Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú helyi támogatási formákról

Hatályos: 2023. 02. 16

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú helyi támogatási formákról

2023.02.16.

Tápióbicske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet 23.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tápióbicske községben legalább hat hónapja bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei

2. § (1) Támogatás adható a település közigazgatási területéhez tartozó:

a) új vagy használt lakás vásárlásához, építéséhez,

b) lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez, felújításához

c) építési telek vásárlásához

d) lakáscélú kölcsön törlesztő részletéhez

(2) Támogatásokban azok részesülhetnek, akiknek a tulajdonukban másik lakóingatlan nincs.

(3) Helyi támogatásban – egyéb feltétek mellett – az részesülhet, aki (házastársak esetén mindkét házastárs) kérelmében – vagy adásvételi szerződésben – nyilatkozik arról, hogy a lakáshoz jutáshoz adható egyéb kedvezmények (lakáscélú támogatás, munkáltatói hitel, pénzintézeti hitel) mellett az igényelt támogatással együtt a szükséges saját erő rendelkezésre áll.

(4) A kérelmezők helyi támogatásban akkor részesülhetnek, ha az alábbi feltételeknek együttesen megfelelnek:

a) a család egy főre jutó havi nettó jövedelme, a mindenkori szociális vetítési alap összegének 600 %-át nem haladja meg és vagyona nincs,

b) a házastársak egyike sem töltötte be a külön jogszabályban meghatározott életkort,

c) a házastársak méltányolható lakásigényét és mértékét – melyet külön jogszabály tartalmaz - nem haladja meg az építendő illetve a megvásárlásra kerülő lakás nagysága.

(5) Nem támogatható az egyéb feltételek fennállása esetén sem az az igénylő,

a) akinek az ország területén üdülőtelke, hétvégi háza vagy üdülője van,

b) aki bér, vagy szolgálati lakását kedvezményes feltételekkel vásárolhatja meg,

c) aki korábban már kapott az önkormányzattól lakáscélú támogatást,

d) akinek nincs legalább hat hónapos állandó, vagy ideiglenes lakóhelye Tápióbicske községben,

e) akinek az önkormányzat felé adótartozása van,

f) akinek az adásvételi vagy kölcsönszerződése 2 évnél régebben köttetett,

g) akinek nincs érvényes építési engedélye,

h) aki a szükséges mellékleteket a kérelméhez nem csatolja,

i) aki a helyszíni ellenőrzést akadályozza.

Eljárási szabályok

3. § (1) A támogatás iránti kérelmet a Képviselő-testületnek címezve a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani az arra rendszeresített formanyomtatványon.(1. melléklet)

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) lakás-, és építési telek vásárlásnál az adásvételi szerződés és az ingatlan egy hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát,

b) lakásépítésnél az építési telek egy hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát és a jogerős és még érvényes építési engedélyt,

c) Lakáscélú kölcsön esetén a 2 évnél nem régebbi kölcsönszerződést,

d) felújítás esetén részletes költségvetést,

e) a kérelmező és a vele együtt költözők – kérelem benyújtását megelőző három havi – nettó átlagjövedelméről szóló igazolását,

f) minden egyéb olyan iratot amely a támogatás megállapításánál alapul szolgálhat,

g) a már korábban hitelt nyújtó pénzintézet hozzájárulását az önkormányzat jelzálogjogának ingatlan-nyilvántartásban történő bejegyzéséhez,

h) Nyilatkozatot az első lakástulajdonhoz jutásról. (2. melléklet)

(3) A Képviselő-testület a polgármester által előterjesztett és a feltételeknek megfelelő kérelmekről a májusi ülésen dönt az addig beérkezett kérelmekről.

(4) A rendeletben szabályozott lakáscélú támogatásra a képviselő-testület a mindenkori éves költségvetésében határozza meg a felhasználható összeget.

(5) Az egyes támogatási formákra elkülönített pénzeszközöket a képviselő-testület év közben módosíthatja, átcsoportosíthatja, vagy más forrásból e célra további pénzeszközök felhasználásáról dönthet.

(6) A helyi támogatás igénybevételéről és a visszafizetés feltételeiről az önkormányzat az igénylővel megállapodást köt, amelyben a támogatásban részesülő személy nyilatkozik, hogy hozzájárul a tulajdonát képező ingatlanra az önkormányzat javára a megállapított kölcsön erejéig történő jelzálogjog bejegyzéshez.

(7) A kölcsön összegét a polgármesteri hivatal a kérelmező által megjelölt számlaszámra utalja, ennek hiányában a házipénztárból történő készpénz kifizetéssel történik. A kölcsön kifizetésére a jelzálogjogot alapító kölcsönszerződés Földhivatalhoz történő benyújtását igazoló széljegyet tartalmazó tulajdoni lap másolat bemutatását követően kerülhet sor.

