Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 27

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.05.27.
az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
A polgármester a zárszámadás keretében számol be a testületnek az önkormányzat gazdálkodásáról és az éves költségvetési rendeletben meghatározott feladatok végrehajtásáról. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 91. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő, és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az Áht. 87. § b) pontja alapján a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján a költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást (továbbiakban: zárszámadást) kell készíteni, és a zárszámadás során valamennyi bevételről és kiadásról el kell számolni.
Az Áht. 23. § (2) a) pontja szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási bontásban szükséges megjeleníteni könyveinkben.
1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
Magyarország Alaptörvénye a közpénzekkel kapcsolatban megfogalmazza az átláthatóság követelményét, melynek érvényesítése az új államháztartási törvény egyik kiemelt feladata.
A hatályos számviteli törvény 178. § (1) a) pontja és az Áht. 109. § 33. pontja alapján az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Kormányrendelet szabályozza a könyvvezetési és beszámolási kötelezettséget.
A könyvvezetési és beszámolási feladatokat az államháztartási számviteli kormányrendelet kétfelé bontja. A pénzügyi számvitel szabályozza a vagyonváltozásokat, sajátos előírások mentén korlátozott mértékben igyekszik bemutatni eredményszemléletben a közfeladat ellátás költségeit és eredményét (1-9 számlaosztály). A költségvetési számvitel az államháztartási gazdálkodás viteléhez szükséges információk biztosítását: az előirányzatokat és ehhez kapcsolódó teljesítéseket (költségvetési és finanszírozási kiadásokat és bevételek), valamint a kötelezettségvállalásokat és halmozott követeléseket elkülönítve a 0. számlaosztályban számolja el. Ezen előírások következménye, hogy a mozgásokat egyszer a pénzügyi számvitelben kell elszámolni, egyszer a költségvetési számvitelben.
A számviteli osztályozáson túl a kormányzati funkciók és államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII. 7.) PM rendelet alapján egy másik szemlélet szerint kell a bevételeket és kiadásokat elszámolni. A rendelet kimondja, hogy a költségvetési számvitelben a bevételeket és kiadásokat azokon a kormányzati funkciókon számoljuk el, amelyek érdekében azok felmerültek.
A költségvetési és pénzügyi számvitel szerinti elszámolás miatt elvárás a két szemlélet szerinti egyezőség ellenőrzése.
Az önként vállalt feladatok köre az önkormányzat ágazati feladatait áttekintve szinte minden területen megjelent, úgymint a sport, a kulturális élet, a hitélet, az ifjúságvédelem és - nevelés, a szociális és idősellátás, a közrend-közbiztonság stb. területén. Ezt támasztják alá a beszámolóban kimutatott pénzeszközátadások (alapítványoknak, egyesületeknek, civil szervezeteknek stb.) összegei.
Az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait saját költségvetési szerveivel, intézményeivel, általa alapított gazdasági társaság segítségével, valamint vásárolt közszolgáltatások révén látta el, ily módon teljes körűen gondoskodott azon feladatok ellátásáról, melyeket a törvények, rendeletek számára előírtak.
A költségvetési intézmények feladatai az alapító okiratokban, míg az egyéb módon ellátott feladatok szerződésekben kerültek rögzítésre.
A Sülysáp Város Önkormányzata által ellátandó közszolgáltatási feladatok körét 2021. évben is elsősorban a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben előírtak, ezen túlmenően pedig szakmai-ágazati törvények, rendeletek határozták meg.
Önként vállalt feladataink körébe tartozik a civil szervezetek támogatása, valamint a bölcsőde és a helyi közösségi közlekedés működtetése.
Az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait saját költségvetési szerveivel, közszolgáltatások révén látta el, ily módon teljes körűen gondoskodott azon feladatok ellátásáról, melyeket a törvények, rendeletek számára előírtak.
A költségvetési intézmények feladatai az alapító okiratokban, míg az egyéb módon ellátott feladatok szerződésekben kerültek rögzítésre.
Az ivóvízellátás és a települési szennyvíz kezelése a Tiszamenti Regionális Vízgazdálkodási Zrt., útján, a települési hulladékkezelés a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. útján, szerződéses formában kerül biztosításra.
