Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.05.01.
a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület döntött arról, hogy tanyagondnoki szolgáltatást biztosít a külterületen élő lakosság megfelelőbb ellátása érdekében.
Ezzel kapcsolatosan már elfogadásra került a feladat ellátására kijelölt Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központ Szervezeti és működési szabályzatának, valamint Szakmai programjának módosítása, illetve folyamatban van a működési engedély megszerzése is.
Mindemellett szükség van a szolgáltatás önkormányzati rendeletben való szabályozására is, amit a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosításával javasolok megtenni.
Egyrészről a tanyagondnoki szolgáltatás legalább 70 és legfeljebb 400 lakosságszámú - külön jogszabályban meghatározott - külterületi vagy egyéb belterületi lakott helyen működtethető, és a mennyiben a helyi sajátosságok alapján a tanyagondnoki szolgáltatás több tanyagondnok közreműködésével valósítható meg, a tanyagondnokok által ellátandó körzetek határait - figyelemmel a lakosságszám korlátra - a fenntartó települési önkormányzat rendeletben határozza meg.
Miután Sülysáp város külterületi részein jelenleg 544 lakos él lakcím vagy tartózkodási hely címén, két körzet létrehozása indokolt.
Másrészről rendeletben kell meghatározni a tanyagondnoki szolgáltatás részletes feladatait is, figyelemmel arra, hogy a tanyagondnoki szolgáltatás célja a külterületi lakott helyek intézményhiányából és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.