(8) A kölcsönt havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. A visszafizetést a kérelmező szociális helyzetét figyelembe véve a képviselő-testület 1-5 évig terjedő időszakra állapítja meg.

(9) A támogatásban részesültek kérelme alapján a képviselő-testület az elidegenítési és terhelési tilalom, valamint a jelzálogjog más lakóingatlanra történő átvezetéséhez hozzájárulhat ha:

a) a jogosult az elidegenítésből származó teljes vételárat más, Tápióbicske településen megvalósuló saját lakás építésére vagy vásárlására használja fel,

b) a házasság felbontása esetén a vagyonközösség megszüntetése céljából a volt házastárs részére idegeníti el, aki a kölcsön visszafizetésére kötelezettséget vállalt.

A támogatás mértéke

4. § (1) A helyi támogatás összegét a Képviselő-testület a benyújtott igények és az éves költségvetés figyelembevételével egyedileg határozza meg.

(2) Amennyiben az igények meghaladják az éves költségvetésben tervezett összeget, a Képviselő-testület először az új lakást építőket, majd a lakásvásárlókat, végül a törlesztő részletet igénylőket támogatja.

(3) A kamatmentes kölcsön mértéke maximum

a) a 2. § (1) a), 2. § (1) b), 2. § (1) c) pontban meghatározott esetben: 500 ezer Ft-ig terjedhet

b) a 2. § (1) d) pontjában meghatározott esetben: 500 ezer Ft-ig terjedhet.

5. § A támogatást azonnal egy összegben kell visszafizetni:

a) ha a kedvezményezett a kedvezmény nyújtásától számított 5 éven belül, vagy a teljes összeg visszafizetése előtt elidegeníti az ingatlant, amelyre a támogatást kapta, kivéve ha a községben másik lakást épít, vagy vásárol, a jelzálogjogot a megszerzett új lakásra kell bejegyezni.

b) annak, aki valótlan adat közlésével indokolatlanul jutott a támogatáshoz és annak igénybevételétől számított 3 év még nem telt el.

6. § E rendelet alkalmazásában:

a) jövedelem: meghatározására a külön jogszabályban meghatározottak irányadók,

b) vagyon:a kérelmező/k és velük együttköltöző/k tulajdonában álló hasznosítható ingatlan, jármű (ideértve a lízingelt járművet is, melyet meghatározott időre szóló vagyoni értékű jogként kell figyelembe venni, értékének meghatározására a külön jogszabályban meghatározottakat kell alkalmazni, a hitelre vásárolt gépjármű esetében a befizetett összeget kell figyelembe venni) továbbá más vagyoni értékű jog, melynek együttes forgalmi értéke meghaladja a nyugdíjminimum hetvenszeresét. Nem minősül vagyonnak a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű, valamint az öröklés útján szerzett haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan, amelyben a haszonélvező lakik, továbbá az első lakás megszerzéséhez szükséges saját erő.

c) első lakásnak minősül: az ingatlan, ha megszerzése időpontjában, a támogatást kérelmező/k egyikének és a velük együtt költöző gyermekének/gyermekeinek nincs és azt megelőzően sem volt lakástulajdona, lakástulajdonban együttesen 50 %-os tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó és az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű joga, kivéve az olyan lakóingatlan tulajdonjogát, amely öröklés útján, haszonélvezeti joggal terhelten került tulajdonába és abban a haszonélvező lakik,

d) élettársak: akik kérelmükben úgy nyilatkoznak, hogy élettársi kapcsolatban, egy háztartásban élnek, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek és akik azonos lakcímüket személyi igazolvánnyal vagy lakcímkártyával igazolni tudják,

e) háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együttlakó személyek,

f) család: a támogatott ingatlanba együttköltöző közeli hozzátartozók közössége,

g) közeli hozzátartozó: a házastárs, az élettárs, az egyeneságbeli rokon, a testvér, a gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő,

h) gyermek: a kérelmező/k által eltartott és vele egy háztartásban élő 18. év alatti önálló keresettel nem rendelkező, a 25. év alatti önálló keresettel nem rendelkező oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló, valamint korhatárra tekintet nélkül a fogyatékos munkaképességet legalább 67 %-ban elvesztő vérszerinti, örökbefogadott, nevelt vagy gyámság alatt álló gyermek,

i) saját erő: különösen a készpénz, a telekár, anyagvásárlásra költött összeg, lakás-pénztári megtakarítás,

j) egyedülálló: az a 18. életévét betöltött személy aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, vagy házastársától külön él lakcímük is különböző kivéve, ha élettársa van,

k) lakás:a külön jogszabályban meghatározott összefüggő helyiségcsoport,

7. §1

8. § Ez a rendelet 2023. február 15-én lép hatályba.

1

A 7. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.