A települési közterületek karbantartása és az intézmények üzemeltetése, valamint részben még a települési szennyvíz kezelése a TÁVÜSZ Kft. – mint 100 %-ban önkormányzati tulajdonú társaság – feladata.
A város a helyi közösségi közlekedést 2018.10.01-től 2021.09.30-ig az M-Bussal Kft., 2021.10.01-től a VÁR-KAP-VÁR 77 Kft. útján látja el.
A feladatok ellátásánál az Önkormányzat a minőség szinten tartására törekedett, illetve a költségvetés végrehajtása során kiemelt cél volt a takarékos gazdálkodás, és a kintlévőségek minél nagyobb arányú behajtása, beszedése.
Az államháztartásról szóló törvény végrehatásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet (Ávr.) 9. § (5) bekezdése alapján a sajátján túl a településen gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek gazdálkodási és pénzügyi feladatait is a Sülysápi Polgármesteri Hivatal látja el, ami 2021-ben a következő szerveket jelentette:
1. Sülysáp Város Önkormányzata
2. Sülysápi Polgármesteri Hivatal
3. Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár
4. Gólyahír Bölcsőde
5. Sülysápi Csicsergő Óvoda
6. Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központ (Gondozási Központ)
7. Központi Konyha
8. Sülysápi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2. BEVÉTELEK ALAKULÁSA
Sülysáp Város Önkormányzatának gazdálkodása 2021. évben kedvezően alakult.
Sülysáp Város Önkormányzata és intézményei 2021. évi eredeti bevételi előirányzata 1.522.304 eFt, 2021. év végén a módosított előirányzat 1.527.780 eFt.
Önkormányzati szinten a bevételek a szeptember végi 1.564.659 eFt módosított előirányzathoz képest 1.614.626 eFt-ban realizálódtak, ami 103,19 %-os teljesítésnek felel meg. A felhalmozási támogatásoknak a tervezettől elmaradtak, a közhatalmi bevételek emelkedtek 2021. évben.
Állami támogatások (b1)
Az eredeti előirányzatnak megfelelően alakultak az államháztartáson belülről folyósított működési célú állami támogatások. Ennek oka, hogy az eredeti költségvetésben tervezhető volt az év elején meghatározott, béremelésekre adott állami támogatás. A helyi önkormányzatok általános működési támogatása 757 eFt-tal emelkedett, ami a tervezettnek megfelelő. A köznevelési támogatás 3.401 eFt évközi emelkedését és a szociális feladatok támogatása 9.420 eFt emelkedését a gyermeklétszám emelkedése okozta.
A Magyar Államkincstár 2020. évi központi adattárházából vett adatok alapján 51 millió forint támogatás kiegészítést állapított meg 2021. évre iparűzési adó kiegészítéseként, amit két részletben utalt júniusban és novemberben.
2021-ben B116 rovat helyett a B115 rovaton jelent meg a MÁK póttámogatása az a vészhelyzet okozta iparűzési adó kiegészítéséhez. Az előzetes számításokkal ellentétben nem érkezett meg a várt 76 M Ft támogatás, így a B115 rovaton 25 M Ft-tal kevesebb realizálódott. Ennek ellenére összességében elmondható, hogy 2021. évben az iparűzési adó jelentősen emelkedett, ami a B3 közhatalmi bevételeknél látható.
A fent említett B11-es rovatokon 2021-ben az előirányzati sorokat emelni, illetve csökkenteni volt szükséges.
Önkormányzat működési támogatásának alakulása:
A helyi önkormányzatok működési célú általános támogatása az alábbi tételekből állt:
Pályázatokon nyert támogatások (B2)
A pályázati támogatások (B2) kifizetéséből ered, hogy a bevételi oldalon a teljesülés már el lett számolva, míg kiadási oldalon a pályázatok céljainak megvalósítása későbbi években teljesül kiadásként.
2021. évben ténylegesen megkapott felhalmozási támogatások a lenti táblázatban láthatók. A t VIS MAIOR támogatások teljes egészében felhasználásra kerültek. A Vörösmarty utcai iskola tornacsarnok tetőszerkezetére kapott támogatásból 2,5 millió forint 2022-ben lesz felhasználva.
