Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015. (III.20.) önkormányzati rendelete

a település tisztaságáról és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 07. 01

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015. (III.20.) önkormányzati rendelete

a település tisztaságáról és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról1

2023.07.01.

Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi. CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 35. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Tárnok Nagyközség közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat rendezze.

(2)2

(3) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának (haszonélvezőjének, másnak a használatában lévő ingatlanok tisztántartásáról pedig a használati joggal rendelkező bérlőnek, illetve egyéb jogcímen használónak) kell gondoskodni.

(4)3

2. §4

II. Fejezet

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

3. § (1) A település területén lévő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák, gyomtól, gaztól megtisztítsák.

(2) Az önkormányzati tulajdonú vagy használatú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, portalanításáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, hulladéktárolók kihelyezéséről, ürítéséről az önkormányzat gondoskodik.

(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

(4) Az ingatlan előtti járda tisztántartása az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a hulladék üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hóeltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.

(5) A tényleges használó, illetve a tulajdonos kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.

(6) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát szükség szerint naponként többször fel kell hinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(7) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

4. § (1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(2) Járműbehajtók átereszeinek építése, jókarban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(3) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetéséről az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(4) A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos.

(5) Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni tilos.

5. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak (bonyolítónak), ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodni az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.

(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy por és egyéb szennyeződés ne keletkezzen.

(4) Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-foglalási engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Magánterületen engedély nem szükséges, de csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.

(5) Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladék anyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 72 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani, és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.

(6) Közútra, útpadkára salak, építési törmelék, illetve szemét nem helyezhető el.

6. § (1) Közterületen szennyező anyagot (szemetet, rongyot, egyéb hulladékot) csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen a Ht.-ban meghatározottak szerint. Ha a szállítás közben a terület szennyeződne, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, a köz- vagy magánterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után azonnal meg kell tisztítani.

(3) A település közterületén tilos a gondozott zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármi módon károsítani.

7. § (1) Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal megrongálni. A közszemérmet és közízlést sértő feliratokat a tulajdonos azonnal köteles saját költségén eltávolítani.

(2) Épületen (kapun, ablakon stb.) egyéb létesítményben lévő, idejét múlt hirdetményt az elhelyező köteles eltávolítani, továbbá az így keletkezett hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról is gondoskodni.

8. § (1) A közterületek, a sportolás céljára szolgáló területek, valamint a kirándulóhelyek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében az említett területen szemetet, hulladékot (üveg, papír stb.), szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni vagy eldobni tilos.

(2) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított hulladéktartóba lehet elhelyezni.

(3) Aki közterületet, kiránduló-helyeket, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(4) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad. Köz- vagy magánterületet fekáliával (emberi ürülékkel) szennyezni tilos.

9. § Alkalmi jelleggel (vásárok, sport- és egyéb rendezvények, utcai árusok) igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 méteres területsáv tisztántartása az alkalmi használó kötelessége.

10. § (1) Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(2) A település területén lévő élő vizekbe és vízfolyásokba, belvízelvezető árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait hulladék lerakásával beszennyezni tilos.

11. § (1) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjárműforgalmat ne akadályozza.

(2) Tilos az összerakott hó elhelyezése:

- a gyalogos közlekedési útvonalon,
- az útkereszteződésben,
- az úttorkolatban,
- a kapubejárat elé, annak szélességében,
- a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,
- a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein.
(3) A járdáról a havat, ha szükséges, naponta többször is hóesés után azonnal el kell takarítani.
III. Fejezet

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

1.5

12. §

2.6

13. §

3.7

14. §

15. §

4.8

16. §

17. §

18. §

19. §

20. §

21. §

5.9

22. §

23. §

6.10

24. §

7.11

25. §

8.12

26. §

9.13

27. §

28. §

29. §

30. §

32. §

10.

Az üdülő ingatlanokra vonatkozó külön szabályok

31. § (1) Üdülő területen a közszolgáltatás igénybe vétele április 1. napjától szeptember 30. napjáig terjedő 6 hónapos használati szezonban kötelező.

(2) Amennyiben az ingatlanhasználó az üdülőként nyilvántartott ingatlanát szezonális időszakon kívül nem használja a Közszolgáltatótól írásban kérheti a közszolgáltatás szezonális időszakon kívüli szüneteltetését.

(3) Amennyiben az üdülőként nyilvántartott ingatlant az ingatlanhasználó egész évben életvitelszerűen használja, a közszolgáltatás igénybevételére a lakóingatlanokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

11.

Hulladékok szállítása

32. § (1) A szolgáltató a Tárnok Nagyközség közigazgatási területén, a közszolgáltatás körébe tartozó hulladék elszállításához az egyes hulladékfajták átvételére alkalmas felépítménnyel rendelkező járművet, eszközt használ.

(2) A szolgáltató a hulladékgyűjtés időpontjainak változásáról az ingatlanhasználót a változás bekövetkeztét megelőzően legalább 15 nappal írásban értesíti.

(3) Rendkívüli időjárás esetén a hulladékgyűjtés átmeneti változása, szüneteltetése esetén a szolgáltató az ingatlanhasználókat elektronikus média útján haladéktalanul értesíti.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

33. § A rendeletben alkalmazott fogalmak értelmezése során a Ht. 2. § értelmező rendelkezéseit kell alkalmazni.

Jelen rendeletben nem szabályozott közterület használatát érintő kérdésekben a közterület használatáról szóló külön rendelet szabályait kell alkalmazni.
34 § (1) Jelen a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.
(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a település tisztaságáról szóló 8/2013. (IV.26.) önk. rendelet, valamint az azt módosító 12/2013.(V.24.) önk. rendelet és a 16/2013.(VI.27.) önk. rendelet hatályát veszti.

1. melléklet a 8/2015. (III. 20.) önkormányzati rendelethez14

2. melléklet a 8/2015. (III. 20.) önkormányzati rendelethez15

3. melléklet a 8/2015. (III. 20.) önkormányzati rendelethez16

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2018. május 2. napjával.

2

Az 1. § (2) bekezdését a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. § (4) bekezdését a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A „Közszolgáltató” alcímet (2. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 1. alcímet (12. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 2. alcímet (13. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 3. alcímet (14-15. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 4. alcímet (16-21. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

9

Az 5. alcímet (22-23. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 6. alcímet (24. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 7. alcímet (25. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § j) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 8. alcímet (26. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § k) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 9. alcímet (27-32. §-t) a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § l) pontja hatályon kívül helyezte.

14

Módosította a 11/2015. (IV.27.) önkormányzati rendelet Az 1. mellékletet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § m) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 2. mellékletet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § n) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 3. mellékletet a Tárnok Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § o) pontja hatályon kívül helyezte.