Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekek védelmének helyi rendszeréről szóló 12/2010. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 05

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.07.05.
a gyermekek védelmének helyi rendszeréről szóló 12/2010. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (1)-(2) bekezdése alapján a fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások (a továbbiakban: személyes gondoskodás) formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot. Ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat rendeletben szabályozza az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját és a kérelem elbírálásának szempontjait, az ellátás megszűnésének eseteit és módjait.
Ennek megfelelően a Gólyahír Bölcsődébe való felvétel és a jogviszony megszűnésének rendjét a gyermekek védelmének helyi rendszeréről szóló 12/2010. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet szabályozza, a felvételi szabályzat a rendelet mellékletét képezi.
Ennek módosítása képezi jelen előterjesztés tárgyát, ugyanis a felvételi szabályzat legutóbbi felülvizsgálata óta egyrészről több jogszabályváltozás történt, másrészről a bölcsőde vezetője is javaslatokat tett a szabályzat módosításával kapcsolatosan, mivel ismételten túljelentkezés van az intézményben.
A módosítási javaslat lényege, hogy ahhoz, hogy évente felülvizsgálható és biztosítható legyen, hogy az ellátásra ténylegesen rászorulók kerüljenek be, illetve maradjanak benn az intézményben, a határozatlan idejű megállapodások helyett határozott idejű, egy évre szóló megállapodások kerülnének megkötésre, amelyek meghosszabbíthatók lennének, ha a gyermek továbbra is jogosult.
Mindez természetesen „felmenő rendszerben” alakulna át, azaz a már megkötött határozatlan idejű megállapodások sérelme nélkül.