Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 17
Szentlőrinckáta Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Az Országgyűlés az Államháztartásról szóló – 2011. évi CXCV. 22. § alapján megalkotta a Magyar Köztársaság 2022. évi költségvetését, melyet Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvénnyel kihirdetett. E törvény és az államháztartás működési rendjéről szóló törvényben foglaltak alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a mellékelt költségvetési rendelet-tervezetet terjesztem az önkormányzat képviselő-testülete elé.
Az Áht. és a kapcsolódó jogszabályok, részletesen szabályozzák az önkormányzat költségvetések felépítésének szerkezetét, a kötelező mellékleteket.
A tervezési munka legfontosabb meghatározója a Költségvetési törvény, amely tartalmazza központi költségvetésből az önkormányzatok részesedésének jogcímeit és összegeit.
Jelen költségvetési tervezet elkészítéséhez a Képviselő-testület - jogszabályi változás következtében- nem fogadott el költségvetési koncepciót, ezért a tervezés az előző évekhez hasonlóan, a 2021. év végén meglévő intézmény- és feladatrendszernek megfelelően készült el.
A költségvetési tervezet, elkészítését megelőzően egyeztetésre került sor az intézmények vezetőivel.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
A bevételek előirányzatainak alakulását a rendelettervezet 1. és 3. számú. melléklete tartalmazza.
A 2022. évben az önkormányzatok finanszírozása a 2013. évtől bevezetett – megváltozott önkormányzati feladatellátáshoz igazodó - feladatalapú támogatási rendszerben történik.
Az önkormányzat bevételei közül a felhasználási kötöttséggel járó központi költségvetésből származó források jelentik.
Önkormányzatunk esetében költségvetési támogatásunk 132.716.728.- Ft, melyet a 9.sz.melléklet tartalmaz részletes jogcímenként, a kiegészítő támogatással együtt, melyet a bérintézkedések ellentételezésére kapott az önkormányzat. Ezzel szemben mivel az önkormányzat adóerő képessége magas ezért elvonásban részesül az önkormányzat. Az elvonás mértéke 2022.évben 27.840.593 Ft szolidaritási hozzájárulás, mely összeget havonta a nettó finanszírozás keretében inkasszál le a Magyar Államkincstár.
2021. évben nagyobb mértékű szolidaritási hozzájárulást kell önkormányzatunknak fizetni, mivel a feladat finanszírozási rendszer kissé átalakult, és önkormányzatunk jogosult település általános támogatásra, ami az előző években nem volt.
2020.évben Szentmártonkáta Nagyközségi Önkormányzata és Szentlőrinckáta Önkormányzata közös önkormányzati hivatalt hozott létre, a törvényi előírásoknak megfelelően.
Az önkormányzati hivatal működtetésére az önkormányzat 10.000.000.- Ft támogatást tervezett, mely összeg a kirendeltséget megillető normatíva kiegészítésére szolgál, amely a kirendeltségen lévő köztisztviselők személyi juttatásait és járulékait fedezi, Szentmártonkáta önkormányzatának átadott pénzeszközként.
Belföldi finanszírozási bevételek között terveztük a költségvetési hiány összegét, a belső finanszírozására szolgáló előző évek költségvetési maradvány igénybevételét. 2021. évben 208.358.302.- Ft pénzmaradvány keletkezett, valamint 8.500.543.- Ft tartós betét lekötés, mely összegek kerültek tervezésre a 2022.évi költségvetésbe.