Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli, természetbeni, illetve a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 02

Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli, természetbeni, illetve a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól

2024.03.02.

Zsámbék Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. §-ának (2) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, és 134/E. §-ában, kapott felhatalmazás alapján, a pénzbeli, természetbeni, illetve a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Zsámbék közigazgatási területén érvényes lakó- illetve tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen lakó, az Szt. 3. § (1) bekezdés a) – d) pontjaiban és az Szt. 3. § (3) bekezdésében megjelölt személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat által biztosított pénzbeli és természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokra.

Hatásköri szabályok

3. § (1) A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át az e rendeletben szabályozott I. fokú szociális hatásköröket.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében a II. fokot a Képviselő-testület gyakorolja.

Eljárási rendelkezések

4. § (1) Az e fejezetben szabályozott ellátások iránti kérelmet – az igénylésre rendszeresített nyomtatványon - a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani

(2) Az (1) bekezdés szerinti formanyomtatványokon a kérelmezők számára tömören és világosan fel kell tüntetni a nyomtatvány kitöltésének szabályait, valamint fel kell sorolni azokat a mellékleteket, melyek a kérelem elbírálásához szükségesek.

(3) A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni:

a) munkabérből származó jövedelmet és táppénzt a munkáltató által kiállított igazolás,

b) vállalkozásból származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolás, a le nem zárt időszakra vonatkozóan a könyvelői igazolás vagy a vállalkozó nyilatkozata,

c) nyugdíj, egyéb nyugdíjszerű ellátásokat a kifizető által kiállított nyugdíjközlő lap és az

utolsó havi nyugdíjszelvény,
d) családtámogatási ellátások esetében a kifizető szerv által kiállított igazolás,
e) gyermektartásdíjat a felvett vagy megfizetett tartásdíj összegét igazoló postai szelvény, bankszámlakivonat vagy átvételi elismervény, és a tartásdíjat megállapító jogerős bírói ítélet, vagy a szülők között létrejött megállapodás és a kötelezett jövedelemigazolása, vagy nyilatkozata,
f) munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzellátást az erről szóló határozat,
g) bérbeadásból származó jövedelmet a bérleti szerződés,
h)ösztöndíjról a közép-vagy felsőoktatási intézmény által kiállított igazolás, bankszámlakivonat, vagy a kifizető igazolása,
i) amennyiben az ellátást kérő jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az állami foglalkoztatási szervvel kötött együttműködés,
j) az a)-i) pontba nem tartozó jövedelem esetén a jövedelem típusának megfelelő igazolás
(4) A jövedelem számítására vonatkozó időszakra az Szt. 10. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.
(5) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmának ellenőrzése érdekében a Polgármesteri
Hivatal megkeresheti:
a) az állami adóhatóságot,
b) a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,
c) az igazolást kiállító szervet,
d) a munkáltatót,
e) elrendelheti környezettanulmány készítését, illetve elfogadható a kiskorú gyermeket nevelő családoknál a gyermekjóléti központ, a védőnő, továbbá a gyermek- és családvédelemmel foglalkozó szervek javaslata, környezettanulmánya is.
(6) A Polgármesteri Hivatal a döntés előkészítése során környezettanulmányt készíthet a kérelmező szociális helyzetének megállapítása érdekében. Amennyiben 1 éven belül a kérelem beadását megelőzően már készült környezettanulmány, úgy a döntés során azt lehet alapul venni.
(7) Amennyiben a kérelmező életkörülményeire tekintettel a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat az eljáró hatóság vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására.
(8) A szociális igazgatási eljárás, költség-és illetékmentes.
(9) E rendelet eltérő rendelkezései hiányában a vonatkozó jogszabályok rendelkezései az irányadóak
II. Fejezet

A települési támogatás

5. § A települési támogatást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni. A nyújtandó támogatást úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.

6. § (1) A települési támogatás egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

(2) A települési támogatás folyósítása készpénzben, utalvány formájában, vagy a jogosult közvetlen költségeinek átvállalásával történhet.

(3) A települési támogatás folyósításáról

a) rendszeres települési támogatás esetén a tárgyhónapot követő hó 5. napjáig,

b) rendkívüli települési támogatás esetén a megállapítást követő 5 napon belül Zsámbéki Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodája gondoskodik.

(4) A támogatások kifizetése – az ügyfél kérelme szerint – történhet: házipénztárból, postautalványon vagy lakossági folyószámlára utalással.

(5) Amennyiben az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a készpénz segélyt nem rendeltetésének megfelelően használja fel a jogosult akkor a segély kifizetése a Családsegítő Szolgálatának családgondozója részére kell kiadni, aki a jogosult számára élelmiszert, ruházatot, tüzelőt vásárol, ill. a közüzemi költségeket rendezi.

