Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2019. (XI.15.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2021. 03. 13

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2019. (XI.15.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2021.03.13.

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) és (6) bekezdésével kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az e rendeletben foglalt rendelkezések a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) meghatározott adóalanyokra és adótárgyakra terjednek ki, a rendeletben foglalt eltérésekkel.

(2) Sülysáp város közigazgatási területén a következő helyi adók kerülnek alkalmazásra:

a) magánszemély kommunális adója,

b) építményadó,

c) telekadó,

d) helyi iparűzési adó.

(3) E rendelet alkalmazásában

a) állami támogatás: az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 2. § 1. pontja szerinti támogatás,

b) család: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti közösség,

c) egy és ugyanazon vállalkozás: az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti vállalkozás,

d) gazdasági tevékenység: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 6. §-a szerinti tevékenység,

e) jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti bevétel.

2. Magánszemély kommunális adója

2. § (1)1 Adóköteles a telek – kivéve, ha a területe kisebb 250 m2-nél vagy nem rendelkezik közterület-kapcsolattal, a lakás, ennek hiányában az ingatlanon álló egy darab egyéb, a Htv. 11. §-a szerinti adótárgy, kivéve a gazdasági tevékenység céljára szolgáló ingatlant, ingatlanrészt.2

(2) Az adó évi mértéke adótárgyanként 7000 Ft, külterületi adótárgy esetében ennek 60 %-a.

3. § (1) A Htv.-ben meghatározottakon túl kérelmére 50 % kommunális adó kedvezmény illeti meg azt a magánszemélyt, aki

a) a 70. életévét a tárgyi adóévet megelőzően betöltötte,

b) az adótárgyat képező ingatlanban életvitelszerűen és egyedül él,

c) egyéb lakóingatlannal nem rendelkezik és

d) jövedelme kizárólag öregségi nyugellátásból vagy egyéb szociális ellátásból származik.

(2) A Htv.-ben meghatározottakon túl az adókötelezett kérelemére mentes a magánszemély kommunális adójának megfizetése alól az az adótárgy, amelyre vonatkozóan tárgyév január 1-jén települési lakásfenntartási támogatás volt érvényben.

(3) Kérelmére az önkéntes tűzoltó egyesület szaktevékenységet végző tagja 50 %-os adókedvezményben részesül.

3. Építményadó

4. § (1) Az adó alapja

a) az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete,

b)3

(2) Az adó évi mértéke

a) 100 Ft/m2 az (1) bekezdés a) pontja szerint számított adóalapra vetítve,

b)4

(3) Mentes az építményadó hatálya alól a magányszemély adóalany, kivéve a gazdasági tevékenység céljára szolgáló adótárgy vonatkozásában.

4. Telekadó

5. § (1) Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

(2) Az adó évi mértéke 80 Ft/m2 az (1) bekezdés szerint számított adóalapra vetítve, de adótárgyanként legfeljebb 40.000 Ft.

(3) Mentes a telekadó

a)5 hatálya alól a magányszemély adóalany, kivéve a gazdasági tevékenység céljára szolgáló adótárgy vonatkozásában,

b) megfizetése alól az építési tilalom alatt álló telek a tilalom ideje alatt.

5. Helyi iparűzési adó

6. § (1) Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke 1,7 %.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke

a) építőipari tevékenység esetén 5.000 Ft / naptári nap,

b) egyéb iparűzési tevékenység esetén 1.500 Ft / naptári nap,

(3) A helyi iparűzési adó vonatkozásában, kizárólag a helyi területi ellátási kötelezettségéből eredő háziorvosi tevékenységével összefüggésben 50 % adókedvezmény illeti meg a háziorvosi szolgáltatót (háziorvos, gyermekorvos, fogorvos), ha annak vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

7. § (1) Az 5. § (3) bekezdésében meghatározott adókedvezmény formájában nyújtott támogatás csekély összegű támogatásnak minősül, amelyet kizárólag az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (HL L 352, 2013. 12.24. 1.o) (a továbbiakban 1407/2013/EU bizottsági rendelet) szabályai alapján lehet nyújtani.

(2) A kedvezményezett az adókedvezmény következtében megszerzett előnyt – az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikke (2) bekezdésének kivételével – nem használhatja az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikkének (1) bekezdésében meghatározott kivételek szerinti célokra, továbbá – az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (2) bekezdésének megfelelően – közúti kereskedelmi árufuvarozás ellenszolgáltatás fejében történő végzése céljából teherszállító jármű vásárlására.

(3) A kedvezményezettnek az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 5. cikkének (1) bekezdése figyelembevételével – az ott meghatározott feltételek teljesítésének megállapítására alkalmas módon – nyilatkoznia kell a részére a támogatás odaítélésének évében és az azt megelőző két pénzügyi évben nyújtott csekély összegű támogatások támogatástartalmáról. A nyilatkozatminta jelen rendelet 1. mellékletét képezi.

(4) A kedvezményezett és az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti, egy és ugyanazon vállalkozás részére a folyó pénzügyi évben, valamint az azt megelőző két pénzügyi év során az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján odaítélt csekély összegű támogatások bruttó támogatástartalma tagállamonként nem haladhatja meg a 200.000 eurónak, közúti kereskedelmi árufuvarozást ellenszolgáltatás fejében végző vállalkozások esetében a 100.000 eurónak megfelelő forintösszeget, figyelembe véve az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikkének (8) és (9) bekezdését is. Az átváltásnál az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 35. §-a alapján kell eljárni.

