) A kérelem elbírálására a Budakeszi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztálya és a HÍD Szociális Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ javaslata alapján a jegyző jogosult.

(6) A szociális támogatás évente legfeljebb három alkalommal vehető igénybe.

(7) A szociális támogatás összege háztartásonként legfeljebb 40 000 Ft/év. A HÍD Szociális Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ a jogosultsági feltételek meglétét – különösen az életvitelszerű budakeszi tartózkodás tényét – környezettanulmány útján ellenőrizheti, valamint a jogosult részére tájékoztatást adhat a megnövekedett energiaköltségek csökkentésének lehetőségéről.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.