Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 9/2018. (VII.2.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2018. 07. 03- 2019. 06. 28

Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 9/2018. (VII.2.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről

2018.07.03.

Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az Mötv. 8. § (1) bekezdés b) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában közösségi együttélés szabályait sértő magatartás az a tevékenység, mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti vagy veszélyezteti, és amelyet Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete e rendeletben közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősít.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Budajenő község közigazgatási területén e rendelet 6. §-ban meghatározott, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokat megvalósító természetes személyre, jogi személyre, további jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

2. Eljárási szabályok

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti közigazgatási eljárás lefolytatására átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) és az e rendeletben foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

3. § (1) Eljárás megindítására irányuló bejelentést bárki tehet.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, amely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti eljárásban a közigazgatási bírság megállapítására a jegyző, helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő jogosult.

(2) A közterület-felügyelő helyszíni bírságot szab ki, ha a szabályszegő a jogsértést teljes mértékben elismeri, ebben az esetben nincs helye fellebbezésnek, a közterület-felügyelő a helyszíni bírság kiszabásáról szóló döntést a helyszínen közli. Amennyiben a szabályszegő a jogsértést nem ismeri el, akkor közigazgatási eljárás lefolytatásának van helye.

(3) A bírságot megállapító határozat ellen fellebbezésnek van helye, amit a Képviselő-testület a soron következő ülésén bírál el.

(4) A kiszabott közigazgatási bírságot a közléstől számított 30 napon belül átutalási postautalványon, vagy banki átutalással Budajenő Község Önkormányzat 11742001-15390204 költségvetési számlájára kell megfizetni.

(5) A kiszabott helyszíni bírságot a közléstől számított 30 napon belül átutalási postautalványon, vagy banki átutalással a Budakörnyéki Közterület-felügyelet 11742348-15826501 (IBAN: HU52 1174 2348 1582 6501 0000 0000) költségvetési számlájára kell megfizetni.

3. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokkal kapcsolatos jogkövetkezmények

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás természetes személy elkövetője kettőszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetője kettőmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

(2) Ismételt vagy folyamatos jogsértés esetén a bírság ismételten is kiszabható.

(3) A hatóság a pénzbírság kiszabásának alkalmazását határozatban mellőzheti, amennyiben a közösségi együttélés szabályait megsértő magatartás csekély súlyú, és az elkövető az elkövetést megelőző egy évben nem követett el közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást.

(4) Korlátozottan cselekvőképes kiskorú esetében a helyszíni bírság és a közigazgatási bírság kiszabása helyett figyelmeztetést kell alkalmazni.

(5) Közigazgatási bírság kiszabásának mellőzése esetén figyelmeztetni kell a szabályszegőt, hogy a jövőben tartózkodjon hasonló cselekmények elkövetésétől, tartsa be a jogszabályokat és a közösségi együttélés szabályait. Tájékoztatni kell ugyanakkor az ismételt elkövetés lehetséges jogkövetkezményéről.

(6) A jogkövetkezmények alkalmazása során figyelemmel kell lenni az elkövető személyi körülményeire, a szabályszegés súlyára.

(7) A közigazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.

4. Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

6. § (1) Zöldfelület fenntartásával végzett nagy zajjal járó, motoros kaszálás,- fűnyírás, - favágás és megmunkálás, - sövény nyírás, permetezés, továbbá a hasonló zajjal járó építőipari tevékenység munkanapon 7 óra és 20 óra között, szombaton 8 óra és 18 óra között, vasárnap és ünnepnapon 9 óra és 13 óra között végezhető. A templom 200 m-es körzetében vasárnap és ünnepnapon semmilyen zajos tevékenység nem végezhető 10 óra és 12 óra között. Aki e rendelkezést megszegi, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Aki a község jelképeiről és azok használatáról, valamint elismerő címek adományozásáról szóló 9/1998. (VIII. 14.) önkormányzati rendelet alapján a község jelképeit jogtalanul, engedélytől eltérően, vagy a közösséget sértő módon használja fel, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg.

(3) Aki a köztisztaság fenntartásáról, zöldterületek védelméről, valamint az avar és kerti hulladékok égetéséről szóló 10/2004. (IX.30) önkormányzati rendelet 4. § - 17. §-ban foglaltakat megszegi, vagy az abban foglaltaknak nem tesz eleget a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg.

(4) Aki közterület és település rész nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről szóló 20/2014.(IX.19.) önkormányzati rendelet 19. és 24. §-aiban foglalt szabályokat megszegi, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg.

(5) Aki a közterületen való szeszesital-fogyasztás korlátozásáról szóló 17/2007. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 2. §-ban foglaltakat megszegi a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg.

(6) Aki a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 16/2013.(X.25.) önkormányzati rendelet 15-19-§-aiban foglaltaknak nem tesz eleget, vagy attól eltérően cselekszik, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg.

(7) Aki a közterületek használatáról szóló 17/2011. (XI. 25.) önkormányzati rendelet alapján a közterületet engedély nélkül veszi igénybe, vagy azt az engedélytől eltérő módon használja, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg.

(8) Aki Budajenő Község területén a helyi közútra történő behajtás korlátozásáról, a behajtáshoz szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadásáról szóló 18/2011. (XII. 25.) önkormányzati rendeletben meghatározott közútkezelői engedély nélkül veszi igénybe a Község terültén a közutakat, vagy azt az engedélytől eltérő módon használja, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg.

(9) Választási plakátot, falragaszt, feliratot, szórólapot, vetített képet, zászlót, emblémát – hordozóanyagtól függetlenül, a hivatalos választási szervek plakátjai kivételével - tilos elhelyezni műemléki védettség alatt álló épület, helyi védelem alatt álló épületek falára, kerítésére, élő fára, bokorra, köztéri szoborra, padokra, autóbuszvárókra, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok épületeinek falára, kerítésére, önkormányzati hirdető táblára. Aki e rendelkezést megszegi, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg.

5. Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló az 5/2014 (II.21.), 10/2014.(III.27.) és 21/2014.(IX.19.) önkormányzati rendeletekkel módosított 12/2013. (VI.27.) számú önkormányzati rendelete.