Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 29
Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról
Általános indokolás
INDOKOLÁS
Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének
az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról szóló
A Képviselő-testületet zárszámadási rendelet megalkotásával hagyja jóvá a 2020. évi költségvetés végrehajtását.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 91. §-ában foglalt rendelkezések szerint a jegyző által elkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Magyarország Kormánya a 27/2021. (II. 29.) Kormányrendeletében 2021. február 8-tól veszélyhelyzetet hirdetett ki, amelyet az Országgyűlés február 22-én további 90 nappal, majd május 22-én az őszi országgyűlési időszakáig meghosszabbított. Veszélyhelyzetben a képviselő-testülete feladat- és hatáskörében, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a polgármester jár el.
A zárszámadási rendelet tervezetével együtt tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését (beszámoló).
A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul
- az önkormányzat költségvetési mérlegét,
- a pénzeszközök változását,
- az önkormányzat adósságának állományát,
- a vagyonkimutatást, és
- a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó
kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
kell bemutatni.
Az önkormányzat költségvetési pénzeszköz változását, mérlegét és vagyonkimutatását a rendelet 1-8. számú mellékletei és a beszámoló 1-6. tájékoztató táblái tartalmazzák.
Az önkormányzatnak a Stabilitási tv. 3. §-a szerinti adósság állománya (hitel és egyéb hasonló kötelezettségek) 80 000 000 forint.
Az önkormányzat saját tulajdonában nem áll gazdálkodó szervezet, azonban rendelkezik részvénnyel az ELMÜ-nél.
A beszámolóban foglaltakra is figyelemmel elkészítettük a költségvetés végrehajtásáról számot adó zárszámadási rendelet tervezetet, a jelen irat mellékletében foglalt tartalommal.
A feljegyzés mellékleteként csatolt beszámoló célja, hogy – a zárszámadási rendelet megalkotása mellett - szöveges formában tájékoztassa a Képviselő-testületet.
Budajenő, 2021. május 28.
Tisztelettel:

Budai István

polgármester