(5) Az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott csekély összegű támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2012. április 25-i 360/2012/EU bizottsági rendeletnek (HL L 114., 2012.4.26., 8. o.) megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással a 360/2012/EU bizottsági rendeletben meghatározott felső határig halmozható. Az 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű támogatás más csekély összegű támogatásokról szóló rendeleteknek megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikkének (2) bekezdésében meghatározott felső határig halmozható.

(6) A csekély összegű támogatás nem halmozható azonos támogatható költségek vonatkozásában vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatással, ha a támogatások halmozása túllépi bármely csoportmentességi rendeletben vagy a Bizottság által elfogadott határozatban az egyes esetek meghatározott körülményeire vonatkozóan rögzített maximális intenzitást vagy összeget.

(7) A támogatást nyújtó (önkormányzat) írásban tájékoztatja a kedvezményezettet a támogatás bruttó támogatási egyenértékben kifejezett összegéről és arról, hogy az csekély összegűnek minősül. Az igazolásminta jelen rendelet 2. mellékletét képezi.

(8) A kedvezményezettnek a támogatáshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő 10 évig meg kell őriznie, és a támogatást nyújtó ilyen irányú felhívása esetén a támogatott köteles azokat bemutatni. A csekély összegű támogatási jogcímen nyújtott támogatásokról az Európai Bizottság kérésére 20 munkanapon belül információt kell szolgáltatni

6. A helyi adókötelezettség teljesítése

8. § (1) Az e rendeletben szabályozott helyi adókkal kapcsolatos ügyintézés papír alapon, illetve elektronikus úton is teljesíthető. Az önkormányzati adóhatóság az adatszolgáltatások és bevallások megtételéhez nyomtatványokat és elektronikus űrlapokat rendszeresít, melyeket az önkormányzat honlapján (www.sulysap.hu), illetve az E-Önkormányzat Portál felületén tesz közzé.

(2) Amennyiben az adózó helyett annak képviselője jár el, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz, illetve azt, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adókötelezettségekre terjed ki. A képviseleti jogosultság igazolásának hiányában a képviselő által tett cselekményekhez joghatás nem fűződik.

(3) A helyi adók megfizetése évente két egyenlő részletben, átutalással vagy postai csekk útján teljesíthető pótlékmentesen:

a) első részlet március hó 15. napjáig,

b) második részlet szeptember hó 15. napjáig.

7. A kedvezmény és mentesség iránti kérelmek elbírálása

9. § (1) Az adókedvezményről az adóhatóság az adózó által szolgáltatott adatok és dokumentumok alapján dönt. Az adókedvezmény vagy -mentesség igénybevételéhez az annak alapját képező jogosultság jogosult szerv általi igazolása szükséges.

(2) A kedvezmény attól az adóévtől kezdődően vehető igénybe, amelytől arra az adózó jogosulttá válik és jogosultságát az önkormányzati adóhatóság felé igazolja. Korábbi adóévekre visszamenőlegesen a jogosultság nem igazolható.

(3) Nem jogosult adókedvezményre vagy -mentességre az az adóalany

a) akinek az adóév első napján hátralékos köztartozása van,

b) akinek az adóév első napján Sülysáp Város Önkormányzatával, annak szerveivel, intézményeivel (a továbbiakban együttesen: önkormányzat) szemben lejárt tartozása, így különösen ingatlan vételár hátraléka, lakbér-, egyéb bérleti díj, intézményi (étkezési) térítési díj, közterület használati díj tartozása, az önkormányzat általi termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtásához kapcsolódó egyéb tartozása, az önkormányzattal kötött bármiféle szerződés teljesítésében elmaradása áll fenn;

c) akit a tárgyévet megelőző évben jogerősen közigazgatási bírsággal sújtottak.

(4) Az az adóalany, aki a helyi adókkal, kedvezményekkel, mentességekkel kapcsolatosan valótlan, megtévesztő vagy szándékosan hiányos tartalmú nyilatkozatot tesz, három évig nem részesülhet helyi adókedvezményben.

(5) Nem érvényesíthető a 2. § (2) bekezdés szerinti csökkentett adómérték, illetőleg mentesség vagy kedvezmény azon adótárgy vonatkozásában, amely az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel.

8. Záró rendelkezések

10. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv., az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény és az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény előírásit kell alkalmazni.

(2) Ez a rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.

(3) Ez a rendelet az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU bizottsági rendeletnek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

(4) Hatályát veszti Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 15/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete, valamint az ebrendészeti hozzájárulásról szóló 24/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelete.

Horinka László
polgármester

dr. Tóth Krisztina
jegyző

1

Módosította: 2/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2020. február 1-től.

2

Módosította: 3/2021. (III. 12.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2021. március 13-tól.

3

Hatályon kívül helyezte: 3/2021. (III. 12.) önkormányzati rendelet 3. § (2). Hatálytalan: 2021. március 13-tól.

4

Hatályon kívül helyezte: 3/2021. (III. 12.) önkormányzati rendelet 3. § (2). Hatálytalan: 2021. március 13-tól.

5

Módosította: 3/2021. (III. 12.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2021. március 13-tól.