B21 és B25 rovatokon ténylegesen kapott felhalmozási támogatások:
B25 rovaton Bethlen Gábor Nemzetpolitikai támogatás (Sülysáp-Erdély) 2020-ban érkezett 11.198.500,-Ft értékben, melynek kiadási oldala 2021. évben valósult meg.
A támogatások egy részének folyósítása jellege miatt külön, a Magyar Államkincstárnál vezetett számlán van elkülönítve és kifizetése erről történik.
Közhatalmi bevételek (B3)
Közhatalmi bevételek a 2021. évi járványügyi helyzet ellenére az elvártnak megfelelőek alakultak. A helyi adók tervezésekor óvatosság elve érvényesül. A befizetéseket nagyban befolyásolja az emberek anyagi helyzete, az értékesítési piac beszűkülése, a növekvő költségek, az építőipari körbetartozások, a felszámolási és csődeljárások.
Az idei évben is a gépjárműadók kezelését, beszedését a NAV hatáskörébe helyezték át. Az önkormányzat feladata a hátralékok beszedése, melynek összege teljes egészében átutalásra kerül a Járvány Elleni Védekezési Alapba. Ez azt jelenti, hogy az adózók által befizetett adóösszeg 40 %-a már nem maradhatott az önkormányzat tulajdonában.
A közhatalmi bevételek (adók) előirányzat növekedését az évvégéig várható adók beérkezése indokolta. Az egyéb soron van tervezve az adóbírság, az adópótlék, az elmaradt mezőőri járulék és a csatornadíj fizetéssel kapcsolatos adók módjára történő behajtások költségeinek megtérítése.
A közhatalmi bevételek a 4/2013. (I. 11.) Kormányrendelet 15. melléklet alapján az alábbi bontásban kerültek meghatározásra:
1. Vagyoni típusú adók: építményadóból, telekadóból és magánszemélyek kommunális adójából tevődik össze, melynek összege 20 419 eFt. Az előző évhez képest 6,5 millió forinttal emelkedett.
2. Termékek és szolgáltatások adói: iparűzési adóból befolyt bevételeket tartalmazza: IPA 215 909 eFt. Az előző évhez képest 11 millió forinttal emelkedett.
3. Egyéb közhatalmi bevételek 12.705 eFt. Az előző évhez képest 3 millió forinttal emelkedett.
Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 14/2019. (XI. 15.) rendeletével (a továbbiakban: Ör.) 2020. január 01. nappal bevezette a magánszemély kommunális adóját. Az Ör. 2. § (1) bekezdése szerint adóköteles a telek - kivéve, ha a területe kisebb 250 m2-nél vagy nem rendelkezik közterület kapcsolattal -, a lakás, ennek hiányában az ingatlanon álló egy darab egyéb, Htv. 11. §-a szerinti adótárgy, kivéve a gazdasági tevékenység céljára szolgáló épületet, épületrészt. A vállalkozóknak és vállalkozásoknak az építményadó és a telekadó fizetési kötelezettségük megmaradt, az adómérték változásával. Építményadó esetében 100 Ft/m²; telekadó esetében pedig 80 Ft/m², maximum éves 40.000 Ft lett az adó mértéke.
A 2021. évben is az adócsoport mindent megtett azért, hogy a kintlévőségeket behajtsák. Ennek érdekében azoknál az adózóknál, ahol ismert a pénzforgalmi bankszámlaszám, azonnali inkasszó került benyújtásra.
A működési bevételek (B4) legnagyobb része 2021. a bérleti díj bevételekből származik.
Összege 2021. évben 38.753 e Ft. Ennek legnagyobb tétele a lakó- és nem lakó ingatlanok bérleti díja. Lakó ingatlanok bérleti díja 6.133 e Ft, nem-lakó ingatlanok bérleti díja 16.172 e Ft és tornacsarnok bérleti díj bevétel 1.637 e Ft volt 2021-ben.
A piacbevétel december végéig 14.144 e Ft-ot tett ki.
