Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a zaj elleni védelem helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 02

Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a zaj elleni védelem helyi szabályairól

2023.01.02.

Veresegyház Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a zaj elleni védelem helyi szabályairól a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a lakosság nyugalmának és pihenésének biztosítása, az emberi egészség és környezet védelme érdekében korlátozza a lakosság nyugalmát indokolatlanul zavaró zajjal járó tevékenységek végzését.

A rendelet hatálya

2. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed Veresegyház város teljes közigazgatási területére, valamint az ott állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve ott bármely tevékenységet folytató valamennyi személyre, ide értve a magánszemélyeket, a jogi személyeket és a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezeteket is, aki az e rendelet hatálya alá tartozó tevékenységet végez.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) az állami és önkormányzati rendezvényekre,

b) a december 31. napján 18.00 órától következő év január 1. napján 08.00 óráig tartó rendezvényekre,

c) vagyonvédelmi célokat szolgáló, intenzív hangjelzéssel üzemelő riasztó berendezésekre, a természeti csapás elhárítása, az emberi élet és egészség megóvása érdekében, valamint azonnali hibaelhárítás vagy más fontos közérdekű célból keletkező zajra.

Fogalom meghatározások

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. hangosító berendezés: bármely hangszóró vagy műsorforrás, beleértve az élőzene, élő műsor szolgáltatására szolgáló eszközt, berendezést;

2. rendezvény: hangosítást igénylő, szervezett formában, meghatározott célból szervezett művészeti, tudományos, közművelődési, társadalmi, sport, szórakoztató, vendéglátó és kulturális célú esemény;

3. alkalmi rendezvény: előre meghatározott alkalomból és időben tartott, legfeljebb 8 napon át tartó esemény, amely olyan helyszínen kerül megrendezésre, amely alaprendeltetése szerint nem az adott jellegű rendezvény tartására szolgál;

4. közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek a közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott részét;

5. hűtését és/vagy fűtését ellátó berendezés: olyan kültéri egységgel rendelkező berendezés, mely zárt térben mesterséges hőmérsékletet tud létrehozni;

6. lakás: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel;

7. közvetlen szomszéd: társasház esetében a lakás alatti és feletti, illetve a vele falszomszédságban lévő lakások, kertes ingatlanok esetében az ingatlannal érintkező telekszomszédok.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

Közterületi alkalmai rendezvények

4. § (1) Közterületi alkalmi rendezvény nem tartható oktatási-nevelési, egészségügyi, szociális és időseket ellátó intézmény 100 méteres körzetében.

(2) Közterületen megtartott alkalmi rendezvényen hangosító berendezés csak a jegyzőhöz benyújtott bejelentés alapján üzemeltethető.

(3) A közterületi alkalmi rendezvény szervezője az alkalmi rendezvény megkezdése előtt legalább 15 nappal köteles a jegyzőnél, mint környezetvédelmi hatóságnál a bejelentést megtenni.

(4) A közterületi alkalmi rendezvény szervezője köteles a jegyző által záradékolt kérelem másolatát a rendezvény helyszínén tartani és az ellenőrzésre jogosult hatóság részére az ellenőrzés során azt bemutatni.

(5) Közterületi alkalmi rendezvényen működtetett hangosító berendezés folyamatos üzemelési időtartama nem haladhatja meg a 2 órát.

Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységek

5. § (1) Bármilyen létesítményt, hangosító berendezést üzemeltetni vagy tevékenységet folytatni csak úgy szabad, hogy a létesítmény környezetében, illetve a tevékenység hatókörében keletkező zaj a lakókörnyezet nyugalmát jelentős mértékben ne zavarja.

(2) A lakásokban, hétvégi házakban, üdülőkben napszaktól függetlenül tartózkodni kell minden, a mások nyugalmát indokolatlanul zavaró zajos magatartástól és tevékenységtől.