(6) A pénzbeli települési támogatás felhasználásáról a jogosult az összeg felvételétől számított 30 napon belül elszámoltatható.

(7) Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek a családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a Kormányhivatal Munkaügyi Központjával, és amennyiben a Munkaügyi Központ a közmunka program keretében a képesítésének megfelelő közfoglalkoztatási lehetőséget kínál fel a számára, azt visszautasítja.

.

A települési támogatás formái

7. § Az önkormányzat szociális rászorultság esetén a jogosult számára

(1) rendszeres települési támogatásként a lakhatás támogatására: lakhatási támogatás

(2) rendkívüli települési támogatásként

a) rendkívüli élethelyzetbe kerültek támogatása (eseti támogatás)

b) gyermeknevelési támogatás

b) gyógyszertámogatást

c) temetési támogatást

d) méltányossági települési támogatást

e) tűzifa támogatást

f) születési támogatást
állapít meg

1. cím

Rendszeres települési támogatás

Lakhatási támogatás

8. § (1) A képviselő-testület települési támogatásként lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó támogatást nyújthat a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez való hozzájárulásként.

(2) A lakhatási támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, lakbér (a továbbiakban együtt: rezsiköltség) díjához való lakhatási hozzájárulás.

(3) A lakhatási támogatás olyan, a lakásfenntartással összefüggő rendszeres kiadásokhoz nyújtható, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4)1 Lakhatási támogatás nyújtható annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 100.000,-Ft összeget.

(5) Az Önkormányzat a lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában nyújtja. A lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik, annak összegét a szolgáltató írja jóvá.

(6) A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a háztartásban élő személyek jövedelemigazolását,

b) annak a szolgáltatónak – a kérelmező nevére szóló – utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a lakhatási támogatás utalását kéri,

(7) Önkormányzati bérlakás esetén a lakhatási támogatást elsősorban az önkormányzati lakás bérleti díjának csökkentésére kell nyújtani.

(8)2 A lakhatási támogatás mértéke havi 6.000-Ft.

(9) A lakhatási támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekintetni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(10) A lakhatási támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy év időtartamra kerül megállapításra.

2. cím

Rendkívüli települési támogatás

9. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg azon személyek részére, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

10. §3 A 11-13. §-ban meghatározott célból adható rendkívüli települési támogatás – valamennyi célt figyelembe véve – együttes összege egy naptári évben nem haladhatja meg családonként a 50.000.-Ft-ot.

Rendkívüli élethelyzetbe kerültek támogatása (eseti támogatás)

11. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg igazolással alátámasztott, nem várt többletkiadás keletkezése, vagy rendkívüli élethelyzet kialakulása esetén, így különösen betegséghez, elemi kár, vis maior elhárításához, vagy káresemény bekövetkezéséhez kapcsolódó kiadásokhoz való hozzájárulás céljából.

(2)4 Rendkívüli települési támogatás nyújtható annak a kérelmezőnek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg.

(3) A rendkívüli élethelyzetet alátámasztó, a nem várt többletkiadásokat igazoló tények, körülmények, a még teljesítésre váró kiadásokkal is igazolhatóak.

(4)5 Rendkívüli települési támogatás adható évente 2 alkalommal - egyedi elbírálás alapján - a rendkívüli élethelyzet igazolása nélkül. A támogatás maximum adható összege évente összesen 50.000 Ft.

Gyermeknevelési támogatás

12. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg egy naptári évben egy alkalommal – a kiskorú gyermekhez, illetve neveléséhez kapcsolódó célból, így különösen a gyermek iskoláztatásához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz való hozzájárulás céljából.

(2)6 Gyermeknevelési támogatás nyújtható annak a kérelmezőnek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg.

Gyógyszertámogatás

13. § (1) Gyógyszertámogatás állapítható meg eseti gyógyszerkiadás mérséklésére, így különösen:

a) azon személyek kiadásainak csökkentésére, akik nem rendszeres jelleggel, de esetenként egy-egy betegség miatt jelentkező magas gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadást jövedelmi helyzetük miatt nem képesek megfizetni, vagy

b) azon családok támogatására, amelyekben az egyes családtagok eseti gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költsége együttesen olyan nagymértékű, hogy azt nem képesek viselni,

(2)7 Gyógyszertámogatás nyújtható annak a kérelmezőnek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg.

(3) A gyógyszersegély iránt benyújtott kérelem kötelező mellékleteként csatolni kell: a gyógyszertár igazolását, a felírt gyógyszerek (gyógyászati eszközök) árának összegéről.