Piacbevételeknél elmondható, hogy míg év elején az előrefizetésből számíthattunk több bevételre, később az alkalmi fizetések növekedtek.
A működési bevételek (B4) másik nagy tétele a továbbszámlázott bevételek 16.028 e Ft összegben, amely közüzemi díjak továbbszámlázásából adódik.
A felhalmozási bevételek (B5) ingatlanok és tárgyi eszközök értékesítéséből származnak.
Az önkormányzat és intézményeinek bevételeit a csatolt mellékletek tartalmazzák.
3. KIADÁSOK ALAKULÁSA
Sülysáp Város Önkormányzata és intézményei 2021. évi eredeti kiadási előirányzata 1.522.304 e Ft, 2021. év végén a módosított előirányzat 1.527.780 e Ft.
Önkormányzati szinten a kiadások a szeptember végi 1.564.659 e Ft módosított előirányzathoz képest 1. 457.577 e Ft-ban realizálódtak.
Az előző évekhez képest mind a működési, mind a felhalmozási finanszírozási kiadásaink kedvezően alakultak, ami azzal magyarázható, hogy Sülysáp Város Önkormányzatának nincs hitelhez kapcsolódó sem tőkerész törlesztés, sem kamatfizetési kötelezettsége. A kiadási előirányzatok a tervezetthez képest 93%-ban teljesültek.
A beruházási és felújítási kiadások a zárszámadás 26. mellékletében kerültek tételesen kimutatásra.
A személyi juttatások teljesülésénél az előző évi konszolidált önkormányzati teljesüléshez képest emelkedést látunk, amit legnagyobbrészt a 2021. évi minimálbér és garantált bérminimum emelkedése okoz. Személyi kiadások 2016. évi tény: 397 329 e Ft, 2017. tény: 407.945 e F, 2018. évi tény 424 066 e Ft, 2019. évi tény 439 918 e Ft, 2020. évi tény 478.841 e Ft, 2021. évi tényleges kiadás 503.830 e Ft.
A dologi kiadásokban tervezett áfa befizetési kötelezettség részben teljesült 2021. évben a beruházási és felújítási kiadások közötti átsorolások miatt.
Az egyéb működési célú kiadások a civil és egyéb szervezetek támogatására kifizetett összeget, valamint a TÁVÜSZ Kft-nek működési célra adott támogatás összegét tartalmazza.
A beruházási és felújítási előirányzatok között év közben átsorolások történtek a megvalósulásuknak megfelelően.
Az intézményeink kiadásait és bevételeit a 4-9. mellékletek mutatják be.
Az intézmények közül a Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtárnál volt szükség éves előirányzat növelésre az év közben kapott kulturális támogatás és az előre nem tervezett rendezvényi kiadások miatt. Összességében 5.477 e Ft.
A többi intézménynél 2021. évben az előirányzatok közötti átcsoportosítás segítségével nem volt szükség kiadási előirányzat növelésre, az eredeti tervek szerint alakult a költségvetés.
4. ÖSSZEFOGLALÓ
A 2021. évi költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező és önként vállalt feladatok alapvetően megvalósításra kerültek a 2021. évi járványhelyzet ellenére. Önkormányzatunk a 2021. évben is a korábbi évek ésszerű, költségtakarékos, hatékony és eredményes gazdálkodását folytatta a város fejlődése érdekében.
A 2021. évi gazdálkodás során megvalósultak a költségvetés fő célkitűzései, az intézmények működőképessége teljes mértékben biztosított volt. Az Önkormányzat költségvetési gazdálkodása összességében stabil és eredményes volt. Önkormányzatunk fő feladata 2021. évben is a nyújtott közszolgáltatások és közfeladatok színvonalának emelése volt a költségvetés lehetőségeihez mérten. A korábbi évek feladat ellátásaihoz hasonlóan kiemelt szempont volt a már folyamatban lévő beruházások befejezése, új beruházások megvalósítása, a központi finanszírozás átalakítása és csökkentése mellett a szociális juttatások rendszerének megtartása, intézményi hálózat, TÁVÜSZ Kft. hatékony működtetése, civil szerveződések támogatása.