Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete

Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V.10.) önkormányzati rendelete az egyéb települési támogatásokról

Hatályos: 2023. 09. 15

Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete

Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V.10.) önkormányzati rendelete az egyéb települési támogatásokról

2023.09.15.

Nagytarcsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8., valamint 8a. pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RÉSZ

1. § E rendelet célja, hogy Nagytarcsa Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) megállapítsa azokat a szabályokat, melyek alapján az Önkormányzat a rendeletben meghatározott élethelyzetekben támogatást nyújt.

2. § E rendelet hatálya, az egyes támogatási formáknál meghatározottak szerint Nagytarcsa Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyekre terjed ki.

KÜLÖNÖS RÉSZ

1. Babacsomag

3. § (1)1 Az Önkormányzat Babacsomagot juttat minden olyan Nagytarcsa Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező gyermek részére, aki 2023. február 11. napját követően született, és születését vagy örökbe fogadását megelőzően legalább egyik szülője életvitelszerűen Nagytarcsa közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

(2)2 A Babacsomag természetben nyújtott támogatás, mely gyermekgondozást segítő tárgyakat, valamint Nagytarcsa címerével ellátott emléklapot tartalmaz.

(3) A támogatást egy gyermek után csak az egyik szülő, külön élő szülők esetében a gyermekkel egy háztartásban élő szülő jogosult igénybe venni. Nem jogosult a természetbeni támogatásra a szülő, ha a szülői felügyeleti jogát bíróság korlátozta vagy megszüntette, vagy a gyermek gyermekvédelmi szakellátásba került.

(4) A Babacsomag családhoz történő eljuttatásáról a Nagytarcsa Község Önkormányzatának polgármestere (a továbbiakban: Polgármester) a Védőnői Szolgálaton keresztül gondoskodik.

(5) A Babacsomag iránti kérelmet a gyermek születését követő 6 hónapon belül az e rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(6) A jogosultsági feltételek ellenőrzése után a Polgármester átruházott hatáskörben határozattal dönt a jogosultság megállapításáról.

2. 70 éven felüliek karácsonyi támogatása

4. § (1) Nagytarcsa Község Képviselő-testülete évente egy alkalommal támogatást nyújt azoknak a 70 év feletti, Nagytarcsa község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező személyeknek, akik a támogatás megítélésének évében betöltik a 70. életévüket.

(2) A támogatásra jogosultságot a lakóhely tekintetében a tárgyév december 1-jén fennálló állapot alapozza meg. A támogatás alanyi jogon jár, azt kérelmezni nem kell.

(3) A támogatás természetbeni (vásárlási utalvány, élelmiszercsomag, stb.) vagy pénzbeli támogatás formájában nyújtható.

(4) A támogatás mértéke az éves költségvetésben meghatározott pénzügyi keretnek megfelelő összeg, de maximum 20.000 Ft-ig terjedhet személyenként.

ZÁRÓ RÉSZ

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdése a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.