Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

TÁPIÓGYÖRGYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2014. ( XI.28. ) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZAT RENDELETE a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2022. 10. 17

Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

TÁPIÓGYÖRGYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2014. ( XI.28. ) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZAT RENDELETE a magánszemélyek kommunális adójáról

2022.10.17.

Az Alaptörvény 32. Cikk 1. a) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében továbbá az Alaptörvény 32. cikk 1. h). bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli.

1. § [ Az adókötelezettség]

(1) Adókötelezettség terheli az önkormányzat illetékességi területén magánszemély tulajdonában lévő építményt (lakás, nem lakás céljára szolgáló épület), a nem magánszemély tulajdonában álló lakásbérleti jogával rendelkezőt, továbbá a beépítetlen belterületi földrészlet (telek) tulajdonosát.

2. § [ Az adó alanya]

(1) Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján

a) az építmény, telek tulajdonosa, a tulajdoni hányad arányában;

b) vagyoni értékű jog gyakorlására jogosult, amennyiben az adóköteles építményt, telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli;

(2) A valamennyi tulajdonos által írásban megkötött – és az adóhatósághoz benyújtott – megállapodásban az (1) bekezdésben foglaltaktól el lehet térni.

3. § [ Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése]

(1) Az adókötelezettség keletkezése

a) építménytulajdon esetén a használatbavételi, illetve fennmaradási engedély kiadását követő év első napján, vagy az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetén a tényleges használatbavételt követő év első napján;

b) telektulajdon esetén a tulajdonszerzés időpontját követő év első napján.

c) vagyoni értékű jog megszerzése esetén a jog megszerzését követő év első napján;

d) a nem magánszemély tulajdonában lévő lakás lakásbérleti joga esetén a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján.

(2) Az adókötelezettség megszűnik

a) az építmény, telek elidegenítése esetén a tárgyév utolsó napján;

b) belterületi földrészlet külterületté minősítése esetén az átminősítés illetőleg – beépítés esetén – a beépítés évének utolsó napján;

c) a nem magánszemély tulajdonában lévő lakás bérleti jogviszonya megszűnése évének utolsó napján, illetőleg a lakásbérleti jogviszonynak az év első felében történő megszűnése esetén a félév utolsó napján,

d) építési tilalomnak az év első felében történt kihirdetése esetén a félév utolsó napján.

(3) Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

4. § [ Az adó mértéke]

(1)1 Az adó mértéke adótárgyanként: 12.000 Ft/év

5. § [ Bevallás, az adó megfizetése]

(1) Az adófizetésre kötelezett az adókötelezettség keletkezéséről (változásáról) az azt követő 15 napon belül köteles az adóhatósághoz bevallást benyújtani.

(2) Az (1) bekezdésben előírt adóbevallási kötelezettség teljesítését követően mindaddig nem kell újabb bevallást benyújtani, amíg az adókötelezettséget érintő változás nem következik be.

(3) Az adózó a magánszemély kommunális adóját két egyenlő részletben, az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig fizetheti meg késedelmi pótlék mentesen.

6. §2 [ Adókedvezmény]

(1)3 A 18. életévét be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemélynek a tulajdoni hányada vonatkozásában, egy általa lakott ingatlan esetén a megállapított adó 50%-át kell megfizetnie.

(2)4 A középfokú és felsőfokú oktatási intézmény tanulója, hallgatója annak az évnek a december 31. napjáig részesül a kedvezményben, amelyik évben 23. életévét betölti.

7. § [ Adómérséklés, adóelengedés]

(1) A jegyző, mint első fokon eljáró adóhatóság, az adózó kérelme alapján az őt terhelő adó-, bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha annak megfizetése az adózó és a vele közös háztartásban élő családtagok megélhetését veszélyezteti.

(2) Az adóhatóság az adózó kérelmére az őt terhelő adó megfizetésére részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyez, amennyiben a fizetési nehézség átmeneti jellegű, s nem a kérelmezőnek felróható okból állt elő.

(3) Az adóhatóság az (1)-(2) bekezdések szerinti döntést a kérelmező által becsatolt jövedelemigazolások, vagyonnyilatkozat, valamint környezettanulmány alapján hozza meg.

(4) A kommunális adóval kapcsolatos határozatok ellen jogorvoslatnak van helye. Az első fokú határozat ellen benyújtott fellebbezésről az illetékes másodfokú hivatal dönt.

(5)5 A jegyző, mint I. fokon eljáró adóhatóság a helyi adóztatás eredményessége érdekében – az önkormányzat képviselő-testülete által megalkotott helyi rendelet alapján, az önkormányzat gazdálkodásának biztonságát figyelembe véve – mentesíti az adófizetési kötelezettség alól, azon kötelezetteket, akiknek a pótlék és bírság fizetési kötelezettsége éves szinten nem fedezi a behajtás eljárási költségeit. Ez az összeg minden évben a költségvetési rendeletben kerül meghatározásra.

8. § [ Az adóbevétel felhasználása]

(1) A befizetett adót a település infrastruktúrájának fejlesztésére kell fordítani.

9. § [ Záró rendelkezések]

(1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadók.

(2) Ez a rendelet 2014.november 28. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 19/2009. (XII.18) és a 14/2012. (XI.27.) számú rendelet hatályát veszti.

1

A 4. § (1) bekezdése a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (1) bekezdése a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 17.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 17.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdése a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 17.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 6. § (2) bekezdése a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 17.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 7. § (5) bekezdését a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.