Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 12. 17

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.17.
a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés 2021. április 27-én fogadta el a településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXIX. törvényt. A módosítás érintette az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt (Étv) is.
A módosítás célja a településrendezési tervdokumentumok számának csökkentése. A korábbi négy dokumentumot – a településfejlesztési koncepciót, integrált településfejlesztési stratégiát, településszerkezeti tervet és helyi építési szabályzatot - az alábbi két dokumentum váltja fel:
a településfejlesztési terv (Étv. 9/A §)
a településrendezési terv. (Étv. 10. §)
A két dokumentum közös elnevezése a településterv. (Az új meghatározások miatt megszűnt a településrendezési eszköz fogalma.)
A településfejlesztési terv magába foglalja a korábbi koncepciót és stratégiát és szerkezeti tervet (rajzi melléklet). A fejlesztési tervet a képviselő-testület határozattal állapítja meg. A településrendezési terv a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv (rajzi melléklet), melyet a képviselő-testület rendelettel fogad el. A 2022. december 31-ig elkészített koncepció, stratégia és településrendezési eszköz 2027. június 30-ig maradhat hatályban és módosításukra eddig az időpontig lehetőség van.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendeletet, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet váltotta fel.
Az önkormányzat partnerségi rendeletét az új jogszabályokhoz kell igazítani a jogszabályi felhatalmazás, a fogalom használat és a partnerségi egyeztetés menete (419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet) tekintetében is. A rendelet tervezetben a Korm. rendelet 66 -70. § -ában meghatározott határidőkhöz igazítva került meghatározásra a partnerségi véleményezési határidők hossza.