Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátások helyi körzeteiről szóló 5/2016. (IV. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 27
az egészségügyi alapellátások helyi körzeteiről szóló 5/2016. (IV. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A járási tisztifőorvos megkeresése nyomán – a védőnők engedélyezettnél nagyobb munkaidőt eredményező leterheltségének csökkentése érdekében – a Képviselő-testület 89/2021. (IX. 23.) ÖKT határozatával döntött arról, hogy a jelenlegi három helyett négy védőnői körzetet alakít ki, oly módon, hogy a negyedik körzet lehetőség szerint fél munkaidős állással betölthető legyen.
Időközben ennek szakmai feltételei tisztázódtak, és a Védőnői Szolgálat, valamint a járási vezető védőnő egyeztetése nyomán kialakításra került a negyedik körzet. Illetőleg Molnárné Nyúzó Tímea személyében kollégát is sikerült találni az új félállású munkakörbe.
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bek. d) pontja alapján a védőnői ellátás az önkormányzat által ellátandó egészségügyi alapellátások körébe tartozik, melynek körzeteit a törvény 6. § (1) bekezdése alapján rendeletben kell megállapítani és kialakítani. A körzetek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az országos tisztifőorvos, valamint a működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv véleményét is.
Az új védőnő alkalmazására az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, mely alapján az egészségügyi szolgálati jogviszony egészségügyi szolgálati munkaszerződéssel jön létre.