Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 10. 01

Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.01.
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Általános indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény legutóbbi módosításából és a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI-rendelet hatályba lépéséből következő jogszabályi változások – melyek a közművelődés céljának és feladatának új megközelítését tükrözik – szükségessé tették a közművelődésről szóló önkormányzati rendelet ismételt felülvizsgálatát.
Az új szemléletet jól mutatja a közművelődési alapszolgáltatások megnevezése, melyek biztosítását a települések lélekszámának, illetve típusának megfelelően szabályozza.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) és (2) bekezdése értelmében a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél, a közművelődés feltételeinek biztosítása alapvetően az állam és a helyi önkormányzatok feladata. A 76. § (1) bekezdése szerint a települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása is.
A felülvizsgálat eredményeképpen javasolt új közművelődési rendelet megalkotása a korábbi hatályon kívül helyezése mellett.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A rendelet célját határozza meg és tartalmazza a rendelet hatályára vonatkozó rendelkezéseket, azaz meghatározza kikre, milyen körben és területen kell alkalmazni a rendeletet.
A 3–5. §-hoz
Azon közművelődési alapszolgálatásokat tartalmazza, amelyeket az Önkormányzat a településen nyújt a lakosok, valamint a közművelődés szereplőinek számára függetlenül azok lakóhelyétől.
Tartalmazza továbbá a rendezvénynaptárra vonatkozó általános szabályokat, valamint Budajenő Község kiemelt közművelődési rendezvényeit.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Meghatározásra kerülnek azok a feladatok, amelyeket az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátása érdekében végez. Tartalmazza továbbá a közművelődési tevékenység támogatásának általános szabályait, valamint azt, hogy az Önkormányzat törekszik a részére nyitva álló pályázati lehetőségek kihasználására. A Kult.tv. követelményeinek megfelelően, jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet az Önkormányzat.
A 8–11. §-hoz
Meghatározza a helyi közművelődési feladatok ellátásának formája, módja, szervezeti kerete és létesítményi feltételei. Tartalmazza, hogy az Önkormányzat a helyi közművelődési alapszolgáltatásai ellátását milyen területek és épületek fenntartásával biztosítja. Meghatározza továbbá, hogy a közösségi színtér (Hagyományőrzők Háza) feladatait éves munkaterv alapján látja el, annak jóváhagyására vonatkozó részletszabályokat, valamint azt, hogy Hagyományőrzők Háza Használati Szabályzata a rendelet melléklete.
A 12. §-hoz
Tartalmazza a helyi közművelődési feladatok ellátásában közreműködő szervezeteket név és székhely megjelöléssel, valamint a nyilvánosság biztosításának módját és kereteit.
A 13–15. §-hoz
Meghatározza a közművelődési feladatok ellátásának finanszírozását, személyi és tárgyi feltételek biztosítását és forrásait.
A 16. §-hoz
A közművelődési tevékenység irányítására és ellenőrzésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 17. §-hoz és a 18. §-hoz
A rendelet hatályba lépésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, valamint azt, hogy az előző 2021. évben elfogadott hasonló tárgyú rendelet hatályát veszíti.