Temetési támogatás
14 § (1) Temetési támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki
a) a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy
b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyeztetik.
(2) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell
a) a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,
b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,
c) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.
(3) A kérelmet a halálesetet követő vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított 60 napon belül lehet benyújtani.
(4) A temetési támogatás összege az önkormányzati köztemetés mindenkori költségének:
a) 8 50 %-a, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem a szociális vetítési alap 200 %-át nem haladja meg,
b) 9 30%-a, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem a szociális vetítési alap 300 %-át nem haladja meg,
c) 10 20 %-a, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem a szociális vetítési alap 300 %-át meghaladja.
(5) Amennyiben a kérelmező szociális körülményei indokolttá teszik a temetés költségeinek kifizetésére előre is adható. Ebben az esetben a kérelmezőnek a határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül kell a temetési számla utólagos felmutatása mellett elszámolnia.
(6) Amennyiben a kérelmező az utólagos elszámolási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, úgy az Szt. 17. § (1) és (2) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.
Méltányossági települési támogatás

15. § (1) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben családonként évente egy alkalommal – jövedelemtől függetlenül, egyedi mérlegelés alapján - egyszeri méltányossági települési támogatás állapítható meg.

(2)11 A támogatás mértéke a szociális vetítési alap 100 %-át nem haladhatja meg.

(3) A rendkívüli méltánylást érdemlő eset meglétét a kérelmező hitelt érdemlően igazolni köteles (pl. kezelőorvosi igazolás, zárójelentés, stb.).

Tűzifa támogatás

16. § (1) Az önkormányzat tűzifát biztosíthat a rendelkezésre álló készletből azok részére, akik a tűzifa vásárlásáról más módon nem tudnak gondoskodni.

(2) A támogatás megállapítása kérelemre indul.

(3) A kérelmet október 1. napjától március 31. napjáig lehet benyújtani.

(4) A tűzifa a beérkező kérelmek számától és a készlet mennyiségétől függően kerül kiosztására.

(5) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(6) A tűzifa kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(7) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

(8) Amennyiben a (7) bekezdésben foglaltakat a kérelmező megszegi, a tűzifa árát az önkormányzat részére meg kell téríteni.

Születési támogatás

16/A. § (1) A születési támogatás a gyermek születésekor, a gyermek neveléséhez nyújtott egyösszegű hozzájárulás.

(2) Születési támogatásra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő, szülő/törvényes képviselő, amennyiben legalább az egyik szülő/törvényes képviselő - a gyermek születésekor,és a gyermek születését közvetlenül megelőző 3 hónapban - megszakítás nélkül Zsámbékon állandó bejelentett lakóhellyel, vagy ennek hiányában bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Zsámbék város közigazgatási területén él.

(3)12 A születési támogatás a 2019. január 1-je után született gyermekek után vehető igénybe. A támogatást a szülő/törvényes képviselő a gyermek születését követő 24 hónapon belül igényelheti. A határidő elmulasztása jogvesztő.

A kérelemhez csatolni kell:
a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,
b) a szülő/ törvényes képviselő nyilatkozatát, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli,
c) a területileg illetékes Védőnői Szolgálat igazolását a Zsámbékon történő életvitelszerű tartózkodás tényéről.
(4) 13 A támogatás gyermekenkénti összege 20.000.-Ft.
III. Fejezet

Köztemetés

17. § (1) A Szt. 48. §-a szerinti köztemetésekről a polgármester gondoskodik.

(2) A különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítése alól részben vagy egészben mentesítheti a kötelezettet.

IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

18. § (1) Az önkormányzat a szociális alapellátásokat a Boldog Gertrúd Alapszolgáltatási Központ (Zsámbék, Magyar u. 2.) kötött ellátási szerződés keretében biztosítja.

A személyes gondoskodás magában foglalja a szociális alapszolgáltatásokat és a szakosított ellátásokat.
(2) Zsámbék Város területén biztosított szociális alapellátási formák:
a) étkeztetés
b) házi segítségnyújtás
c) családsegítés
d) nappali ellátás
(3) Személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátás
- átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény
(4) A személyes gondoskodás igénybevétele - ha a Szt. másként nem rendelkezik - önkéntes, a kérelmező kérelmére történik.

Étkeztetés

19. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Étkeztetésben kell részesíteni azt az igénylőt, illetve általa eltartottat is, aki kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az (1) bekezdés szerinti étkezésről más módon gondoskodni.

(3) A településen élő fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek, hajléktalan személyek vagy szenvedélybetegek részére lehetőséget kell biztosítani az étkeztetés igénybevételére, illetve segítséget kell nyújtani a saját lakóhelyükön történő étkezés biztosítására.

