Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

Budakeszi Város Önkormányzatának 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

Budakeszi Város Önkormányzatának 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról

2024.01.01.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Budakeszi Város Önkormányzatának átmeneti finanszírozási és gazdálkodási szabályai

1. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy az átmeneti gazdálkodás időszakában intézkedéseket tegyen a Budakeszi Város Önkormányzatát (a továbbiakban: Önkormányzat) megillető bevételek folytatólagos beszedésére és az indokolt kiadások teljesítésére az e rendeletben foglaltak szerint.

(2) Abban az esetben, ha a Képviselő-testület a 2024. évben és az azt megelőző években szerződéskötésről, kötelezettség-vállalásról döntött és felhatalmazást adott a szerződés aláírására, úgy a döntés alapján a 2024. január 1. és a 2024. évi költségvetési rendelet hatályba lépése közötti átmeneti gazdálkodás időszakában (a továbbiakban: átmeneti gazdálkodás időszaka) kötelezettség vállalható, a Képviselő-testület által elfogadott szerződés szerinti ütemezéssel kifizetés teljesíthető.

(3) A folyamatban lévő, több éves pénzügyi kihatással járó feladatok, érvényes szerződésekben meghatározott kötelezettségek a szerződésekben meghatározott módon és ütemezés szerint teljesíthetők.

(4) A 2024. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet elfogadása előtt a 2024. évi költségvetés és a 2023. évi szabad költségvetési maradvány terhére kizárólag a Képviselő-testület előzetes döntésével vállalható kötelezettség.

(5) Kifizetés teljesíthető a Képviselő-testület által a 2024. évi átmeneti gazdálkodás időszakában vállalt kötelezettségekre.

(6) Kifizetés teljesíthető a folyó működési kiadásokra, legfeljebb a 2023. évi eredeti előirányzat időarányos mértékéig, figyelembe véve az áthúzódó és a rendszeres jellegű kötelezettségvállalások körét.

(7) Kifizetés teljesíthető a tisztségviselők illetménye, költségtérítése, a képviselők, bizottsági tagok díjazására, egyéb bizottságok díjazására, juttatásaira a vonatkozó önkormányzati rendeletben szabályozottak szerint.

(8) Kifizetés teljesíthető a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletben meghatározott önkormányzati ellátásokra.

(9) A rendkívüli kiadásokra, a vis major helyzetek megszüntetésére szükséges fedezetet biztosítani kell.

(10) Tovább utalható a Magyar Államkincstár, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére teljesítendő kötelezettség. Az átmeneti gazdálkodás időszakában váratlanul, eseti jelleggel felmerülő, a Magyar Állammal szembeni kifizetésre a 2024. évi költségvetésben a fedezetet biztosítani kell.

(11) Tovább utalható, kifizethető a meghatározott célra kapott állami támogatás, valamint átvett pénzeszköz, az összeg címzettjének bankszámlaszámára, annak pénzügyi teljesülését követően.

2. Az önkormányzati költségvetési szervek önkormányzati működési támogatásainak, kiadásainak utalásának szabályai, átmeneti gazdálkodása

2. § (1) Az Önkormányzat a költségvetési szervei és a Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban együtt: költségvetési szervek) folyó működési kiadásaira legfeljebb a 2023. évi működési kiadások módosított előirányzata időarányos részéig biztosítja a támogatást. Ezt a mértéket meghaladó eseti működési többletkiadásra vonatkozó támogatás kizárólag képviselő-testületi döntést követően igényelhető.

(2) A költségvetési szervek kötelesek az alapító okiratuk keretében ellátandó feladatok tekintetében a tevékenységi körükbe tartozó bevételek folyamatos előírására és beszedésére.

(3) Kifizetés teljesíthető a költségvetési szervek által az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.23.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: 2023. évi költségvetési rendelet) biztosított előirányzat terhére és annak mértékéig vállalt, 2023. december 31-ig pénzügyileg nem teljesített kötelezettségvállalásokra. Az államháztartás végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 46. § (1) bekezdése alapján a 2023. évi fel nem használt előirányzat terhére vállalt kötelezettségekre a kifizetés legfeljebb 2024. június 30-ig teljesíthető.

(4) Kötelezettség vállalható és kifizetés teljesíthető a költségvetési szerveknél dolgozó köztisztviselők, közalkalmazottak és munkavállalók személyi juttatásainak teljesítése érdekében, a 2024. január 1-jétől szükséges bérintézkedések, valamint a Képviselő-testület által elfogadott létszám-változások figyelembevételével.

(5) A Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapja a köztisztviselők illetményalapjáról és illetménykiegészítéséről szóló 19/2022. (VI.30.) önkormányzati rendeletben elfogadott mértéknek megfelelő.

(6) A költségvetési szerveknél dolgozó köztisztviselők, közalkalmazottak és munkavállalók részére cafetéria és béren kívüli juttatás az átmeneti időszakban nem fizethető.

(7) A Képviselő-testület a költségvetési szerveknél összesen 1.000.000 Ft felhasználását engedélyezi illetményelőleg céljára. Az intézményeknél a dolgozó számára - kérelmére - engedélyezett illetményelőleg összege maximum a kérelmező mindenkori besorolási illetményének 50 %-a lehet, maximum 6 havi visszafizetési kötelezettség mellett.

(8) A Polgármesteri Hivatalnál az illetményelőleg kifizetésének módját a jegyző szabályozza a közszolgálati szabályzatban.

