Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 14

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.14.
az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A február 15-i ülésen két módosítással elfogadta a Képviselő-testület a civil rendelet és a sport rendelet felülvizsgálatának koncepcióját és felkérte a jegyzőt a rendelet-tervezetek előterjesztésére a márciusi rendkívüli ülésre. A rendeletek rendkívüli ülésen történő elfogadását az teszi szükségessé, hogy a civil és sportszervezetek támogatására irányuló pályázatot már az új rendeleti szabályok szerint lehessen kiírni a következő (rendes) HPB ülésen.
Tekintettel a LocLex rendszerből fakadó előírásokra, a civil támogatási rendelet esetében rendelet-módosítás helyett új rendelet elfogadására teszünk javaslatot. A hatályos rendelethez képest módosuló rendelkezéseket.
Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 3/2016. (II.22.) önkormányzati rendelet (hatályos civil rendelet) felépítésén, alapvető rendelkezésein nem szükséges módosítani, ezeknek a hatályos rendeletnek megfelelő szabályozását javasoljuk az új rendeletben is. A rendelet felülvizsgálati koncepció tárgyalása során elhangzott alábbi javaslatok, illetve egyéb, kisebb pontosításokat jelennek meg az új rendelet tervezetében:
1. Természetbeni támogatásokra vonatkozó szabályok:
A rendeletben rögzítésre kerül, hogy a pénzbeli támogatásokon kívül az önkormányzat a civil szervezetek részére természetbeni támogatást is nyújthat ingyenes vagy kedvezményes helyiséghasználat formájában (3. § (3) bek.).
A pályázat útján nyújtható támogatás formái kiegészítésre kerülnek a természetbeni támogatással (7. § (3) bek.).
A pályázat kötelező tartalmi elemei közé bekerülnek természetbeni támogatás esetén az igényelt helyiséghasználatra vonatkozó adatok (9. § (1) bek.).
A pályázatok elbírálása során figyelembe veendő szempontok kiegészülnek a civil szervezet részére az előző évben nyújtott összes pénzbeli és természetbeni támogatás mértékével (10. § (1) bek. b) pont).
A természetbeni támogatás megítélése, az arra vonatkozó adatok bekerülnek a támogatási szerződésbe is (14. § (3) bek.).
A támogatásokról vezetendő nyilvántartásba a természetbeni támogatásokra vonatkozó adatokat is be kell vezetni (20. § (2) bek.)
A hatályos rendelet „Természetben nyújtott támogatás” alcíme törlésre kerül, tekintettel arra, hogy a természetbeni támogatásra vonatkozó szabályok a fent felsorolt rendelkezésekben megtalálhatók.
1. A 4. § (3) bekezdésében pontosításra kerül, hogy pályázat útján csak a civil szervezetek támogatására rendelkezésre álló keretből nyújtható támogatás. Egyedi kérelem útján pedig a civil szervezetek támogatására rendelkezésre álló kereten, a polgármesteri és alpolgármesteri kereten kívül a bizottsági keretekből is lehet támogatást nyújtani. A 6. § (4) bekezdésébe is bekerül a bizottsági keretből történő támogatás lehetősége.
2. Működési támogatásra vonatkozó rendelkezések:
Rögzítésre kerül, hogy a működési támogatás mértéke nem haladhatja meg a pályázat útján az adott civil szervezetnek nyújtott összes támogatás 50 %át (7. § (7) bek.).
Működési támogatás utazásra, szállásra nem vehető igénybe (7. § (4) bek. i) és k) pont, (5) bekezdés d) és e) pont).
1. A pályázat útján történő támogatás esetén önrészt kell előírni. Az önrész mértékét a pályázati felhívás határozza meg (7. § (8) bek.). Önrészt ugyan eddig is megköveteltünk a pályázatoknál, de ezt csak a pályázati kiírás írta elő, a rendelet nem mondta ki ennek kötelező meglétét.
2. A 10. § (2)-(3) bekezdése meghatározza, hogy a sportszervezetek pályázatainak elbírálása során mely szempontokat kell figyelembe venni, továbbá, hogy a Sportkoncepcióban szereplő szempontrendszer alapján történik az elbírálás (ez mellékletként kerül be a rendeletbe).
3. A 20. § a támogatásokról vezetendő részletes nyilvántartás elkészítéséről, elemeiről rendelkezik.