Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 10. 27

Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.10.27.

Zsámbék Város Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

1. Általános rendelkezések

1. § A szabályozás célja az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, a hitéleti tevékenységek, vallási szokások tiszteletben tartásával a köztemető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása, tekintettel a helyi adottságokra, a temetési helyek kihasználásának szabályozása.

2. § (1) A jelen rendelet hatálya: a Zsámbék város közigazgatási területén lévő köztemetőre terjed ki.

(2) Köztemető: Zsámbék belterület 939 hrsz-ú Zsámbéki Római Katolikus Plébánia (továbbiakban: Tulajdonos) tulajdonában lévő ingatlan.

(3) Az Önkormányzat a (2) bekezdésben felsorolt köztemetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a Tulajdonossal kötött megállapodás útján teljesíti.

3. § A köztemető és létesítményei fenntartását, üzemeltetését külön megállapodás alapján gazdálkodó szervezet látja el, amely a kormányrendeletben meghatározott szakmai követelményeknek megfelel.

2. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A köztemetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temetőnek és a környezetének védelme, rendjének, tisztaságának megőrzése.

(3) A köztemető 00.00-24.00 óra között nyitva tart.

(4) A köztemetőben 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyeletével tartózkodhat.

(5) A köztemetőbe segítőkutya kivételével állatot bevinni tilos.

(6) A temetési helyen 1 m-nél magasabbra növő fák, cserjék, bokrok nem ültethetők.

(7) A köztemetőben csak a temetési hely díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. A sírokra ültetett növényeket és a temetőbe vitt virágot, tárgyakat onnan kivinni csak a Tulajdonos vagy az üzemeltető engedélyével lehet.

(8) Köztemetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal szabad, amellyel a tűzveszély elkerülhető. Egyéb esetben a tűzgyújtás tilos.

(9) A temető látogató a köztemetőben keletkezett szemetet, hulladékot csak a temető erre kijelölt területén helyezheti el.

(10) A köztemető területén a talajt, gyepet az üzemeltető engedélye nélkül felásni, elvinni tilos.

(11) A köztemető területére személygépkocsival behajtani, közlekedni, a temetkezési szolgáltatást, egyéb vállalkozói tevékenységet végző személy sírgondozás céljából, emberi erővel nem mozdítható anyag szállítását végző személy, valamint mozgásukban korlátozott látogatók kivételével tilos.

(12) Bontott síremléket a sírhely feletti rendelkezési joggal rendelkező, a Tulajdonossal egyeztetett módon köteles elszállítani vagy a kőtárban elhelyezni.

5. § A köztemetőben lévő ravatalozó használatát minden temetési szertartáshoz az eltemettető kérésének megfelelően biztosítani kell. A ravatalozó igénybevételel előtt 72 órával az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Az elhunytat, a hamvakat pedig a ravatalozás előtt 24 órával át kell adni az üzemeltetőnek.

3. A temetési hely gazdálkodási szabályai

6. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a táblákat sorokra kell osztani. A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. Az egyes sorokban a temetési helyeket az Üzemeltető jelöli ki.

(2) Temetkezésre használt helyek:

a) egyszemélyes sírhely,

b) kétszemélyes sírhely,

c) gyermeksírhely,

d) mélyített kettes sírhely,

e) sírbolthely (kriptahely),

f) urnasírhelyek,

g) urnafülkék.

(3) A temetési helyek méretei:

a) egyszemélyes sírhely: 1,9-2,1 m hosszú, 0,95-1,1 m széles, 2 m mély

b) kétszemélyes sírhely: 1,9-2,1 hosszú, 1,9-2,1 m széles, 2 m mély

c) gyermeksírhely: 1,3-1,5 hosszú, 0,65-0,8 m széles, 2 m mély

d) mélyített sírhely: 1,9-2,1 m hosszú, 0,95-1,1 m széles, 2 m mély, rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 1,6 mélyre kell kerülnie a felszíntől,

e) sírbolthely: 2,7 m hosszú, 2,6 m széles, 2,3 m mély, további személyek temetése esetén a szélesség 0,6 m-rel, a mélység 0,3 m-rel nő,

f) urna sírhely: 0,8 m hosszú, 0,6 m széles, 1 m mély.

(4) A síroknak egymástól legalább 0,6 m, legfeljebb 1 m kell legyen. Az urna sírokat 0,4 m távolságra kell elhelyezni. A sorok között legfeljebb 1 m távolságot kell hagyni.

(5) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A temetési hely felett az rendelkezik, aki a temetési helyet megváltotta. A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helybe helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 18. § (1) és (2) bekezdése szabályozza.

4. Temetkezési szolgáltatások

7. § (1) A temetkezési szolgáltatás a város területén – a szolgáltatást igénybe vevő megbízásától függően – vállalkozói feladatkörbe tartozik.

(2) Temetkezési szolgáltatásként a törvényben meghatározott tevékenységek teljeskörűen vagy önállóan végezhetők.

(3) A temető területén belül a temetkezési szolgáltatók kivételével vállalkozásszerűen végzett egyéb tevékenység esetén a vállalkozó a munkavégzés megkezdése előtt legalább egy munkanappal előbb kötelesek bejelenteni az Üzemeltetőnek, hogy melyik temetési helyen, milyen munkát kívánnak végezni, a temető fenntartási hozzájárulás megfizetésével egyidejűleg.

5. Temetői díjtételek

8. § (1) A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat a rendelet 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetőben alkalmazandó sírhelymegváltási díjakat a rendelet 2. melléklet tartalmazza.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerű munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díját a 3. melléklet tartalmazza.

9. § Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Zsámbék Város Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 17/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelete.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.