3. A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás, a HÍD Szociális, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ, a Budakörnyéki Közterület Felügyelet, valamint egyéb szervezetek részére megállapodás vagy képviselő-testületi kötelezettség alapján teljesíthető kifizetések szabályai

3. § (1) Az átmeneti időszakban kifizetés teljesíthető, támogatás utalható az Önkormányzat közfeladatait feladatellátási, illetve közszolgáltatási szerződéssel ellátó gazdasági társaságok, és az Önkormányzattal egyéb szerződéses jogviszonyban álló gazdasági társaságok részére, az érvényben lévő szerződésekkel összhangban, illetve az abban meghatározott módon, legfeljebb a 2023. évi eredeti előirányzat időarányos mértékéig.

(2) A nem önkormányzati intézmények, alapítványok, társadalmi szerveződések részére kizárólag a 2023. december 31-ig megkötött megállapodások, önkormányzati kötelezettség-vállalások alapján teljesíthető utalás.

(3) Az időarányos támogatás utalható havonta, tárgyhó 10-éig.

4. A nemzetiségi önkormányzatot érintő támogatások utalásának szabályai

4. § A nemzetiségi önkormányzat részére az átmeneti időszakban tárgyhó 5-ig havonta utalható a testületi működés dologi kiadásaihoz kapcsolódó önkormányzati támogatás, a 2023. évi költségvetési rendeletben szereplő eredeti előirányzat időarányos mértékéig.

5. Az intézményi és önkormányzati beruházásokhoz, felújításokhoz kapcsolódó önkormányzati támogatások utalása, kifizetések teljesítése

5. § (1) Kötelezettség vállalható az Önkormányzatnál, valamint a költségvetési szerveknél megvalósuló, 2023. december 31-ig képviselő-testületi döntéssel jóváhagyott intézményi beruházásokhoz, felújításokhoz kapcsolódóan lezárt, vagy elindított közbeszerzési vagy beszerzési eljárások alapján, legfeljebb a 2023. év fel nem használt előirányzat mértékéig, illetve a szerződésekben foglalt feltételek szerint.

(2) Kifizetés teljesíthető a jóváhagyott, folyamatban lévő önkormányzati beruházásokkal és felújításokkal kapcsolatban a 2023. évi előirányzat maradványok erejéig a ténylegesen elvégzett munkák értékének, a 2023. december 31-ig megkötött szerződések alapján 2023. és 2024. évi ütem szerint elvégzett munkák ellenértékének, valamint az Önkormányzat gazdasági érdekeit érintő ingatlanvásárlások ellenértékének megfelelően.

(3) Azon uniós társfinanszírozással, központi költségvetési, illetve egyéb államháztartáson kívüli támogatással megvalósuló működési, beruházási és felújítási feladatok esetében, amelyeknél a 2024. évi átmeneti gazdálkodás időszakában támogatási szerződés megkötésére kerül sor, kötelezettség vállalható a támogatási szerződésben rögzített ütemek terhére, valamint kifizetés teljesíthető a 2024. évi támogatási ütem terhére.

6. Pénzügyi befektetéssel kapcsolatos szabályok

6. § (1) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközei államilag garantált, vagy bankgarantált értékpapír- és kötvényvásárlással kihelyezhetők, betétként leköthetők.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeit a bevételek növelése céljából egy évet meg nem haladó futamidejű betétként lekösse.

(3) A Polgármester a (2) bekezdés alapján hozott döntéséről a döntést követő képviselő-testületi ülésen, előterjesztés keretében tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(4) Az Önkormányzat költségvetési szerve hitelt nem vehet fel, kezességet nem vállalhat, a használatába adott ingatlanokat nem terhelheti meg.

7. Vegyes és záró rendelkezések

7. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 85. §-a szerint a bevételek beszedésekor, a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.

(2) Amennyiben a kiadások teljesítése az (1) bekezdésben meghatározott módon nem lehetséges, úgy a kiadások készpénzben történő teljesítésére csak az alábbi esetekben kerülhet sor:

a) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére, valamint munkába járáshoz kapcsolódó közlekedési költségtérítései, az alkalmazottak egységes rovatrend K1101. Törvény szerinti illetmények, munkabérek rovaton elszámolandó kiadásai, és az azon kívüli személyi juttatásai, hóközi kifizetései, és a K12. Külső személyi juttatások rovaton elszámolandó kiadások, amennyiben az érintett munkavállaló kérése alapján a költségvetési szerv pénzkezelési szabályzatában erre felhatalmazott személy a kifizetést engedélyezi,

b) az egységes rovatrend K41. Társadalombiztosítási ellátások és K47. Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai rovaton elszámolandó kiadások,

c) az egységes rovatrend K31. Készletbeszerzés és K34. Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások rovatain elszámolandó kiadások,

d) az egységes rovatrend K61. Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64. Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kis értékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,

e) az egységes rovatrend K33. Szolgáltatási kiadások és K123. Egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó, százezer forint értéket el nem érő kiadások,

f) az alkalmazottak belföldi és külföldi kiküldetéséhez, tartós külszolgálatához kapcsolódó napidíjak, illetménybe nem tartozó kiadások,

g) az illetékbélyeg-beszerzés kiadásai,

h) a pályázatok végrehajtása során felmerülő, átutalással nem teljesíthető kiadások,

i) illetményelőleg, valamint az alkalmazottaknak elszámolási kötelezettséggel adott egyéb előlegek kifizetése,

j) a c)-i) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351. Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások.

(3) Kifizethetők a jogszabályon, jogerős bírósági, illetve közigazgatási döntésen alapuló kötelezettségek.

(4) A Képviselő-testület az új költségvetési rendeletet az átmeneti gazdálkodás időszakában beszedett bevételek és teljesített kiadások beépítésével fogadja el.

8. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba, és az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet hatályba lépésével hatályát veszti.