Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 10/2018 (VII.2..) önkormányzati rendelete

a helyi közútra történő behajtás korlátozásáról, a behajtáshoz szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadásáról

Hatályos: 2022. 02. 17

Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 10/2018 (VII.2..) önkormányzati rendelete

a helyi közútra történő behajtás korlátozásáról, a behajtáshoz szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadásáról

2022.02.17.

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) és 9. § (2) bekezdésében, a 33. § (1) bekezdés c) pontjában és 34 § (1) bekezdésében, továbbá az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM. rendelet 2. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezésekre figyelemmel, a helyi közútjai állapotának védelme, a rossz teherbírású utak további romlásának megelőzése érdekében, és biztonságos közlekedés biztosítása céljából következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed minden tulajdonosra, üzemeltetőre és használóra, aki 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel, illetve járműszerelvénnyel (továbbiakban: jármű) Budajenő község közigazgatási területén a 2. § (1) és (3) bekezdésében meghatározott súlykorlátozással érintett önkormányzati útra hajt be.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Budajenő község közigazgatási területén az Önkormányzat törzsvagyonának részét képező és önkormányzati kezelésű belterületi helyi közútra (a továbbiakban: helyi közút).

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a fegyveres erők és testületek, a katasztrófavédelem, a mentők, a kommunális és közmű szolgáltatók járműveire, közfeladatuk ellátása keretében.

Általános előírások

2. § (1) A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó teherjárművek helyi közútra történő behajtásához közútkezelői hozzájárulás szükséges, melyet a képviselő-testülettől átruházott tulajdonosi és közútkezelői hatáskörben a polgármester ad ki.

(2)1

(3) A helyi közutak területén táblák jelzik a súlykorlátozást, illetve kiegészítő táblák a közútkezelői hozzájárulással igénybe vehető utakat.

A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem

3. § (1) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet

a) egy adott járműre vonatkozóan a gépjármű üzembentartója, tulajdonosa, fenntartója,

b) egy adott járműre vonatkozóan megbízás alapján annak az ingatlannak a tulajdonosa, bérlője, aki a szolgáltatást igénybe veszi,

c) építkezés esetén az építés helye szerinti ingatlan tulajdonosa, építési engedély jogosítottja, a bejelentési kötelezettséggel építő köteles benyújtani.

(2) A kérelmet a rendelet 1. sz. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(3)2 Az közútkezelői hozzájárulás kiadása iránti kérelemben – a 3. § (5)-(6) bekezdéseiben foglalt éves engedély kivételével - pontosan meg kell jelölni azt a behajtási tilalom hatálya alá tartozó utat, útszakaszt, valamint azt az ingatlant, és időszakot, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását igényli.

(4) Amennyiben építési engedélyben meghatározott építési hely a jelen rendelet szerinti korlátozással érintett út mentén van az építtető köteles a munkálatok megkezdését megelőzően közútkezelői hozzájárulást kérni. E kötelezettségről szóló tájékoztató levelet a Hivatal megküldi építtetőnek, amikor a jogerős építési engedély iktatásra kerül.

(5)3 A cégnyilvántartás szerint budajenői székhellyel, és telephellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozó (a továbbiakban együtt: Vállalkozó) azon tulajdonában, üzembentartóként használatában álló gépjárművére, melynek hatósági irataiban feltüntetett lakcíme, székhelye, telephelye a súlykorlátozással érintett ingatlanon van, éves közútkezelői hozzájárulást kaphat Budajenő község teljes közigazgatási területére.

(6)4 Hulladékok elszállítását nem a közszolgáltatási szerződés alapján végző vállalkozó (konténeres) éves közútkezelői hozzájárulást kaphat Budajenő község teljes közigazgatási területére.

A közútkezelői hozzájárulás kiadásának szabályai

4. § (1)5 A közútkezelői hozzájárulás - – a 3. § (5)-(6) bekezdéseiben foglalt éves engedély kivételével - csak célforgalomra adható ki.

(2) Megtagadható a közútkezelői hozzájárulás kiadása, ha

a) a helyi közút teherbírása és állapota nem alkalmas arra, hogy a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjármű azon közlekedjék

b) a behajtás nem indokolt.

(3) Indokoltnak kell tekinteni a behajtást, ha:

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru szállítása, be- és kirakodása másként nem oldható meg,

b) helyben történő építkezéshez történő szállítás esetén,

c) a jármű hatósági irataiban feltüntetett lakcímre, illetve székhely, telephely címre történő behajtásakor,

d) a jármű behajtásához közérdek fűződik.

(4)6

(5) Az közútkezelői hozzájárulás ellenőrzésére jogosult szerv (rendőrség, közterület-felügyelet) kezdeményezésére a polgármester az érvényes közútkezelői hozzájárulást felülvizsgálhatja és amennyiben az indokolt, visszavonhatja.

(6) Az (4) bekezdés szerinti jogkört a polgármester akkor gyakorolhatja, ha az közútkezelői hozzájárulás birtokosa az közútkezelői hozzájárulás használatának e rendeletben foglalt szabályait visszatérően, vagy súlyosan megsérti, illetve a 7. § (4) bekezdés szerinti kártérítési kötelezettségének nem tesz eleget.