(3) Lakóépületben híradástechnikai és szórakoztató eszközök csak úgy működtethetőek, hogy azok mások nyugalmát ne zavarják.

(4) A lakóépületben — különösen a társasházi lakásokban — zajt okozó háztartási gépek használata

a) munkanapokon 06:00-22:00 óra

b) szombaton: 07:00-19:00 óra

c) vasárnap és ünnepnapokon 10:00 és 14:00 óra között lehetséges.

(5) A lakóépületben — különösen a társasházi lakásokban — zajt okozó egyéb gépek használata, illetve zajjal járó szerelési munka végzése

a) munkanapokon 8:00 és 20:00 óra,

b) szombaton: 8:00 és 14:00 óra között lehetséges.

(6) A jelen paragrafus szerinti korlátozás nem érinti az azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítási vagy életveszély elhárítására irányuló munkavégzést.

6. § (1) Az ének és zene gyakorlása munkanapokon 8:00 és 14:00, illetve 16:00 és 20:00 óra, szombaton 8:00 és 14:00 óra, vasárnap és ünnepnapokon 10:00 és 14:00 óra között folytatható.

(2) Az ének és zene oktatása az (1) bekezdésben meghatározott időpontokban akkor lehetséges, ha ahhoz a közvetlen szomszédok többsége írásban hozzájárult.

(3) A kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenység (például robbanómotoros fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor működtetés) – kivéve az azonnali kár- és balesetveszély elhárítására irányuló munkavégzést–

a) hétköznapokon 7:00 óra és 20:00 óra között,

b) szombaton 9:00 óra és 14:00 óra között végezhető.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott tevékenység ünnepnapon és vasárnap nem végezhető.

(5) Amennyiben a társasházi lakóépület házirendje ettől szigorúbban nem rendelkezik, lakásokban építési tevékenység

a) hétköznap 7:00 óra és 20:00 óra között,

b) szombaton 9:00 óra és 14:00 óra között végezhető.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott tevékenység – a kárelhárítás esetét kivéve – vasárnap és ünnepnapon nem végezhető.

7. § A hűtését és/vagy fűtését ellátó berendezés (klíma, hőszivattyú) elhelyezésének tervezése, beépítése és üzemeltetése során be kell tartani a mindenkor hatályos jogszabályokban foglalt, övezeti kategória szerinti zajterhelési határértékeket.

8. § Családi rendezvények - névnap, születésnap, ballagás, egyéb ünnepi események – tartásán - mások számára hallható módon - gépi zene működtetése 22:00 óráig megengedett.

Különleges zajkeltéssel kapcsolatos előírások

9. § (1) Veresegyház város egész területén mobil szabadtéri műsorszórás, valamint mozgó árusító jármű tevékenysége munkanapokon 8.00-20.00 óra között, pihenő és munkaszüneti napokon 09.00-19.00 óra között folytatható.

(2) Mobil hangosító berendezés, valamint jármű álló helyzetben nem üzemeltethető.

(3) A riasztóberendezéssel ellátott kereskedelmi vagy vendéglátó egység üzemeltetője köteles gondoskodni az üzletben a riasztóberendezés — ok nélküli — bekapcsolásából eredő, a környező lakosság nyugalmának zavarását előidéző hanghatások megszűntetéséről, továbbá az üzletben kívülről jól látható helyen a riasztóberendezés bekapcsolása esetén értesítendő személyek elérhetőségét tartalmazó tábla elhelyezéséről.

III. Fejezet

Eljárási szabályok

10. § (1) Az e rendeletben meghatározott közterületi alkalmi rendezvényekkel kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyekben – átruházott hatáskörben – a jegyző jár el.

(2) Az e rendeletben meghatározott önkormányzati hatósági ügyekben az eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései szerint kell lefolytatni.

(3) Az e rendelet hatálya alá nem tartozó zajkeltéssel járó tevékenységekkel kapcsolatos eljárás lefolytatására a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet előírásait kell alkalmazni.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

11. §1

12. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.