Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

TÁPIÓGYÖRGYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2014. ( XI.28. ) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZAT RENDELETE a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 10. 17

Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

TÁPIÓGYÖRGYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2014. ( XI.28. ) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZAT RENDELETE a mezei őrszolgálatról

2022.10.17.

Tápiógyörgye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § [ A rendelet hatálya]

(1) A fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény (továbbiakban: Meztv.) 16. § (1) bekezdése szerint a települési önkormányzat a közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ide nem értve az erdőt, a halastavat – őrzéséről mezei őrszolgálat létesítésével gondoskodhat.

(2) A Meztv. 19. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, ha ez ismeretlen a tulajdonos által kifizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell fedezni.

(3) A mezőőri járulékból az önkormányzat költségvetésébe befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.

(4) A mezőőri ellátás folyamatos biztosítása érdekében – a ha a befizetett mezőőri járulék a szükséges kiadásokat nem fedezi – az önkormányzat átmenetileg a költségvetésből, a tartalék terhére megelőlegezi az indokoltan felmerült kiadások fedezetét.

2. § [ A mezei őrszolgálat]

(1) A képviselő-testület a község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzésére mezei őrszolgálatot létesít.

(2) A mezei őrszolgálat ellátásához az őrszolgálat létszámát 2 főben állapítja meg.

3. § [ A mezőőrök]

(1) A mezei őrszolgálatot a mezőőrök látják el.

(2) A mezőőr feladatát az önkormányzat (a továbbiakban: fenntartó) utasításai szerint végzi, és az gyakorolja felette a munkáltatói jogosítványokat.

(3) A mezőőrök szakmai felügyeletét a mezőgazdasági igazgatási szerv és a rendőrség látja el.

4. § [ A mezőőri járulék]

(1)1 A Meztv. 19. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által kifizetett mezőőri járulékból, a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból valamint önkormányzati forrásból biztosítja.

(2) A mezőőri járulék mértéke a termőföld hektárja után évente: 1.500,-Ft. A fizetési kötelezettség 0,5 hektártól áll fenn.

(3) Termőföld alatt értendő: szántó, gyep, legelő

(4) Az a földhasználó, akinek használatában szőlő vagy gyümölcsös művelési ágú terület van mezőőri járulékot köteles fizetni évente hektáronként 1.500,-Ft. A fizetendő járulék összege a földrészlet nagyságától függetlenül nem lehet kevesebb mint 1.500,-Ft.

5. § [ A mezőőri járulék megfizetése, bejelentése, befizetése]

(1) A mezőőri járulék fizetésére kötelezett köteles tárgyév május 31-ig a használt földterületekről önbevallást tenni. Önbevallást a Polgármesteri Hivatal adóirodájában felvehető vagy a www.tapiogyorgye.hu/dokumentumok.html oldaláról letölthető formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A mezőőri járulékot évente tárgyév október 31-ig lehet megfizetni késedelmi pótlék mentesen. Késedelmes fizetés esetén az esedékesség napjától késedelmi pótlék felszámítására kerül sor, amelynek mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének a 365-öd része.

(3) Az önbevallás keretében félrevezető adatszolgáltatás estén a használatban lévő, de eltitkolt földterület után fizetendő járulék mértéke a 4. § (3) bekezdésben foglaltakon túl további 1.000 Ft/hektár/év.

(4) A mezőőri járulékot a Polgármesteri Hivatal 65200012-11110062-00000000 számú Egyéb bevételek számlájára kell utalni, vagy csekken kell befizetni.

(5) A Meztv. 19. § (3) bekezdése alapján a mezőőri járulék adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

6. § [ Záró rendelkezések]

(1) Ez a rendelet 2014. november 28. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 3/2004. (III.29.) és a 18/2012. (XI.27.) számú rendelet.

1

A 4. § (1) bekezdése a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 17.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.