Az közútkezelői hozzájárulás

5. § (1)7 A közútkezelői hozzájárulás tartalmazza a közútkezelői hozzájárulás jogosítottjának nevét, lakcímét (székhelyét), a behajtás célját, az közútkezelői hozzájárulás érvényességi idejét, a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, amelyre az engedély érvényes, a 3. § (5)-(6) bekezdések esetén a „Budajenő község közigazgatási területe” megjelölést, 8 a feltételeket, továbbá

a) a 3. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti esetben, hogy mely járműre vonatkozik (forgalmi rendszámmal, ill. más azonosításra alkalmas módon), és a forgalmi engedélyben üzembentartóként, (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

b) a 3. § (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben az építkezéssel érintett ingatlan utca házszámát, helyrajzi számát, az ingatlantulajdonos és ha nem azonos a tulajdonossal- az építtető nevét, és lakóhelyét (székhelyét).

(2) A közútkezelői hozzájárulás

a) a 3. § (1) bekezdés a) és b) pontok esetén egy adott járműre adható ki. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani közútkezelői hozzájárulás kiadása iránti kérelmet, úgy minden járműre külön közútkezelői hozzájárulás kell kiadni.

b) a 3. § (1) bekezdés c) pont esetén az érintett ingatlanra szól.

(3) A közútkezelői hozzájárulás érvényessége a kiadásától számított 1 nap, 1 hónap vagy 1 év lehet.

(4) Éves közútkezelői hozzájárulást kaphat:

a) az a szállító vállalkozó, aki súlykorlátozással érintett helyi címre vagy helyi címről rendszeresen szállít.

b) az az üzembentartó/tulajdonos, akinek a jármű hatósági irataiban feltüntetett lakcíme, székhelye, telephelye súlykorlátozással érintett ingatlanon van.

c) az az építtető/ingatlantulajdonos, akinek építési engedélye súlykorlátozással érintett ingatlanra szól vagy bejelentési kötelezettséggel érintett ingatlana fekszik ilyen területen.

(5)9 A polgármester a közútkezelői hozzájárulásban – a 3. § (5)-(6) bekezdéseiben foglalt éves engedély kivételével - előírja azt az útvonalat, amelyen a teher járműnek közlekednie kell, és azokat a feltételeket, amelyek a tehergépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.

Az útfenntartási hozzájárulás

6. §10

Általános közútkezelői feltételek

7. § (1) A közútkezelői hozzájárulás csak az abban meghatározott tehergépjárművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. A közútkezelői hozzájárulás a gépjármű vezetőjének jól látható helyre (pl. a szélvédő) kell elhelyeznie.

(2) Az közútkezelői hozzájárulás – bármilyen formában – készített másolat nem használható fel.

(3) A 4. § (3) bekezdés a) pontja alapján kiadott közútkezelői hozzájárulás csak a ki – és berakodáshoz feltétlenül szükséges ideig, a 4. § (3) bekezdés b) pont alapján kiadott közútkezelői hozzájárulás csak az indokolható legrövidebb ideig jogosítja fel a jármű használóját a járművel a súlykorlátozással érintett területre történő behajtásra.

(4) A behajtással szándékosan vagy gondatlanul okozott kárt az engedélyes köteles megtéríteni.

Záró rendelkezések

8. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a helyi közútra történő behajtás korlátozásáról szóló, a 7/2017. (IV. 28.) rendelettel módosított, 18/2011. (XI. 25.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet11

KÖZÚTKEZELŐI HOZZÁJÁRULÁS KÉRELEM

a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó gépjármű behajtásához

Kérelmező

neve/ megnevezése


címe/székhelye


adóazonosító száma


képviselője


telefon


Ha nem azonos kérelmezővel:
a gépjármű üzembentartója
az építési engedély jogosítottja
a bejelentési kötelezettséggel építő

neve/megnevezése


címe/székhelye


adóazonosító száma


képviselője


telefon


Behajtás

célja, indoka


cél helye

a)”… utca … sz., … hrsz
b) Budajenő község közigazgatási területe”

útvonala„
(az előző bekezdés a) pontja esetén töltendő ki)






első napja


………… év ……………hó …….nap

utolsó napja


………….év ……………hó …….nap

Épület

hasznos alapterülete

A gépjármű

típusa


megengedett legnagyobb össztömege

rendszáma


forgalmi engedély száma

Kelt: Budajenő, ………………. év………….hó……….nap
……………………………………………………….
aláírás
*helyi vállalkozók vagy hulladékok elszállítását nem a közszolgáltatási szerződés alapján végző vállalkozó (konténeres) éves engedélye esetén (3. § (5)-(6) bekezdés) aláhúzandó

2. melléklet12

AZ ÚTFENNTARTÁSI HOZZÁJÁRULÁS MÉRTÉKE13
1

Megsemmisítette a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.036./2021/4. számú határozata. Hatályos: 2022. 02. 17.

2

Módosította az 5/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2021. 04. 30.

3

Módosította: az 5/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2021. 04. 30.

4

Módosította: az 5/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2021. 04. 30.

5

Módosította: az 5/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2021. 04. 30.

6

Megsemmisítette a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.036./2021/4. számú határozata. Hatályos: 2022. 02. 17.

7

Módosította: az 5/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2021. 04. 30.

8

Megsemmisítette a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.036./2021/4. számú határozata "az útfenntartási hozzájárulás mértékét" szövegrészt. Hatályos: 2022. 02. 17.

9

Módosította: az 5/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2021. 04. 30.

10

Megsemmisítette a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.036./2021/4. számú határozata. Hatályos: 2022. 02. 17.

11

Módosította: az 5/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2021. 04. 30.

12

Megsemmisítette a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.036./2021/4. számú határozata. Hatályos: 2022. 02. 17.

13

Módosította: az 5/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2021. 04. 30.