Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 14/2018 (X.26.) önkormányzati rendelete

a közterület- és településrész nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről szóló 20/2014.(IX.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 10. 27- 2018. 10. 27

Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 14/2018 (X.26.) önkormányzati rendelete

a közterület- és településrész nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről szóló 20/2014.(IX.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

2018.10.27.

Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. § (3.) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet figyelembevételével a következőket rendeli el:

Módosító rendelkezések

1. § Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület- és településrész nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről szóló 20/2014. (IX.19.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: ÖR) kiegészül az alábbi alcímmel és 2/A. §-sal:

„Értelmező rendelkezések

2/A. § E rendelet alkalmazásában

a) külterületi kertes mezőgazdasági terület: azonos a Budajenő község helyi építési szabályzatában meghatározott kertes mezőgazdasági területfelhasználású területtel.”

2. § Az ÖR. 3. § (3) bekezdése a következők szerint módosul:

„(3) A közterületek elnevezését a közterület közlekedési vonatkozású meghatározása (továbbiakban utcanévi utótag/közterület jelleg) és neve (továbbiakban: utcanév) adja.

3. § Az ÖR 4. §-a a következők szerint módosul:

4. § Az utcanévi utótag/közterületi jelleg lehet:
a) út: ha az több lakóutca forgalmát vezeti le
b) utca: ha az csak lakóutca céljára szolgál
c) köz: ha az igen rövid lakóutca esetleg zsákutca
d) sétány: ha az olyan lakóutca, amely a község lakossága és a látogatók számára sétálással egybekötött pihenőhelyül szolgál és rajta átmenő forgalom tiltva van.
e) tér: ha az olyan kiszélesített közterület, amelybe több közterület torkollik, amelyen belül zöldterület, esetleg középület, szobor, emlékmű állhat.
f) park: ha az olyan tér – vagy a térnek egy része, amelyen belül lévő zöldterületet pihenési céllal bárki használhat.
g) fasor: ha az olyan közterület, amelynek legalább egyik oldalán a nevét adó fasor húzódik.
h) liget: ha az összefüggő zöldterület
i) dülő: ha olyan külterületi földrészletet jelöl, amely mezőgazdasági művelésre és fásításra szolgál.
j) tanya: ha elkülönülten, megjelenését tekintve szigetszerűen elhelyezkedő gazdasági és lakó rendeltetésű, külterületi ingatlant jelöl
k) telep: ha elkülönülten, megjelenését tekintve szigetszerűen elhelyezkedő gazdasági rendeltetésű külterületi ingatlant jelöl”

4. § Az ÖR 21. §-a a következők szerint módosul:

„21. § Belterületen, zártkertben és külterületi kertes mezőgazdasági övezetben az ingatlanok számozását az alábbiak szerint kell megállapítani:
a) az 1103. jelű főútvonalon (Kossuth L. u.) és az azzal párhuzamos utcákban lévő ingatlanok számozása délről északi, illetve keletről nyugati irányba történik.
b) a főútvonalra merőleges útvonal számozása az 1103 jelű. főútvonalnál, illetve a főútvonalhoz közelebb eső végén kezdődik,
c) a számozás 1-gyel kezdődik – a számok kihagyása nélkül – és a közterülethez csatlakozó utolsó ingatlanig tart,
d) A számozás növekedési irányában haladva jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni.
e) a terek és más hasonló alakú közterületek melletti ingatlanok számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával megegyező irányban történik.
f) Sarok telkeket mindkét utca felől fenntartott házszámozással kell ellátni.
g) a kialakult számozás után megosztott ingatlanok házszáma megmarad és az újonnan kialakult telkek száma a, b, c, d, stb. alátörést kap (5/a, 5/b. stb.).
h) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok az eredeti sorszámokat megtartják.
i) Azoknál az utcáknál, ahol a címképzés csak az egyik oldalon lehetséges, a másik oldalon kizárt, az ingatlanok házszámozása a növekedési irányban folyamatos emelkedő sorrendben történik.
j) Magánútról megközelíthető ingatlan házszámát azon közterületre vonatkoztatva kell megállapítani, amelyre a magánút csatlakozik.”

5. § Az ÖR a következő 21/A. §-sal egészül ki:

„21/A. § Külterületen magasabb rendű jogszabályban nem szabályozott, és a 21. §-ba nem sorolt esetekben az ingatlanok házszámozásánál a házszám számértéke megegyezik a helyrajzi szám számértével, a helyrajzi számos számsor első helyen álló „0” szám nélkül.”

6. § Az ÖR 23. § hatályát veszti.

7. § Az ÖR 24-25. §-ok „Házszámtáblákalcímet kapnak.

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.