Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 4/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 09- 2022. 12. 09

Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 4/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.12.09.

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet fogadja el:

1. § Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a temető főbejáratánál kell közzétenni.​”

2. § (1) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani. A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, a látogatókat megbotránkoztatja.​ A temetőbe állatot- kivéve vakvezető kutya - bevinni tilos.”

(2) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Síremlék építéséhez az építőanyagok beszállítása gépjárművel indokolt ideig történhet. Temetés napján építőanyagok beszállítása tilos és építési tevékenység a temetés időtartama alatt nem folytatható. A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy annak eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.​”

(3) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A temetőben munkát végző vállalkozó, vállalkozás köteles az üzemeltetőnek bejelenteni a temetőben végzendő munkák jellegét, a vállalkozó nevét és elérhetőségét (székhely, telefonszám), tevékenység időpontját, víz, vagy áram felhasználási igényét. A vállalkozó a befejezését követően köteles a munkavégzés során keletkezett hulladékot elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni.”

(4) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A vállalkozónak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a temető látogatóinak kegyeletgyakorlását, a temető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarja.

(7) Az (5) és (6) bekezdésben foglalt előírások be nem tartása esetén a temetőben végzett munkavégzést a fenntartó korlátozhatja, megtilthatja.”

3. § (1) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 4. § (2)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre, konténerbe szabad tenni.

(3) A temetőben tilos

a) kő, beton továbbá egyéb kommunális hulladék konténerben való elhelyezése,

b) a szemetelés,

c) a növényi és a sírokról, sírboltról származó hulladék sírok között tárolása,

d) a sírokat, sírokra ültetett növényeket megrongálni, a temetőben nyíló és ott elhelyezett virágokat a temetőből kivinni

e) sírok díszítését megrongálni, megcsonkítani, díszítő tárgyakat illetéktelen személynek elvinni, vagy eltávolítani,

f) minden olyan magatartás, amely a temető zöldfelületét, útjait, parkosítási tevékenységét érinti.

(4) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását, elvégezni, a síremlék állagának megóvásáról – a balesetek elkerülése végett – gondoskodni. A temetőlátogatók kötelessége a temetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása. A temető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz. A gyertyát, mécsest úgy kell elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen. A temető területén belül kizárólag a temetési helyre lehet növényeket ültetni.

(5) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(6) A temető fenntartását Erdőkertes Község Önkormányzata látja el.

(7) Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat az önkormányzat temetőgondnok alkalmazásával látja el.”

(2) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (8)–(18) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A temetőben fát csak fenntartó ültethet.

(9) A temető fenntartója gondoskodik a ravatalozó tisztántartásáról, a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek biztosításáról.

(10) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.

(11) A vízvételi lehetőséget a temető területén a temető tulajdonosa biztosítja.

(12) A temető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen víz.

(13) A sírhelyre csak olyan növény helyezhető el, mely a sírhelyek közötti távolság megtartását biztosítja.

(14) A sírok mellé ülőpadot elhelyezni, a sírhely környezetétől függően, a temető üzemeltetőjének hozzájárulásával lehet.

(15) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről a temető fenntartója köteles gondoskodni. A temetőben keletkezett hulladék gyűjtésére hulladéktárolókat kell biztosítani, hulladéktároló konténereket kell elhelyezni. A tároló edények, konténerek ürítéséről és elszállításáról heti rendszerességgel vagy szükség szerint kell gondoskodni.

(16) A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékokat, szemetet lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad. A temető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

(17) Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés, bontás befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

(18) A temető fenntartója jogosult és köteles az engedélyköteles, de engedéllyel nem rendelkező vagy nem az engedély szerint elhelyezett, a temető rendjét zavaró tárgyakat növényeket eltávolítani.”

4. § (1) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 5. § (3)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A temetőben a következő temetkezési helyek biztosítottak: koporsós sírhelyek, urnás sírhelyek, urnafülkék (kolumbáriumok), sírboltok építésére kijelölt helyek. A sírhely egyes vagy kettes sírhely lehet.

(4) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely: 210 cm x 90 cm

b) kettős sírhely: 210 cm x 190 cm.

(5) A sírhely egymástól való oldaltávolsága 60 cm.

(6) A hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető.

(7) Urnasírhely területe 80 x 60 cm, melyben legfeljebb négy urna elhelyezése engedélyezett

(8) Az urnafülke 30x30 cm, egy urna elhelyezésére alkalmas.”

(2) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (9)–(11) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A kegyeleti jogok gyakorlása céljából törvény alapján nyilvántartásokat kell vezetni.

(10) Az üzemeltető gondoskodik a nyilvántartó könyvek vezetéséről, a tárolt személyes adatok biztonságáról.

(11) A sírhely kijelölése igény szerint a sírhely nyilvántartás alapján történik. Az igényt a temetőgondnoknál kell benyújtani.”

5. § (1) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama valamennyi temetkezési hely típus esetén 25 év, vagy az utolsó koporsó rátemetésének, urna elhelyezésének napjától számított 25 év.”

(2) Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A ravatalozó használatáért díjat kell fizetni. A díjat jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.”

6. § Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználatért, áramvételezésért a jelen rendelet 1. mellékletében foglalt temető fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni.”

7. § Az Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének című 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

8. § Ez a rendelet 2022. december 9-én lép hatályba.

1. melléklet a 9/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet