Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.03.01.

Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási jogkörében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tt.) 6. § (4) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, valamint a 42. §-ban kapott felhatalmazás, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével - az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya a Szentlőrinckáta Község közigazgatási területén lévő Római Katolikus Egyház tulajdonát képező Szentlőrinckáta 220/1 helyrajzi számú temetőre terjed ki, amelyben jelen rendelet 1. mellékletét képező megállapodás alapján az Önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

(2) A köztemető pontos helye a 2. mellékletben található térképmásolaton van jelölve.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek meg, vagy kötelezettségek terhelnek.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) temető: a település közigazgatási területén belüli, beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;

b) köztemető: az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temetőrész, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;

c) temetési hely: a temetőben létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól;

d) a temetési hely felett rendelkező személy: a temetési helyet megváltó személy

e) köztemető fenntartása: a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése és az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása;

f) temetkezési szolgáltatás: a temetésfelvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, a ravatalozás, a búcsúztatás, sírhelynyitás és visszahantolás, a sírba helyezés, a halottszállítás, a hamvasztás és az urnakiadás, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás és az újratemetés,

g) sírhely alapterülete: hosszúság x szélesség.

Temetési helyek és szabályok

3. § (1) A köztemetőt – hasonlóan a temető többi részéhez – parcellákra, a parcellákat sorokra, a sorokat pedig sírhelyekre kell osztani.

(2) A sírhelyek nyilvántartásba vétele sorok és sírszám szerint történik.

(3) A köztemetőben koporsós temetés esetén a sírhely lehet

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely.

(4) A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja. Az eltemettető ettől eltérően rendelkezhet, ha az anya halála és az újszülött perinatális halála miatt az eltemetés egy időben történik.

4. § (1) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely alapterülete: 210 cm hosszú x 110 cm széles.

b) kettős sírhely alapterülete: 210 cm x 190 cm széles.

(2) A sírgödröt a Római Katolikus Egyház engedélyével lehet természetes, a talajban lebomló anyaggal (pl: szőnyeggel) kibélelni. A sírgödör kifalazása sírboltépítésnek minősül.

(3) A sírok közötti távolság legalább 70 cm.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

5. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év, urnafülke esetén 10 év.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható), kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni vagy a temetési hely, sírjel nem felel meg az önkormányzati rendelet előírásainak.

Díjmegállapítások

6. § (1) Az egyes temetési helyeket a temetési hely felett rendelkező személynek meg kell váltani, amely díjmentes. A temetési hely feletti rendelkezési jog a megváltás napjával kezdődik.

(2) A temetési helyek feletti rendelkezési jog adásvétel, csere, vagy más jogügylet tárgyát nem képezheti. Az igénybe nem vett, vagy újonnan meg nem váltott sírhelyek felett a köztemető fenntartója rendelkezik.

(3) A temetési helyek megváltásáért és újraváltásáért nem kell díjat fizetni.

(4) A temetési hely megváltási és újraváltási díjak mértékét, a díjmentességet az Önkormányzat évente felülvizsgálja.

(5) A fizetendő díjakról szóló tájékoztatót a temetőben is ki kell függeszteni.

(6) Temetőfenntartási hozzájárulási díjat, illetve a létesítmények vállalkozó általi igénybevételére díjat nem állapít meg.

(7) A díjtételeket a 3. számú mellélet tartalmazza.

7. § Azt az elhunytat, akinek eltemettetéséről a Tt. 20. § (2) bekezdése alapján az Önkormányzat gondoskodik, (közköltségen történő eltemettetés) a köztemetőben kell eltemetni.

Sírjel, kegyeleti tárgyak és növényzet elhelyezésének szabályai

8. § (1) A köztemetőben a temetési helyek megjelölésére síremlék, kereszt, fejfa (továbbiakban: sírjel) használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel tulajdonosa köteles gondoskodni annak állagmegóvásáról, környezetének tisztántartásáról.

(3) A sírjel nem foglalhat el nagyobb területet a sírhelyek méreténél, magassága nem haladhatja meg a csatlakozó terepszinttől mért 150 cm-t.

(4) A síremlék helyét minden esetben a temetőgondnok tűzi ki.

(5) A köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak a Római Katolikus Egyházközség történő előzetes bejelentés után - figyelemmel a temetőszabályzatban foglaltakra – lehet.

(6) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell. A sírjelek elhelyezésénél, kialakításánál figyelemmel kell lenni a parcella rendjére, továbbá törekedni kell a természetes anyagok használatára.

(7) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(8) A köztemető területén a temetési hely díszítésére szolgáló tárgyak (virágtartók, sírlámpák) helyezhetők el.

(9) A sírhelyekre csak olyan egynyári és kétnyári, vagy évelő lágyszárú virág, dísznövény és cserje ültethető, amely nem terjed túl a sírhely határán. Fákat csak a köztemető fenntartója ültethet.

(10) A sírok mellé ülőpadot elhelyezni nem szabad.

