Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

A temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 4/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 09

Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.09.
A temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 4/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A helyi önkormányzat helyben biztosítható közfeladata Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. év CLXXXIX. tv. 13. §-ában felsorolt településüzemeltetési feladatok között a köztemetők kialakítása és fenntartása.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 3. §-a értelmében a temető a település közigazgatási területén belüli, beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak. A köztemető az önkormányzat tulajdonában lévő temető. Kegyeleti közszolgáltatás a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége. A köztemető fenntartója Erdőkertesen a települési önkormányzat. A temetőkről szóló törvény rendelkezései alapján a köztemető esetében a temető használatának rendjéről szóló szabályokat, a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét önkormányzati rendeletben kell meghatározni. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. tv. 147. § (1)-(2) bekezdése értelmében 2020. december 19. napjától 2022. június 30. napjáig a helyi önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv által nyújtott szolgáltatásért megállapított díj mértéke nem lehet magasabb, mint ugyanazon díjnak 2020. december 18. napján hatályos és alkalmazandó mértéke.
Az önkormányzat 2021. évben is a 2020-ban alkalmazott díjmértékeket alkalmazta. A díjak felülvizsgálatára került sor, melynek eredményeként az önkormányzat által nyújtott temetkezési szolgáltatás díjának emelése szükségessé vált.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. és a törvény végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet rendelkezéseinek figyelembevétel módosításra kerülnek a temetőlátogatókra vonatkozó szabályok, valamint a temető üzemeltetésére vonatkozó rendelkezéseket is kiegészítettük. A temetőben vállalkozási tevékenységet végzőkre vonatkozó rendelkezések is változtak.