Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 12. 17

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

2022.12.17.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - figyelemmel a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 75. §-ában foglaltakra is – a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Törökbálint fejlesztési tervének és a rendezési tervének (a továbbiakban együtt: településterv), arculati kézikönyvének, valamint településképi rendeletének készítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. § Törökbálint fejlesztési tervének, rendezési tervének, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő egyeztetése jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

2. A partnerek meghatározása

3. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a) a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,

b) törökbálinti székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) törökbálinti székhellyel bejegyzett civil szervezet,

d) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településterv véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.

3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § (1) Településterv, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítése esetén a partnerek tájékoztatása a (2) bekezdésben meghatározott esetek kivételével

a) közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen,

b) a törökbálinti helyi újságban vagy online lapban, és

c) a www.torokbalint.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá

d) lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2) Rövid eljárásban történő módosítás esetén a partnerek tájékoztatása, az elkészült tervezet ismertetése a www.torokbalint.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

5. § A hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a tervezett feladat, módosítás rövid összefoglalóját,

b) az észrevételek benyújtására nyitva álló határidőt és

c) a postacímet vagy elektronikus levélcímet, ahova az észrevétel megküldhető.

4. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának és nyilvántartásának módja

6. § (1) Lakossági fórum előtt 8 nappal a honlapon meg kell jelentetni a fórum meghívóját, a tervezett feladat, módosítás összefoglalóját és amennyiben készül, a munkaközi véleményezési dokumentációt.

(2) A partnerek a lakossági fórumon szóban tehetnek észrevételt. A lakossági fórumról jegyzőkönyv készül.

(3) Településterv, kézikönyv, településképi rendelet készítése vagy módosítása esetén a partnerek:

a) általános eljárás esetében a lakossági fórumot követő 15 napon belül,

b) egyszerűsített eljárás esetében a lakossági fórumot követő 10 napon belül,

c) rövid eljárás esetében a hirdetmény megjelenését követő 5 napon belül tehetnek írásban észrevételt, javaslatot, véleményt.

(4) Az alábbi módon kell biztosítani a véleményezés lehetőségét:

a) papíralapon polgármesternek címezve, Törökbálint Város Önkormányzatának címére (2045 Törökbálint, Munkácsy M. utca 79.) történő megküldéssel, vagy

b) elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott e-mail címre történő megküldéssel.

(5) A partner véleményének tartalmaznia kell a tervezettel kapcsolatos konkrét tényre, elemre vonatkozó álláspontját, a javasolt módosítást és annak indokolását.

(6) Azt a partnert, aki a (3) bekezdés szerint közétett határidőn belül véleményt nem nyilvánított, javaslatot nem tett, a határidő leteltét követően hozzájáruló partnernek kell tekinteni.

7. § (1) Az 6. § (4) bekezdés szerint beérkezett eltérő vélemények tisztázása érdekében a polgármester a véleményező partnerrel meghívásos egyeztető tárgyalás keretében további egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(2) Azt a partnert, aki a partnerségi egyeztetés során határidőn belül véleményt nem adott, vagy adott, de a (1) bekezdés szerinti meghívásos egyeztető tárgyaláson a meghívás ellenére nem vett részt, kifogást nem emelő partnernek kell tekinteni.

(3) A beérkezett javaslatokat, véleményeket a főépítész a 6. § (3) bekezdésben megjelölt határidő elteltét követően továbbítja a kézikönyv, településképi rendelet, fejlesztési terv vagy a településrendezési terv készítésével megbízott tervezőnek.

(4) A tervező a véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatos szakmai véleményét – a tervezési szerződésben megállapított határidőben - megküldi az önkormányzat részére, a polgármesternek címezve.

(5) A szakmai javaslatok alapján a főépítész a vélemények, javaslatok elfogadására, el nem fogadás esetén indokolására vonatkozóan döntés-tervezetet készít.

8. § (1) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a képviselő-testület dönt.

(2) Rendezési terv rövid eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett partneri vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a polgármester dönt.

(3) Minden, a partnerségi egyeztetéssel kapcsolatos Korm. rendeletben és jelen rendeletben nem szabályozott kérdésben a polgármester dönt, a vonatkozó eljárási szabályok megtartása mellett.

9. § (1) A jelen rendeletben foglaltak szerint beérkezett véleményeket, javaslatokat a főépítész a beérkezés sorrendjében nyilvántartja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás legalább az alábbiakat tartalmazza:

a) a véleményező, javaslattevő nevét, továbbá lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,

b) a vélemény beérkezésének időpontját,

c) a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

d) a partnerségi véleményezést lezáró a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, illetve a Polgármester döntését.

(3) Az (1) bekezdés szerinti dokumentumokat a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint, az ott meghatározott határidőig kell őrizni.

5. Az elfogadott településterv, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

10. § A polgármester – a feladatkör szerint illetékes szervezeti egységek útján – gondoskodik az elfogadott településterv, kézikönyv és településképi rendelet elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a www.torokbalint.hu honlapon. A honlapon történő közzététel nem mentesít a Korm. rendelet 72. §- a szerinti egyéb közzétételi szabályok teljesítése alól.

6. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

12. § E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult egyeztetési eljárásokban kell alkalmazni.

13. § Hatályát veszti a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 24/2017. (XI.20.) önkormányzati rendelet.