A köztemető üzemeltetése

9. § (1) A köztemető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos feladatokat a Reménysugár Bt. (2760 Nagykáta, Dózsa György út 19/a.) látja el.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a temető fenntartásához szükséges közműcsatlakozásokat, a csapadékvíz elvezetését.

(3) A köztemető üzemeltetője:

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról (sírásás) való gondoskodást;

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit;

d) biztosítja a köztemető infrastrukturális létesítményeinek karbantartását, és működteti azokat;

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;

f) vezeti és megőrzi a köztemető, illetve a temetési helyek adatait tartalmazó nyilvántartásokat;

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket;

i) gondoskodik az utak tisztántartásáról, síkosság-mentesítéséről, a hóeltakarításról;

j) összegyűjti és elszállítja a hulladékot;

k) gondoskodik a köztemető rendjének betartásáról és betartatásáról;

l) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról.

(4) A köztemető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

A köztemető használatának szabályai

10. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást jogszabály által meghatározott feltételeknek megfelelő és a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság engedélyével rendelkező szolgáltató végezhet. A kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak maradéktalan teljesítését a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság ellenőrzi.

(2) A köztemetőt a látogatók a nyitvatartási időben vehetik igénybe.

(3) A nyitvatartási rendje:

a) április 1- től szeptember 30-ig: 7.00 – 20.00 óráig,

b) október 1-től március 31-ig: 8.00 – 16.00 óráig.

(4) A nyitvatartás rendjéről szóló tájékoztatást a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(5) A ravatalozó kizárólagos használatára a temető üzemeltetője jogosult. Az igénybevevők az üzemeltetővel előre egyeztetett módon és időben vehetik igénybe.

11. § (1) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, a sírok közötti terület gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik.

(2) A síremlék az építtető tulajdona, annak karbantartásáért, balesetveszélytől mentes állapotának megőrzéséért az építtető felel.

12. § (1) A köztemető használata során mindenki köteles a hely méltóságának megfelelően viselkedni, a hozzátartozók gyászát, a szertartások rendjét, a kegyeleti érzéseket zavaró cselekményektől tartózkodni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megvalósulása érdekében tilos

a) a köztemetőbe vakvezető és rendőrségi kutya kivételével állatot bevinni,

b) kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni,

c) olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet és megbotránkozást válthat ki a temetőhasználók körében.

(3) Tilos a köztemetőben bármilyen reklámtevékenységet folytatni.

(4) Tilos a köztemetőben tüzet rakni, szemetet, elszáradt koszorúkat meggyújtani.

(5) A köztemetőben 14 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(6) A köztemetőben tilos gépkocsival közlekedni, kivéve

a) mozgássérültet szállító jármű,

b) temetkezési szolgáltató gépjárműve,

c) egyéb, temetőgondnoki engedéllyel rendelkező gépjármű (pl: sírköves, kertész stb) esetén.

A temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

13. § (1) A temetkezési szolgáltatási tevékenység kiterjed:

a) temetésfelvételre,

b) az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való – az egészségügyi szolgáltató halottkezelési feladatkörébe tartozó és az egészségügyi intézmény területén kívül végzett – előkészítésére,

c) a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátásra,

d) a ravatalozásra,

e) a búcsúztatására,

f) sírhelynyitásra és visszahantolásra,

g) a sírba helyezésre,

h) a halottszállításra,

i) a hamvasztásra és az urnakiadásra,

j) az urnaelhelyezésre,

k) az exhumálásra,

l) az újratemetésre.

(2) A temetkezési szolgáltatási tevékenységek teljes körűen vagy önállóan is végezhetők.

(3) A temetkezési szolgáltató az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységeket a vonatkozó jogszabályokban meghatározott rend szerint végezheti.

(4) A temetkezési szolgáltató köteles a temetkezési szolgáltatás nyújtása alatt a kegyeleti igényeknek megfelelő magatartást tanúsítani, illetve öltözetet viselni.

(5) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani, különösen a következőket: - tevékenységükkel a szertartásokat ne zavarják, - munkájuk során a látogatók nyugalmát, kegyeleti érzéseit nem sérthetik, - a tevékenységükkel érintett sírhely szomszédos sírhelyeit nem rongálhatják meg, a keletkezett hulladékot el kell vinniük.

Vegyes rendelkezések

14. § A köztemető rendeltetésszerű használata során, az itt nem szabályozott további kérdésekben a Szentlőrinckátai Római Katolikus Temető Szabályzatában foglaltak az irányadóak.

Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

3. melléklet a 4/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelethez

Díjtételek meghatározása

1. A temetési helyek megváltási díja a temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartamára - a rendeletben meghatározott használati időre – vonatkozik.

1.1. Koporsós sírhely megváltás díja: ingyenes/1 sírhely

1.2. Koporsós sírhely újraváltás díja: ingyenes/1 sírhely

1.3. Urnahely megváltás díja: ingyenes/1 urnahely

1.4. Urnahely újraváltás díja: ingyenes/1 urnahely

2. A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja: ingyenes

3. A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj: ingyenes

4. A temetőbe való behajtás díja: ingyenes