(4) Az étkeztetésért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjat:

a. az ellátást igénybe vevő jogosult,

b. a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő,

c. a jogosult tartására, gondozására kötelezett és képes személy

köteles megfizetni.

(5) A szolgáltatást az intézmény vezetőjénél kell kezdeményezni. Az ellátás biztosításáról az intézmény vezetője dönt, és értesíti a szolgáltatást igénylőt.

(6) Étkeztetésben részesülhet az a kiskorú gyermek, aki a Boldog Gertrúd Alapszolgáltatási Központ Alternatív Napközi Otthonában étkezik.

(7) Nem lehet az (6) bekezdés szerinti étkeztetésben részesíteni azt a gyermeket, aki a közoktatási feladatellátás keretében más intézményben kedvezményes óvodai, iskolai, kollégiumi étkeztetésben részesül.

Házi segítségnyújtás

20. § (1) Az ellátás iránti kérelmet a szociális intézmény vezetőjénél, a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendeletben meghatározott módon kell előterjeszteni.

(2) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni:

a) azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,

(3) A szociális gondozó feladata különösen:

- a rászoruló személyek otthonukban történő ellátása
- az otthoni környezet rendjének biztosítása
- a rászorult egészségi állapota miatt szükséges együttműködés a háziorvossal és más orvosi ellátást biztosító egészségügyi szervekkel,
- a rászoruló étkezését szociális étkeztetés igénybevételével biztosítani, részére az ételt kiszállítani.
(4) Annak a rászorulónak, aki kora, vagy egészségi állapota miatt lakáshoz kötött, a Polgármesteri Hivatal házi segítségnyújtás mellett biztosíthatja az étkeztetést.

Családsegítés

21. § (1) A családsegítés az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, illetve személyek szociális és mentális ellátása.

(2) Az Önkormányzat a családsegítést a Boldog Gertrúd Alapszolgáltatási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata keretén belül biztosítja.

(3) A családsegítés szabályaira az Szt. 64 és 65 § -a az irányadó.

Nappali ellátás

22. § (1) Az Önkormányzat a nappali ellátást a Boldog Gertrúd Alapszolgáltatási Központ Idősek Gondozóháza keretén belül az idősek klubjaiban, ellátási szerződés útján biztosítja.

(2) Az ellátás iránti kérelmet a szociális intézmények vezetőinél, a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendeletben meghatározott módon kell előterjeszteni.

(3) Az ellátás iránti kérelemről az intézményvezető dönt.

Szakosított ellátások

Átmeneti elhelyezés biztosítása

23. § (1) Az Önkormányzat átmeneti elhelyezést a Boldog Gertrúd Alapszolgáltatási Központ Idősek Gondozóháza keretén belül biztosítja.

(2) Az ellátás iránti kérelmet az intézmény vezetőjénél, a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendeletben meghatározott módon kell előterjeszteni.

(3) Az ellátás iránti kérelemről az intézményvezető dönt.

Szociálpolitikai Kerekasztal

24. § (1) Zsámbék Város Önkormányzata helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre, a helyi szociálpolitikai feladatok ellátásának elősegítésére, a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

(2) A szociálpolitikai kerekasztal tagjai:

- az önkormányzat képviselő-testülete által delegált képviselő (1 fő)
- az önkormányzat területén - az önkormányzattal kötött szerződés alapján - szociális feladatellátást biztosító intézmény fenntartója által delegált képviselő (1 fő)
- az önkormányzat területén működő oktatási-, nevelési intézmények , valamint a bölcsőde és azok alapítványainak képviselői (1-1 fő)
- Munkaügyi Központ képviselője (1 fő)
(3) Az ülés levezető elnökét az első ülésen, szavazattöbbséggel választják meg.
(4) Az ülést évente legalább egyszer a polgármester hívja össze.

25. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2015. november 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
(2) A rendelet hatályba lépését követően a pénzbeli, természetbeni, illetve a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2015. (II.27) rendelet hatályát veszti.
(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, a szociális igazgatásról szóló 2005. évi CLXX. törvénnyel módosított 1993. évi III. törvény, a 2003. évi CXVI. törvény, és a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
3

Módosította 12/2022.. (IX.30.) önkormányzati rendelet.

4

A 11. § (2) bekezdése a Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Módosította 12/2022.. (IX.30.) önkormányzati rendelet.

6

A 12. § (2) bekezdése a Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 13. § (2) bekezdése a Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 13. § (4) bekezdés a) pontja a Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 13. § (4) bekezdés b) pontja a Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 13. § (4) bekezdés c) pontja a Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 15. § (2) bekezdése a Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

A 16/A. § (3) bekezdése a Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

13

A 16/A. § (4) bekezdése a Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.