Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (III.30.) önkormányzati rendelete

a települési víziközmű-hálózatokhoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2022. 04. 30

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (III.30.) önkormányzati rendelete

a települési víziközmű-hálózatokhoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2022.04.30.

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésével, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 21. pontjával, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésével kapott feladatkörében, illetve felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon ingatlanra, amely vonatkozásában a Sülysáp Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő ivóvíz-, illetve szennyvízközmű (a továbbiakban együttesen: víziközmű) létesítésekor társulati érdekeltségi hozzájárulás nem került megállapításra, azonban rá kívánják csatlakoztani a víziközmű-hálózatra.

(2) Megfelelő módon e rendelet szabályait kell alkalmazni abban az esetben is, ha egy a víziközmű-hálózatra már rácsatlakozott ingatlanon újabb rákötés létesül, függetlenül attól, hogy a meglevő csatlakozás társulati érdekeltségi hozzájárulás megfizetése ellenében létesült.

2. § E rendelet alkalmazásában

1. utólagos közmű csatlakozás: azon ingatlan víziközmű-hálózathoz való csatlakozása, amely vonatkozásában az érdekelt a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

2. ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy ha önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több önálló rendeltetési egység található, az önálló rendeltetési egység.

3. érdekeltségi egység: beépített ingatlan esetében egy háztartás vagy más üzemeltetett egység, amely szolgáltatási szerződést köt a közmű üzemeltetőjével; beépítetlen ingatlan esetében a városrendezési tervnek és építésügyi szabályoknak megfelelő mértékű kialakított, vagy kialakítható építési telek.

4. érdekelt: az a személy, akinek érdeke fűződik a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozáshoz.

5. közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátásának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.

2. Az utólagos közmű csatlakozás pénzügyi feltételei

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt – kivéve az önkormányzatot – közmű csatlakozási hozzájárulást köteles fizetni.

(2) A közmű csatlakozási hozzájárulás érdekeltségi egységenkénti mértéke:

a)1 ivóvízhálózatra történő csatlakozás esetén ötvenezer forint, kivéve a Szél utcát, ahol százharmincezer forint,

b) szennyvízhálózatra történő csatalakozás esetén kettőszázhuszonötezer forint.

(3) A (2) bekezdés szerinti összegek 2020. december 31. napjáig érvényesek, ezt követően évente január 1-jével a KSH által kiadott előző évi átlagos fogyasztói árindex mértékével nőnek, azzal, hogy az árindex csökkenése esetén az előző évi összeg marad érvényben.

(4) A közmű csatlakozási hozzájárulást annak kell megfizetnie, akinek a rácsatlakozás érdekében áll. A befizetés az önkormányzat központi költségvetési számlájára átutalással, vagy készpénzben az önkormányzat Polgármesteri Hivatalban működő házipénztárában teljesíthető.

(5) A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentesség nem adható, azonban az ingatlan vonatkozásában rendelkezési joggal rendelkező magánszemély részére – kérelmére – 12 havi részletfizetési kedvezmény biztosítható.

(6) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről a polgármester igazolás ad ki az érdekelt részére.

(7) A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése vagy a részletfizetési megállapodás aláírása a víziközmű-hálózatra történő rákötési jogot biztosítja, a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozás költségeit – különösen tervezés, kivitelezés – a közmű csatlakozási hozzájárulás nem tartalmazza, és annak elvégzésére sem jogosít fel.

3. Az utólagos közmű csatlakozás műszaki feltételei

4. § (1) A víziközmű hálózatra rácsatlakozni kizárólag a közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozó igazolás birtokában lehet.

(2) A csatlakozás műszaki feltételeit és annak költségeit a víziközmű-hálózat üzemeltetője határozza meg.

(3) Amennyiben a rácsatlakozás megvalósítása a közterület felbontásával jár, előzetesen közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni az út kezelőjétől.

4. Vegyes és záró rendelkezések

5. § (1) A közmű csatlakozási hozzájárulás behajtására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba; rendelkezéseit minden a hatálya alá eső utólagos közműcsatlakozás vonatkozásában alkalmazni kell.

Horinka László s.k.
polgármester

dr. Tóth Krisztina s.k.
jegyző

1

A 3. § (2) bekezdés a) pontja a Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.