Pilisszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

Kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 01

Pilisszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

Kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről

2022.12.01.

Pilisszentiván község Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, a 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d, pontjában kapott törvényi felhatalmazás alapján jelen rendeletben foglalt kitüntetéseket és díjakat alapít, és ezen elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét az alábbiakban szabályozza.

1. § [A DÍSZPOLGÁRI CÍM]

(1) Díszpolgári cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki a község érdekében végzett kimagasló munkájával, tevékenységével, eredményével, a község életében általános elismerést szerzett, és példamutató magatartása miatt köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím adományozható továbbá annak, aki a községi nemzetiségi kultúra és hagyományok ápolásában, őrzésében kiemelkedően dolgozik, a községi partnerkapcsolat fenntartásában, ápolásában kiemelkedően munkálkodik.

(3) Díszpolgári cím annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, szervezetnek adományozható, aki kiemelkedően jelentős szellemi alkotása, tudományos, művészi vagy sport eredménnyel, egyéb kimagasló munkával, vagy életművével országos vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

(4) A díszpolgári cím évente egy alkalommal adományozható, amelyet a Szentiván Napi ünnepség keretében kell átadni.

(5) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél jár.

(6) Posztumusz díszpolgári cím is adományozható. A Díszpolgári címet ilyen esetben a közeli hozzátartozónak kell átadni. Ebben az esetben a rendelet 2. §-ában foglalt jogosultságokat - a 2.§ (2) bekezdés d) pontja kivételével - a közeli hozzátartozó gyakorolhatja (csak egyetlen személy).

(7) Díszpolgári cím nem adományozható olyan személy részére, aki a Képviselő-testület aktív, megválasztott tagja, illetve a község hivatalban lévő polgármestere.

(8) A Díszpolgári cím adományozására a polgármester, bármely képviselő, a társadalmi szervezetek, egyházak, pártok, egyesületek vezetősége tehet javaslatot.

2. § [ A DÍSZPOLGÁR JOGOSULTSÁGAI]

(1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a jogosultságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein,

b) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségekhez mérten ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c) díjtalanul látogathatja az Önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményeit, valamint az ilyen jellegű és a sport rendezvényeit,

d) elhalálozása esetén az Önkormányzat saját halottjának tekinti, és - családja kérésére - ingyenes díszsírhelyet biztosít.

3. § [PILISSZENTIVÁNÉRT EMLÉKÉREM]

(1) Pilisszentiván község Önkormányzata további kitüntető címet hoz létre Pilisszentivánért Emlékérem néven.

(2) Pilisszentivánért Emlékérmet kaphat az a természetes vagy jogi személy, amely tevékenysége folytán valamely esetben a község érdekeit, jóhírét, megbecsülését szolgálta.

(3) Pilisszentivánért Emlékérem egy évben két alkalommal, március 15-én és október 23-án adható, legfeljebb összesen 6 db.

(4) Az Emlékérem adományozására a polgármester, bármely képviselő, a társadalmi szervezetek, egyházak, pártok, egyesületek vezetősége tehet javaslatot.

4. § [ PEDAGÓGIAI ÉRDEMEK ELISMERÉSE]

(1) Pilisszentiván Község Önkormányzata elismerésben kívánja részesíteni a pilisszentiváni gyermekek nevelése érdekében hosszú időn keresztül áldozatos oktató munkát kifejtő pedagógusokat. Ennek érdekében a Képviselő-testület az alábbiak szerint a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Általános Iskolából nyugdíjba vonuló, legalább az Iskolában 15 éves munkaviszonnyal rendelkező pedagógusokat elismerésben részesíti az alábbiak szerint:

a) az aranydiploma átvétele után (a diploma megszerzése után 50 évvel) nettó 50 000 Ft értékben

b) a gyémántdiploma átvétele után (a diploma megszerzése után 60 évvel) nettó 60 000 Ft értékben

c) a vasdiploma átvétele után (a diploma megszerzése után 65 évvel) nettó 65 000 Ft értékben

d) a rubintdiploma átvétele után (a diploma megszerzése után 70 évvel) nettó 70 000 Ft értékben.

(2) A díj adományozására az iskolaigazgató, bármely képviselő, a társadalmi szervezetek, egyházak, pártok, egyesületek vezetősége tehet javaslatot.

5. § [AZ ELISMERÉSEK ADOMÁNYOZÁSÁNAK RENDJE]

(1) Az elismerés adományozására javaslatot az átadás előtt 2 hónappal kell, illetve lehet megtenni.

(2) A helyi egyesületek, érdekképviseleti szervek és önkormányzati intézmények vezetőitől, valamint az állampolgároktól közvetlenül érkező kezdeményezéseket a polgármester közvetíti a Képviselő-testület soros ülésére.

(3) A javaslatok alapján – a közvélemény figyelembevételével – a Képviselő-testület minősített többséggel dönt az elismerés odaítéléséről (vagy oda nem ítéléséről).

6. § [AZ ELISMERÉSEK VISSZAVONÁSA]

(1) Az elismerést vissza lehet vonni, ha az abban részesített közösségellenes magatartása miatt arra érdemtelenné vált, így különösen, ha magatartásával sérti a jóerkölcsöt, közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonya fegyelmi büntetés alapján szűnt meg, vagy büntetőjogilag felelősségre vonták.

(2) Az elismerés visszavonására az 5. §.-ban rögzített eljárási szabályok az irányadóak.

(3) Az elismerést vissza kell vonni, ha az elismerésben részesített a bíróság a közügyek gyakorlásától eltiltotta.

7. § [VEGYES ÉS ZÁRÓRENDELKEZÉSEK]

(1) Az elismerésben részesítettekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) Az elismerésekkel járó költségek fedezetét a Hivatal költségvetésében biztosítani kell.

(3) A díszoklevél formáját és tartalmát a képviselő-testület határozatban állapítja meg, amelyet ezen rendelet mellékleteként kell kezelni.

(4) Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba.

(5) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a módosított 19/2007.(X.16.) számú önkormányzati rendelet.